韓國電影集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
好期待 3.29《One Line》
有無人都鍾意任時完?
期待緊hkiff有啲咩韓片

有無可能有解冰

上年HKIFF韓片片單:
神女觀音-李在容
借種-林權澤
寒流黑金-禹民鎬
魚男突變-權五光

原來得4套
睇左《脫不了北的人》個譯名完全忽視左The Net既隱喻 呢套野唔講真係唔知係金基德拍既,除左最尾果幾幕,套野完全唔係佢style,勁多對白,冇乜意識流,劇情簡單直接 柳承範演技 就算唔識聽韓文都知佢苦練過朝鮮口音,好正 成套戲都好灰,男主根本係南北韓對立局面下既犧牲品
香港上映韓國電影檔期

3月2日
秘密任務 (得利)

3月9日
活埋35夜 (得利)

4月6日
虛擬都市 (得利)

日期待定
再審 (得利)
青年警察 (得利)
你還會在嗎

見到影視處個網有,唔知邊間買

你還會在嗎係咪金允錫果套

係 浪費左我男神

我覺得還好

有無可能有解冰

神女觀音-李在容
借種-林權澤
寒流黑金-禹民鎬
魚男突變-權五光

原來得4套

舊年有借種咩

有無可能有解冰

神女觀音-李在容
借種-林權澤
寒流黑金-禹民鎬
魚男突變-權五光

原來得4套

舊年有借種咩

同英雄本色一齊under“特備節目”單元
好期待 3.29《One Line》
有無人都鍾意任時完?

未生

有無可能有解冰

神女觀音-李在容
借種-林權澤
寒流黑金-禹民鎬
魚男突變-權五光

原來得4套

舊年有借種咩

無留意tim

有無可能有解冰

神女觀音-李在容
借種-林權澤
寒流黑金-禹民鎬
魚男突變-權五光

原來得4套

舊年有借種咩

無留意tim

借種係套好舊既片黎,個導演林權澤果個年代好出名,拍片勁密,目前為止已經拍左過百套
美媒'Taste of Cinema'以全世界導演為對象選定了「21世紀最優秀的電影導演」(The 25 Best Movie Directors of the 21st Century),其中韓國導演朴贊郁#、奉俊昊榜上有名。朴贊郁導演位列第25位,他在21世紀的作品包括了《我要復仇》(2002年)、《老男孩》(2003年)、《親切的金子》(2005)》、《蝙蝠》(2009年)、《斯托克(Stoker)》(2013年)、《小姐》(2016),朴贊郁導演通過「復仇三部曲」以極度的暴力和視覺以及無法預測的情節抓住無數觀眾的心,其中海外最有名的當屬《老男孩》。奉俊昊導演位列第24位,他在21世紀的作品包括了《殺人回憶》(2003年)、《漢江怪物》(2006年)、《母親》(2009年)、《雪國列車》(2013),還有《玉子》即將上映,他是21世紀最有趣的導演之一,作品的題材多樣夾雜著黑色幽默給人留下了深刻的印象,其中《殺人回憶》是他的代表作。

其他導演:http://www.tasteofcinema.com/2017/25-best-moviedirectors-of-the-21st-century/
岩岩睇完共助
岩岩睇完共助

如何?
《某一天》新海報
17年香港暫時上左5套韓片:《Master》《因為我愛你》《阿修羅》《秘密任務》《活埋35夜》,暫時高質過上年同時段既3套:《職場大翻身》《無事忘家族》《傾城魔法師》

台灣方面上左6套:《Master》《雪地裡的擁抱/雪路》《暗網殺機/陷阱》《秘密任務》《你還會在嗎》《脫不了北的人》

希望香港繼續買多啲高質韓片
原來前兩日係河正宇生日
原來前兩日係河正宇生日

yes
17年香港暫時上左5套韓片:《Master》《因為我愛你》《阿修羅》《秘密任務》《活埋35夜》,暫時高質過上年同時段既3套:《職場大翻身》《無事忘家族》《傾城魔法師》

台灣方面上左6套:《Master》《雪地裡的擁抱/雪路》《暗網殺機/陷阱》《秘密任務》《你還會在嗎》《脫不了北的人》

一係唔上 一上就上得咁密

黎緊兩個月檔期好似無咩西片大製作上畫
希望多番啲韓片場次

黎緊兩個月檔期好似無咩西片大製作上畫
希望多番啲韓片場次

隧道講到好似勁過屍殺列車咁 明明7xx票房講到破千萬 其實做發行既人係咪都唔係影迷黎?作為一個鐘意電影既人,唔會覺得好羞恥既咩? 不過都係果句,打份工搵飯食姐
單身騎士出左seed好似有驚喜
隧道講到好似勁過屍殺列車咁 明明7xx票房講到破千萬 其實做發行既人係咪都唔係影迷黎?作為一個鐘意電影既人,唔會覺得好羞恥既咩? 不過都係果句,打份工搵飯食姐

係果邊逢係過千萬觀賞人數都叫國民電影架啦
成5分1個韓國人去睇過
發行商實拎黎打下飛機自high下啦

係果邊逢係過千萬觀賞人數都叫國民電影架啦
成5分1個韓國人去睇過
發行商實拎黎打下飛機自high下啦

隧道有過千萬人次咩 我覺得隧道又長又"侵"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞