LIHKG機械鍵盤集中討論區(23) 新手睇頭post - 九月可以俾荷包抖下

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

DSA 1u 嘅rendering,個stem上面個kiss會整hand painted
支持
會唔會考慮cherry profile先,個巿場大可以造起個朵先
手頭上無keycap整模,暑假返香港嗰陣攞晒所有我有嘅profile整模

應該會整三種profile嘅'blank'
大概睇咗下 vortex是咪可以自己加燈?
仲想問下 budjet 96如何
係,不過係貼片4腳led嚟
搞左大半日終於整哂87粒ergo-clear再換埋落filco度
隻gmmk tkl 到左
如果想買tactile 75%keybroad有冇咩推薦?
vortex new75 mx clear
多謝解答
呢隻有冇得自己換軸?
有冇人入左logitech hotswapple果隻
box royal用左半個月就出現左clicky聲同手感,上網睇完好似唔止我一個係咁,想問下係咪上過lube就解決到個問題?如果係嘅話我應該買邊種lube
Box好似無得潤
想買靜音鍵盤 有冇推薦?
Box好似有廠lube了
應該唔關lube唔lube事,lube完最多會順D
你可以拆開睇下入面有無出事
Tx87se
Asthetics:8/10
Quality:7/10
Packaging:10/10
Build experience: 8/10
Overall: 8/10
一分錢,兩分貨

打開箱文前先戴個頭盔:小弟總對只係新手,high end board我只用過lz clsn,希望可以用一個新手角度,去表達下我對今次high end kustom開箱嘅感想。
P.S. Tx87se係我第一塊tkl,而且我無用過brass plate,唔知有d體驗係brass plate定係個case設計帶俾我

貨一落地,一拆開個紙盒見到嘅除左tx bag之外仲有一塊tx嘅鍵盤墊:塊野厚過普通mouse pad少少,大細啱啱好一個tkl嘅size。tx一直都擺好多心機落accessories,估唔到除左switch film之外,連開箱都會有驚喜。由呢塊墊就感覺到tx對於accessories方面落左幾多心機,感覺到果種體貼同周到。
最好嘅服務就係可以做出比客人expectations以上嘅服務,所以packaging方面,我俾左個滿分。

TX84SE外觀方面可以話係平凡中嘅不平凡,除左標誌果兩粒TX螺絲(個人好中意呢個design)之外,佢嘅bottom housing條邊做左fillet,令佢睇落唔會成舊giant tofu咁。

TX84SE最特別嘅應該就係佢個底用brass plate做左個幾特別嘅條紋設計,雖然搞到有少少似洗衫版,但望耐左覺得幾襟睇,仲開始覺得有少少毒。anno做到好細膩;可能因為有個LZ clsn嘅B stock做對比,TX個anno水準比較下真係算好高。

講完外觀講下內部設計,佢塊PCB好clean,砌起上黎幾舒服,而且塊acrylic diffuser落到功夫,唔洗特登要你剪左一忽成條fing下fing下咁;spacebar係south facing,叫做無撞到邊框無撞到塊plate啦。

塊plate無做過maximize flex嘅開窿設計,無pvd,普通到唔普通,唯一可以講下嘅應該就係佢都幾厚下,>1.5mm,打落手感幾穩幾舒服。

Mounting system係韓仔最傳統嘅top mount。塊brass plate打落好solid,硬得黎無SS好似屌鐵板咁難受,唔會打到手痛,但drawback就係感覺唔到flex啦。

聲方面,個sound profile比較集中,音量比我試過嘅al plate細好多,呢樣就唔知係個plate定kit嘅影響啦。呢個build我用左個好傳統嘅配置:retooled mx black+tx swtich film+thicthock DL 67彈弓。依家做緊我daily driver,日日爽撚過打飛機。試下錄個音,唔知work唔work
https://vocaroo.com/i/s1VLEkba2Qpg

(P.S.唔係講笑,thicthock彈弓真係好撚柒正,就算未lube都唔會有ping,用過返唔到轉頭。遲下佢仲會出隻marshmallow,聽講可以係君臨linear頂點嘅軸黎,有機會真係要試下。依家linear嘅選擇真係少之又少,zeal果d貴到離譜但聲又唔算好聽(個人認為),希望新軸真係可以帶到沖擊俾呢個市場)

TX87SE呢個kit嘅experience我俾非常高嘅評價,由開箱果一刻起到砌完日日用,呢個kit都令我非常之享受。當然,小弟資歷極淺,知道市場上仲有好多唔同嘅選擇,亦都有唔少其他會令人眼前一亮嘅high end。對好多大佬黎講,可能會覺得TX比上不足;不過我覺得呢個價位又唔洗搶,比下真係綽綽有餘了。

總括黎講,TX作為身為其中一個最傳統嘅kustom牌子,俾我嘅感覺係聞名不如見面,無令人失望。
又或者具體D講:TX可能唔係你會去ball著嘅果對令人嘩嘩聲嘅西裝皮鞋,但佢起碼會係你著落舒舒服服,出街都會成日著嘅波鞋。
想問下紅軸/青軸有冇推薦
2000內
高汁分享
隻CST Trackball要換microswitch
都係個句推Filco/leopold
2000都可以試下平平地買KBDFANS玩自組
2000平平地清好有米
出去試完
揀咗Filco
頭先拆左一粒,用酒精洗哂所有lube之後就出現左果種clicky聲同手感
我估係用得多嘅軸啲lube去得好快,所以就搞成咁
如果手頭上冇lube,用凡士林試下先得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞