【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
同事
星期六日上補習班
so true
假如
Peak season係idle
係咪好唔正常?
thx巴打
係幸福
我驚被人炒
東家唔打打西家
巴打你同我諗既野一樣
想由Corp bank轉行入迫科考個會計牌
最近deals/ advisory情況點
有冇縮晒皮唔請人
有得揀唔想做audit太wok
Corp bank 都轉?洗唔洗跑數
要跑呀,但覺得睇客睇得好唔全面
唔想做個鳩下鳩下唔識又扮識既sales
同埋自己個盤黎黎去去d客都係做差唔多既野
張picture唔夠大,好想睇多D唔同行業
所以想一方面考完個會計牌,另一方面儲下deal/ advisory再跳番出去
又以為係ey小霸王
呢個世界無話無左邊個會唔得既
CPAA 一定最易考
但如果公司有 support 點解唔考 hkicpa

利申: 做緊big 4 advisory 有 CPAA 牌
老細話起碼七月d deal flow先會好d
Depends on 個肺炎幾時完
但短期內都水靜河飛
唔好話有冇hc 唔炒人都偷笑
你係有無考hkicpa?
又考要pmp 我驚考埋hkicpa會想死
冇考 hkicpa 因為我係 exp hire 舊公司冇 support
pmp 好易考,我果時溫左一個月冇就去考
同埋理論上係要有三年 exp 先考得 pmp
但其實考完hkicpa,又唔洗簽report,係咪無乜用?
因為如果唔簽名,其實好似qp acca 呢啲全部都無分別...
認受性既問題
始終係香港拎住 hkicpa 會比拎住 acca 或者 cpaa 好
依排經濟咁差 big 4會唔會炒人
正常就應該先清假,再 no pay,之後唔 promote,最後 CO,再唔走就應該炒。

暫時 advisory 開始有人 idle 但都冇叫人清假
上年搞掂左個FE,做埋member
想問下佢係咪每年都有上堂要求,有冇簡單攻略法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞