【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
有無做緊second tier既senior可以傾下計?有野想問
想問下大家考完hkicpa會考d咩試/咩course進修……

見到senior/manager有d考cicpa/law course

p.s. big4 non fs,會做多至少一排但唔打算做一世

諗過financial advisory/consulting,又諗過internal audit,但未有明確既方向,只係知degree+cpa應該唔太夠

歡迎指點下明燈
考埋cfa 易d入advisory/consulting
理論上唔會嘅,之前問過啲hr (not ey) 其實duplicate application 佢地係知,就算派咗apt test之後都唔會再派返interview
不過實際上就唔清楚啦
請問幾時放左offer🙏🏻
知唔知RSM岀曬offer未
Ching幾時收到offer, 等左兩個月都未有mi, pi
1月頭收到了
Pwc 有幾多study leave
Each module 3日 加1日exam leave
真心其他心間都係咁咩 點溫呀
*三間
間間都係,另外再用ot/annual/no pay leave比你請夠一個月,其實唔洗請好多日
Yes! 岩岩12月請咗6日no paid
其實仲有啲日子係做mock加去上堂,依啲就唔洗特登請
Thanks 12月黎講係咪要請實請到
Thanks so much ching
係,考試大曬
想問下HKUSAPCE個part time accounting degree 讀唔讀得過
幫你推推
留意返有d big4 係星期六日上補習班
又有d係要你合左格先俾返假你
變相鼓勵你唔會因考試而阻礙工作進度
同埋逼你一定要合格,唔係渣都無
破釜沉舟之計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞