[26]考緊26?你問我答!

1001 回覆
78 Like 8 Dislike
我會照渣,當然唔係話好大雨啦
但細雨同微雨都要渣下
試過濕到滴水咁走
建議落雨渣帶多套衫去換
因為分分鐘聽日你考果節係好天都唔定
我考果日就正正係咁,7點幾落完大雨,920果個比考官取消左話濕地唔考,但到我10點又話個地乾左又考得
衝燈呢樣野你又係要信自己有能力控停部車,因為廿幾k真係唔係話好快,喺你出灣嘅時候就要比大油,過黃格就即刻收油比brake(呀sir有冇教你睇地下sensor喺邊,唔知就問問呀sir,要過左sensor先好收油,如果唔係就算你之前有22佢都計唔到),二波你大油極都唔會好快架咋,比膽去
聽完你咁講, 我等陣即刻去租車操下先
巴打做咩唔今日練下,沙駕夜晚有時好多人
星期六/日少啲
我都知二波盡油唔會好快
可能因為個人重同個場暗上斜
利申:踩開車,avg都做到廿幾,但踩車同電單車感覺真係兩回事
琴日上堂前個天正常
但一上堂就狗屎
成個身濕完又乾
再加上琴日真係練到好灰
今日抖抖先
竅門係比大油去,過黃格著燈就收油比brake
岩岩學完返黎
學院車 同 自己部msx125 駕駛感覺差好遠

學院車個頭又重 架車又重

要俾多啲時間適應到

打8字個到 死火左幾次 因為上斜8 覺得唔夠位轉 所以唔敢俾油去 所以死火

路面經驗 就係 當讓路口虛線/實線 元朗工廠區個邊
通常兩邊有死車頂住 睇唔到兩邊有冇車黎 係咪可以先停線位前 望兩邊 之後再吊極力子將架車行前少少
直到睇到兩邊視線再停,望兩邊,再cut出去? 想問下大家考試既時候有冇遇過咁既問題
係咪玻璃屋轉右,之後直行再轉右果個路口位?
我果時就去到讓線位停,之後左右望下有冇車黎緊 (雖然比死車擋住)
之後慢駛出去,然後keep住望左右咁,冇車直接駛出 (通常冇車)

定係你講實線果個路口位?
實線你一定要望清楚先好出,中途唔可以停,只可以慢溜
樓上師兄講得啱
但印象中停字都可以出一半停車再望
而無論讓線定停線
都一定要喺佢第一條線前停
如果過左第二條線先停就會係阻礙其他道路使用者導致要減速類似呢條

望呢啲有個小tips嘅,望下啲死車車身有冇反光
有車黎緊會反車頭燈啲光,可以學下睇

利申:從來冇比人話過出嘅時間不當,亦冇試過出左先見到車,衰極都係衰成日落腳
想問下你地學院係每日練一節,定每日練兩節呢?
強制d堂點解長期得平日0830/1830
因為9半至4半打後會可能有強制考試或者有堂上
你講緊補鐘定係老強堂?
小妹表示有過2次牌, 2次都一take pass
2次P衰咩
車手
老強堂ABC
個d咩堂?
一野上4粒鐘係依d時間架喇
星期六日完全揀唔到 邊有咁多假呀
因為一上就三個鐘
要留場比人租車練
我都係元駕考,入面既師父hea到仆街
女既都會落力解答,男既就自生自滅
哩d時間係比錢補鐘用?
係呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞