LIHKG機械鍵盤集中討論區(23) 新手睇頭post - 九月可以俾荷包抖下

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
要還神了
反正我見過鬼就怕黑,zf我係永不錄用
但係香港好似無得買realforce 108 pfu edition
淘寶會唔會好撚伏
真係唔知,TB間間都話自己官方授權專賣店
目測呢再到成皮幾野
巴打rich rich
算啦都係買第間,
DC, novelkeys, candykeys 邊間好啲
上網搵左下, REALFORCE好似無乜KEYCAPS可以換
依家想買隻leopold玩下, 定再買番filco好, 好撚難揀阿屌
想互相傷害
Novelkeys DC都出名,兩邊都動作快
Candykeys我未試過,答唔到你
咩都唔洗理
最慢就係ZF
我都諗緊買呢隻,貪佢mac compatible,但係唔知呢間啲質素點

定係應該買filco/leopold,不過mac keycaps好似好少咁,同埋又唔知對唔對應到mac

利申:新手入坑,有無巴打指點下
佢話Optical version 係swappable 係指好似hot swap 咁換咩軸都得
定係淨係可以換返其他optical switch

我諗應該係指其他optical switch
正常用得Optical switch嘅pcb上面都會有2粒貼片紅外線,好難俾其他常用switch用返
巴打怕品質問題的話可以去睇返佢之前出過嘅k2,我見都好多好評
想平平地買Ikbc 靜音紅軸 好用嗎?
個軸我試過就覺得麻麻
Ikbc算係性價比高 平平地撚下都可以
Bocc 同polaris都delay
Gmk wavez又delay
希望sa laser唔好delay太多
我寧願佢delay都唔想佢比啲有問題嘅貨我
BTW師兄有料
有冇RGB版
夜晚冇燈有啲辛苦
你個筆直同你個要求好尷尬
你出到1.5k 唔買靚廠又好似講唔過去 但通常靚廠好守舊無rgb
如果你淨係想要RGB嘅話 平平地買個ikbc之類就OK
再唔係睇下topre real force RGB?
買lkbc 定cherry 好?
(唔知cherry個brand 係咪整cherry mx)
cherry keyboard成張枱咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞