【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
Non fresh grad (畢業咗兩年以上)好難有big4/ second tier offer
唔一定
睇你之前做咩
同埋介唔介意減人工,由14-15.5k由a1做起
我做unrelated既工,second tier interview都冇
但我識人讀non accounting, bba related, 畢業咗一年,空白咗一年,都有2nd tier interview, 有埋offer
等人用既時候就ok
其實入到去都係打雜姐,non acct都得
我識有人都係咁
畢業咗兩年以上?
No, fg
有無巴打in過bdo?個gp in做d咩架?
上年grad 係local做緊
報咗big4 2020 intake
pi 完等offer 等到2046
想知巴打會唔會同佢講你番緊local
如果會既話咪同其他fresh grad唔同
會唔會有問題
會呀因為我CV有寫
同其他fresh grad唔同好平常,
我first in 同group都有2個係grad左做緊野
因為in既係最jun既位, 我都未care我人工要cut咁d去做佢a1 , 佢仲會有D咩問題
Deals都已經難入, audit仲難入PE fund啦,咪ff
小弟就係做緊deal
sosad 其實都係走唔到, 我都係deals
認真 deals高不成低不就,係勁過audit但又一定唔夠ibank corp fin 人鬥,所以出路都幾窄,唔明點解大學咁多人吹奏
做FDD?
已經CPA,但只有local經驗,人工25K都冇,大家有冇咩建議
可以去試second tier, SA1都會過25K
ching做邊間 想要referral
你話你做緊deals? 做咩想轉
間公司culture好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞