LIHKG機械鍵盤集中討論區(23) 新手睇頭post - 九月可以俾荷包抖下

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我無
如果買點同佢講自取?定呢個stage唔洗住
PM個搞手? Btw好似就快截團
延長至3/10

想問你地買左咩色
市面好少1800layout嘅kb
呢排見到fb成日有廣告Keychron K4 搞緊funding,呢隻k4大家推唔推

見佢又用LK出嘅optical switch,但光軸17定18年講過一排又冇晒聲氣,感覺好伏

揀gateron又冇得揀box得青紅黃茶揀
Pale Turquoise
我會推薦 呢個價錢有藍芽有mac support算係咁
我初初都曾經陷入過1800既迷思
覺得無1800就係唔完整,用唔到d制好唔方便

但你試下搵次去試用一下60%,你用幾個鐘
對我黎講,果幾個鐘話俾我知既訊息係:原來真係好多制日常係用唔著,或者根本無用過
最用得多,60%俾唔到我既就係上下左右鍵,但其實有得自己flash個PCB再set制,都好快就適應到

同埋換個角度諗,到玩DIY既時候
每多個%既layout = $$$ + 心機 / 時間
唔係話唔值,不過對我而言,每次焊完一塊board就想休息下一排,唔想再搞咁多野
電莖鍵盤=rubbish
多謝巴打嘅回覆,但我見gateron冇得揀box switch,唔揀gateron嘅話得返LK光軸,巴打可唔可以俾啲switch嘅建議我
自己好鐘意1800個layout,夠慳位而且對我嚟講上下左右都唔係最重要,最重要係個num pad工作需要。所以現時1800 layout都係我首選,本身都用緊隻980c
Gateron一向都無box switch 呢位巴打係咪搞錯左box一向都係kailh嘅產物
Gateron嘅linear一向都係頂端 如果你想用linear可以試下gateron yellow 無得輸
光軸無試過 但唔睇好 手感理論上都係青軸d fd
有筆直就青軸filco 其他軸leopold
無得輸
買個numpad皆大歡喜
咦係喎 sorry巴打係我搞錯咗
咁我試吓隻gateron yellow先
之前keychron出嗰2隻k1 k2都好似幾多好評
今次k4應該唔會好伏
去魔鬼試過佢把realforce r2 感覺唔錯
番到屋企自己搵發現有唔同g數
本身用開青 照去馬55g差唔差得遠 定香港邊到有得試
有得諗但60+隻numpad個size其實同1800差唔多係少咗行f1-f12
青軸一樣都係55g
其實差少少唔會禁得出可以放心去馬
,巴打有冇打開機?
f1-12冇咗會唔會覺得煩,有時1-0同f1-12都要用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞