【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
我係唯一一個
啲人都係ibd/buy side入
真係同人唔同水平
我上一份工係
15k
咁少?
junior level?
Yes
Acct assistant
我畢業後做左一年,依加重刷入second tier a1
祝福您
我新同事啱由2nd跳出來,都話wok爆
多謝
我都黎緊過第一個peak啦
今年唔請fg咩 點解無咩offer出?
橫掂都wok
下年轉big4吧

我舊公司auditor係2nd tier, 有個jun後尾去咗big4. 我轉工後新公司big4做audit, 個audit manager就係當年嗰個jun
點解我睇唔明d關係,重覆睇左幾次
Wow咁有緣
咁都係隔左幾年既事lu
Sorry for 1999
有人由2nd jun →big4 jun→ big4 manager
好似唔多opening
不過我見啲客/fund admin都幾撚忙幾撚多野做
SAP有冇得自學
所以我考完CPA,都有諗住考CFA level 1
其實無咩咁難
如果你可以上system既話
周圍撞下就會發掘更多功能

或者你可以問下我睇我識唔識
利申非專家
用得SAP都係大公司,通常有segregation of duties。

所以通常公司有manual for你嘅position

通常係邊做邊學

offline自學基本係冇可能
有啲job ad要求識SAP
我間公司用SAP,但當時冇要求。開頭係辛苦啲,同一般會計軟件好唔同
一Grad就返左local firm 兩年, 考晒QP.
想Exp Hire 入返Big 4 做狗姐,
有沒咁難呀,
Exp Hire Interview都沒個
師兄會唔會考慮下報fg program
你local firm轉都要discount 1-2年
報exp hire無咩著數
今年係難咗,唔一定你問題,我舊公司都無乜人走,無乜年走你點入
睇真d原來你係local firm,正常係去second tier再入
[member]想知second tier d bonus派成點 O:-)#:)#fs[/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞