[26]考緊26?你問我答!

1001 回覆
78 Like 8 Dislike
小妹上兩個月考到牌
元駕考第三次終於pass
衰過落腳、跌車、太接近物體同判斷力弱
深明人矮同輕磅喺26上係蝕左啲
但只要練熟基本功,26都可以好輕鬆
首先講講考試常肥嘅原因同解決辦法啦!
利申:只係想做意見交流,並唔係教學,而且每人用車嘅習慣都好個人,邊種方法啱你都要試過先知!

1.黃金右腳
會落腳嘅原因可能係停得太急或者尾制唔夠,渣26一定要善用尾制,可以幫助穩定架車,自然停嘅時間會挨左。建議停車前預早收油門,由架車溜前,再落腳制減速,拉頭brake,拉極力子,伸出左腳,架車呢個時候差唔多完全停哂架喇,輕輕推一推軑向左,架車自然向左傾

2.判斷力不足
判斷力可以由好多野睇到,有人衝出黎,選邊條行車線,出路口等等,考官一日考咁多人,佢地會鍾意考生爽快啲(唔係渣快啲),爽快意思係唔好比佢見到你猶豫不決。我試過出讓路口明明冇車都慢溜出去,呀sir話明知路口前望到你係許可出嘅,你就比油出,一係就停,一係就車,既然出得點解要慢出?

另外考生都好驚考試途中有行人喺路邊行/踩單車,或者打橫喺你面前過馬路,呢啲情況可以點做呢?如果佢喺你行車線上行緊(唔係行人路),你就要做足望鏡擰頭當過死車咁,我行工業村果日唔知邊條友咁好掉左條車軩喺正中間,咁要做嘅都係打燈望鏡擰頭過左佢。過完之後都要打燈望鏡擰頭行返行車線嘅中間。

咁你渣到安全島位有人衝出黎呢?呢啲時候其實你早就要望到安全島有冇人,情況係可以自己避免嘅。

首先佢唔係斑馬線,道路優先權其實係你到,道理上你唔應該停車。下,唔停車咪肥緊?所以你一早就要望定有冇人,如果有人行緊出黎,你就提早減速溜過去(~20-30km),溜到過去時個人應該差唔多過完馬路,你可以比返油去。咁果個係呀婆行得好慢呢?佢仲喺路中間喎,呢個時候先至停車,咁個官就預早見到你對成件事嘅判斷力。避免左去到先知有人。
如果係佢突然衝出黎呢,基本上你渣到去路口佢仲要衝出黎都冇辦法架喇,停都停唔切,所以就係最好預早望有冇人要過馬路,自己收一收避左啲情況。

3.過死車
元朗好多時兩邊都會有好多大貨櫃死車,考過46嘅朋友就知道,兩邊有車,中間位置只夠一部車騎線行,或者啲職業van司機會好慢咁兩架平排過。咁學神嘅我地又可以點做?咁所以喺我地做過死車動作(望鏡擰頭)前,要望通左對面有冇騎線黎緊嘅車,切記唔好盲中中跟住前面啲職業司機入去呢個死亡地帶,因為當左右兩邊死車,迎面又黎緊車,你又跟住架van,好容易就衰判斷力不足同太接近物體。我地只需要望到迎面果車黎,就定油30-40左右盡快過哂啲死車,越快過哂,危機越少。

過死車途中需要望下鏡同死車,確保佢地冇打燈要開出。
如果你望通左又入左呢個死車地帶,迎面先有車出現呢?就盡可能睇下自己果邊有冇位可以攝返入去(打燈望鏡擰頭入)然後停車,佢過完就做返開車動作同打燈騎線出返黎。冇位你攝呢就要睇有冇一米安全距離喇,有就可以繼續過,呢個距離大約係一個車門左右啦,你要諗如果佢開車門會唔會撞到你,你亦唔好因為驚佢而縮向自己隔離部死車,都要預一米距離架。真係咁唔好彩呢,佢同你近到冇安全距離,咁你就需要停車,當停左車就唔洗理一米架喇,由佢自己繼續過。
都係果句,盡早望遠啲,多望鏡,要自己掌握前後左右嘅路面資訊。

打住咁多先,歡迎各位學神問下問題,大家交流合格心得,以上嘅野除左係我自己試出黎,亦係每次渣完對於自己有疑問嘅地方返去學院問呀sir,問哂自己驚嘅可能性,呀sir都一定好樂意解答你,我當時係畫埋圖問呀sir啲情況要點處理架。

最後提提大家,唔好跟車咁貼,前面有學神行車就預多兩三個車位距離都唔怕,跟學神起步就自己動作都慢啲,爭取同佢嘅行車距離,祝大家都可以順利pass,安全出車!
你問我啦,我唔hea你,盡力為大家帶來合格資訊,我都爬過好多文,但呢啲都係好百貨應百客,未必每篇都啱自己用,希望呢到可以幫到大家啦!
我都準備係元朗考26
考試多數係考邊條路試?
同埋有冇咩號碼既學車係精神既?

路試既時候係咪,聽完個考試阿sir 講完之後,會係邊個位置開始考,開車前洗唔洗扮野較塊鏡個啲?

之後考8字,再出試場,返到駕院,係咪停返一開車個位置就完? 之後就返入去坐等消息?
我都想問係咪九成工業邨,同埋想問應該收左腳架先上車定上左車先收腳架
黎緊考第二次
上咗先收腳架

我記得,好似係
幾個月前考衰左衰過死車 過死車打燈擰頭呢啲我都好清楚 我應該係衰打燈擰頭之前冇留意對面線有車嚟緊 照出左 如果下次再係咁 係咪應該選擇停車 比對面過左先 我再打燈擰頭抽出?
多數九成都係考工業村,基本上考試用嘅車都係19x,新車黎,啲油門同尾制會應好多,考前會有十分鐘試車,試車時踩多啲尾制感受下。
另外較鏡果啲你要試車時做好哂,開始考就盡量唔好郁塊鏡(考官唔鍾意等),考試開始嘅位置會係報到室出面,正式開始前考官都會同你講一次,你可以試車時問下幫你果個呀sir(有個電單車部嘅呀sir會教你)

最後考完就車頭駛返入去你開始果個位。咁26嘅呀sir都會叫你除反光衣入返去等消息。
不如問踩單車撞到人會有咩法律後果?
屋企幾大?
係九成工業村,上車習慣呢個冇所謂,我就興上左車先收腳架,因為人細粒,收左腳架先上驚扶車唔夠力會跌,咁反正都係撻左車先右腳唔比落地,所以撻車前點上車係冇所謂嘅
我就報左先同屋企人講嘅
學車就冇咩意外嘅,係周身骨痛姐,
但點都要同屋企人講,佢地擔心係正常嘅
做個對屋企負責任嘅26人!
係呀,迎面有車黎,你要喺死車前停車,唔好騎線,就算後車有車爬你頭出都唔好理佢地,照讓照等,因為迎面有車你駛入去都九成衰判斷力不足同太接近物體,我第一次緊張就係衰自己前後左右都有車,架大貨櫃夾敢駛入黎,我仲要自己驚,開始繼續開車唔敢停,所以就衰左。
我屋企唔係試場
https://youtu.be/Vx2L2R7vVXU
https://youtu.be/EY4h6DvtLDU

8字來講呢我就會覺得用以上呢兩條片去睇呢係最清楚嘅,打八字嘅方法有好多,如果你打得叻嘅合埋眼打到個官都會俾你pass。總之當中你冇落腳冇撞駁,打完三個圈都基本上可以出街㗎啦。

咁我就唔prefer淨係用油門控制嘅,因為如果唔熟油門淨係用油門呢就會好錯嘅,所以呢我係油門同尾制都用嘅。

成個動作會係咁:打右燈望鏡擰頭-放極力子到磨擦點-右手比油去到3-4000轉左右-放腳制-定油-望向要轉嘅地方-落斜踩腳制(有需要就收少少油)-落到底望住要轉嘅地方-灣心放腳制-比少少油扭上斜-如此類推再定油做下一個圈

其實打八字最緊要嘅真係視線運用,因為你望去邊對手自然帶住部車去邊,記住眼尾都唔好望下個駁,擰頭望到去pat pat到,克服心理關口呢就一定轉到圈㗎啦。

我臨考第二次之前,落斜收得多左油,架車喺斜路死咗火,跌完車之後我唔敢再打8字,用咗好耐時間先至夠膽再打,其實最主要都係話俾自己知:人人都打得到個八字,自己一定要操控到部車,其實擰個頭夠勁,基本係絕對夠位打,用3/4都夠打。

所以希望幫到大家克服到,8字輕鬆pass啦。
我諗你搵呀sir教完再出車會安全過我教
轉左九龍考啦,個C父 問極唔嬲 幾好

之前選元朗係貪佢就腳,但路線同九龍比 長好多
元朗唔易考架,人多車多,大貨櫃多
不過我都係貪就腳,同埋九龍怕唔認得路
第一次考天光道嗰時,未出試場就落咗右腳,唯一大TICK
好有心覆 Thank you so much 考到會返嚟多謝你 9月尾考
加油!多啲人對26有知識就人人都可以安全出車!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞