【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
呢排日日都做少少野就冇野do
試又考完唔駛
其他人開始放study leave
我就日日係公司鳩流流
考晒QP但唔記得晒啲嘢,大家會點重溫返
有乜撚野好溫
做Audit真係跟足mc咩?
MB 的野又好少用
MA MD 成日轉 keep住update 仲好啦
對日常工作有幫助咩

無論tax or audit

做緊big 4 audit, 考哂試仲差一年經驗就有牌
做緊條team唔算好chur, peak之外都係六七點收工
但個人好討厭會計,每日返工都好似行屍走肉浪費青春咁,個種感覺好辛苦
現階段可能會想考埋牌先
audit 100%唔會想做落去
但亦都唔想去commercial做reporting
每一日都想脫離呢個行業,但又唔知可以走去邊
same here 雖然唔係做audit
但係每日都好想脫離account related既industry
好清楚自己唔想做咩
但唔清楚自己想做啲咩
好多基本嘢都唔記得(甚至唔識),怕講出嚟影衰CPA
個個都係咁 放假唔好去旅行 冥想下沉殿下
水記eg2
E記 team a
Kp 唔知乜team
應該點揀好
Me2
不過去commercial唔一定要做FR
可以做FP&A, Internal Audit, Compliance, etc.
或者你有冇其他興趣/技能搵到食?
巴打做咩field
呢啲都冇乜興趣
興趣好多但冇樣搵到食
黎緊就peak
一諗起會連續三個月wok到核爆做埋啲on9野就想走
都沉殿咗好耐
但都諗唔通
Ching你搵緊幾多
都係big 4 advisory嗰邊
但culture好閪好多大陸人
audit都越黎越多
我嗰度7:3比 香港人冇得升職
7係中国人?

佢地又小圈子 攞晒d job黎做唔分比local
好奇問吓
big 4既a仔係咪只會請會計grad?
Non q即係咩意思?
冇job做就冇得升?
係 utilisation要有70%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞