LIHKG機械鍵盤集中討論區(23) 新手睇頭post - 九月可以俾荷包抖下

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
logitech g512 好唔好用
有冇人知,邊度有abko ar96賣?
係值, 但個用途就...
共有兩個windows掣, 不了!慣左用右面win被Fn代替嘅鍵盤
Instagram update 得最快
Hot key project 都係香港
買咗兩個月嘅keyboard 突然有日開機話usb not recognised...插第二部機都係咁
有冇得救

IKBC - CD108
DIY囉
鍾意點就點
好地地用下用下 有一日開機之後就用唔到
可能好多巴打都問過,想問鍵盤同鍵帽應該點清潔?
另外有冇配件可以將cherry軸既鍵帽用係topre軸度?
鍵盤=拆曬鍵帽再用乾嘅舊牙刷清塵,污糟位可以用濕紙巾抹下

鍵帽=保麗淨+暖水浸十分鐘
有冇配件可以唔拆鍵盤
同埋我得1粒制想用cherry軸鍵帽
睇你追求乜野
鍵帽,我自己就用Denture Cleaner tab + warm water浸佢,浸一陣再rinse返乾就收返好佢

鍵盤就睇你有幾仔細
想鉅細無遺咁清理,就拆件,逐個部件抹
想清鬆d咪用掃清下塵,火酒落綿花棒清細位
無,想擺隻artisan?
呢層唔清楚...靜係知粒鍵帽個牌子係holyoops
通常用幾多公升既水同埋幾多片保麗淨
之前用k70 rgb 壞左
係咪好用過k70好多
個人建議同睇法

可以試下其他現成既機械鍵盤
Corsair = Logitech = Razer = Steelseries = 其他電莖牌子
(全部都係垃圾)

如果你之前用k70 rgb
你追求既單純係青軸快感,不妨考慮下攻頂,例如Filco、Leopold
當然如果你追求rgb + 品牌,咁你可以考慮返Logitech or 其他電莖現成
因為佢地都係差唔多咁上下,響呢個領域上除左搾乾消費者水,真係無咩叻
Ducky 又點睇
有冇邊隻推薦 ducky shine?
呢個都好過電莖好多,型號我就無研究開
呢層交俾其他師兄分享

如果講手感個啲乜撚野gaming keyboard真係冇得討論

Btw Steel series新出個隻Apex pro好似有個功能幾好玩
酌量,我通常用一大兜水+兩片

浸完搵清水沖,放過夜吹乾,裝上鍵盤前check下鍵帽菊花位有冇積水
想快啲乾, 用風筒吹得唔得
我果係隻leopold原廠鍵帽, 應該係PBT熱升華?
ducky 大家推薦邊隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞