【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(4)

986 回覆
5 Like 3 Dislike
入職係咪要written test
OT, 晉升情況通常係點

9月入職係咪要讀conversion 先返?要讀幾耐?

另外想問下non-fs同fs 係轉工/人工 既分別
cpaa最易 未聽過人fail
icaew係咪同hkicpa差唔多? 我見有mra
同埋見到cpaa 2014個陣係有mra轉 icaew, 依家係咪無左?
收到得fs tp offer,MT全部炒曬,係咪已經人生已完,要成世做big4,exit opportunities咁窄,唉
tax本身已經窄 仲要係tp
係。。據我自己了解過,tp做得越耐就越走唔到

exit好似得big4繼續做上去,或者in house 位。。但係in house tp位真係極小有,我見大部分都係歐美。做個tax manager,又唔夠做corp tax啲人爭,人地未必要我。

但係無其他選擇都無辦法。唔知有無得做一兩年轉fs audit或者deals,不過都應該難
Tp d skillset完全唔同woh
但揀得tax就係唔想做audit架啦
點解要諗轉
驚窄當初點解要報
D人覺得咁m&a related service more value added
轉去pe/buy side唔做account related
當初自己真係無考慮咁多,就大包圍報左先
我audit advisory都有報,最後淨係收到tax。
tp skillset除左in house,big4繼續做 係咪無啦
或者轉去m&a tax可以做tax due diligence
如果m&a tax同tp比較,巴打你覺得邊個會比較有發展空間?或者錢途?

我爬文都有見過tax轉audit,不過應該discount就一定。。又浪費幾年時間。如果轉advisory就真係由頭嚟過。公司內部轉其他role其實機會大唔大?

自己又無其他offer都係要做住先,好過咩都無。
experience hire 去到partner in係咪好大機會都請?
Advisory
邊間同咩advisory?
E同K
Deal近排有請人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞