【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
係,機會率問題
平均而言,core wok嘅機會率一定大過fs
但千奇唔好單純覺得轉fs 就可以hea 好多係度嘆世界
因為最後有機會會失望
如果本身個度wok 到仆街,全年peak
咁就緊係轉去fs 博下
反正原本環境咁惡劣,情況都好難再差
但如果本身只係wok 幾個月
就諗清楚先好轉
其實唔單止係fs
就算non fs都肯定會優待啲親生先
本身係做audit 咁啱佢地internal HR係linkedin掃到我
見下見下就入左
Buyside好搵?咩grade走?
會唔會有人讀master of accountancy?
一升senior第二年就走左 啱啱過三年
Base 5皮到
係咪仲chur 過做audit
有deal就chur 冇就6點走 我低下階層唔洗跑數係咁
仲請唔請人做緊advisory
我果到冇啦 最緊要識cashflow modelling
其實入buyside要咩skill set
要識invest? 有考Cfa?
想問大家apt test邊個網/淘寶有練習做

想summer番黎bug4 bdo rsm呢d graduate program full time 做狗
我有考CFA level1咁大把
啲人都係入黎先考
我覺得語文同sense幾緊要 所有野要logical
D人咩background多?多唔多big4出身?
入fund house做manager有無得諗
做咩咁多日走
呢到有冇人做inhouse accountant 用 SAP?

人工幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞