[26]考緊26?你問我答!

1001 回覆
78 Like 8 Dislike
第一堂打唔到8字好正常,打到果啲真係靠個膽,好多時8點打唔到都係因為驚撞,其次就係視線唔夠,第三要練油門同尾煞運用
仲係第一堂,補多啲鐘就會得心應手!
去平路練下個8字先
唔該絲打🙏
元駕幾點鐘自練會少d人?
平時朝早唔知,返工少練
平日夜晚7-9都正常,2-3人排隊打8,但有兩邊斜路
星期六、日朝早9點零都唔多,中午都間中有人打8字
主要其實都好少話多人,最緊要冇堂上緊,教緊野就應該兩條都有人用
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭萬一咋
想請教下斜8個步驟:
1。拉住極力子,踩住尾制,比定油。
2。放極力子,鬆尾制起步
3。望右手目標
4。踩尾制
5。扭軑轉彎
6。踩尾制落斜
7。望左手目標,
8。扭軚轉彎
9。鬆尾制上斜

係咪咁?
suppose差唔多係咁
但實際尾制幾時踩,踩幾耐,幾時鬆都係要所有野配合
我喺斜路落黎就轉彎同時踩尾制
試過收得慢轉唔到彎喺最高跌車,勁驚
所以要試多幾次去配合
我學左2堂,第一堂平地打圈,學踩住迫力轉彎。

平地8字越打越大,斜8好似唔知去幾多咁,覺得2條虛線好細個,唔夠扭
記住:比得你考實夠你轉!

同埋用個口出聲叫自己唔好望條邊

我覺得A好打啲,但pass嗎?

我係去富運街練
指定距離內 打到就pass
型撞膊 不落腳
我打到一個B 字咁
基本上用盡佢比你嘅考試範圍黎打就最易打,個8打長定闊你自己決定,不過就唔好諗住個8打得咁完美兩個OO字,因為咁樣就會好易下面B咁啲彎太急太窄
反而好似A咁,早啲靠邊攞返直架車先,啲彎會易啲
我今日考沙田,打8字同出街冇問題
結果紅燈停車果時考牌官插左上黎同我平排
話我隻腳印到個brake
係大直路著過幾次燈俾錯訊息其他道路使用者

開頭諗住都唔係d 咩大問題,好天真以為考牌官係善意提醒..
跟住我都注意返隻腳既擺位冇再印到個brake

返到去報到諗住應該都冇問題,點知俾考牌官剔左使考牌官採取行動同埋腳掣使用不當(嚴重)

唉...灰到仆街...諗住再排要等到下年8月...
係架,呢個都係好多人冇注意到嘅地方
你有冇做過模擬考試?冇理由冇人提過你,因為呢個問題應該唔係一次半次,係長期習慣而自己唔知
師兄啱,B字最易打
未轉彎就踩尾制隨時唔夠力轉
正路應該係出住油轉,差唔多轉完就收油,轉完先踩尾制,拉直部車就放
轉完彎先放又係會唔夠力上斜,肯定死火
佢出得聲已經死左。

我反而鐘意溜慢架車,尤其是燈位前,搏佢轉燈,又唔使拖迫力
冇呀,未做過模擬考試
但冇諗過哩一點已經係嚴重直接肥...之前衰過黃金右腳同埋讓線奶野
今次又衰埋d on9 野,唉
因為我習慣左隻腳擺上面,覺得有咩事可以第一時間踩到剎車
點知原來哩個小習慣搞到自己成日印到個brake都唔知...
加油呀巴打。有冇加多d 堂練
冇呀,因為平時操車都好熟
係考果時心態唔好,太緊張

同埋唔係想搵野賴...但平時操d 車同考試車真係差太遠
得果5分鍾試車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞