【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
dtt audit分T1,T2 (大list com為多),T3 (外國reporting job較外)同GFSI
多謝巴打
有無話邊條team 好D咁架
Ching,你做hk listed co定mnc既FP&A ?其實FP&A 你覺得好唔好做?

我本身識一啲考FE既人,有部份覺得唔好做或者公司長期唔點樣加人工,條path上去窄,做做下轉咗去做financial accounting 或者其他會計function
fg姐 搵過份咪得
點解的士同食飯可以任claim而唔用個啲錢請多個人?
因為通常依畢錢都係會另外charge個客
當成係audit途中產生嘅expense,而唔會當成隻audit engagement嘅staff cost
對老細黎講,佢地最著緊嘅係隻engagement帳面上有幾多profit
profit嘅計法就係將audit fee 減咗啲staff cost
既然啲ot 錢的士錢唔會當成隻engagement嘅staff cost,而係會另外charge返個客
係個客願意比你claim返啲的士同飯錢嘅前題下,老細當然係唔會care你claim幾多
咁既然啲的士錢飯錢最後都係要個客比
點解唔直接一開始就加高個audit fee,請多個人,然後大家齊齊唔洗ot 唔洗搭的士、唔洗claim返個客?
咁就要問啲老細先知啦
你叫你女朋友都係早日離開big4啦
唔係有排你擔心
T3有錢啲 多鐘篤啲
講wok 4條team都差唔多
聽落似sic有問題

不過最後嗰段就係audit病態
True
t2唔係re同cmb咩
t3好似係做it喎
唔好做big4 lor
依啲你問下可唔可以轉team啦
唔得嘅就即刻跳去第2間
搭單問吓做咗大半年big 4 可以轉邊行 完全頂唔順
做hk listed co.

你要升去FP&A既manager位, 多數係audit出身, 如果big 4 senior轉出黎, 咪俾senior financial analyst位你做, 之後升AM, 再升manager;

做得FP&A, 你最好要勁熟公司既operating procedures, d數點走, 點分,點攤, 要知道FI同Mgt act入數既分別 (要reconcile); 如果公司本身有reporting tools (勁少公司有), 你要用SAP generate data再落excel 做完全無standard format既analysis; 最好自學VBA, 再加埋Power BI, 當然要建議公司盡快買reporting tools, 由SAP轉出黎個下直接係入面generate reports, 否則做死你; 如果做retail下下幾百間stores, 你每個月要整by stores, by district, by zone, by geographical areas, by countries既一連串analysis, trend analysis, 解variance vs LM vs Budget.

Sales analysis最多野整, Sales by brands, by stors, by payment means, Gross Sales, net of discounts, coupon, .....

FRS 16都整死你: 就算入數SAP行FRS 16, 分分鐘有膠層問你從HKAS 17角度既rental係幾多.....兩邊你都要知, 當然, 好多公司行FRS 16未買software去處理, 用excel又係crazy complex, 呢排勁多rent concession, 又要不停lease amendment, 同重做一次無分別....

做每一個重要既商業決定又要計一輪sensitivity analysis, 做同唔做既financial impact有幾大呢?

財政預算案對公司既financial impact係幾多呢? 今年BR,licence, 水電煤全部要計;

做competitve analysis, 如果同時有幾間comparable sized既competitors, 你每半年又要做一輪analysis...

最痛苦係每年做budgeting, 要問哂所以cost centers拎budget數, 要同sales operation 夾budget P&L, 佢地永遠想你set細d sales, set大d exp, 你每時每刻要諗佢地邊句真邊句假, 之後又要一層一層咁同意先過到

做FP&A你要同好多人交手, 溝通能力要強, 要說服得掂你老細(CFO),又壓得住佢唔俾佢既無限要求不停發大, 否則你晚晚十二點都做唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞