韓國電影集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
另外仲有兩套入圍Midnight Screening:
The Villainess, Jung Byung-Gil
The Merciless, Byun Sung-Hyun

有無巴打介紹下
dara套one step
康城影展啱啱公佈入圍名單

原本以為會入圍競賽單元既洪常秀新作Claire’s Camera只係Special Screening,之不過佢同時間有另一套新作The Day After入圍競賽單元
條友真係好撚多產,韓國邱禮濤 (但當然風格差好遠)

另外奉俊浩套玉子都入圍競賽單元

佢多產 不過拍親啲戲都好似成日入圍外國啲影展
The Villainess, Jung Byung-Gil

有無巴打介紹下

今年韓國電影在 ​​​​「第70屆戛納電影節」共5部作品入圍,分別是奉俊昊導演的《玉子》和洪常秀導演的《那之後》入圍主競賽單元,洪常秀導演的​​​​《克萊爾的相機》入圍特別展映單元,卞成賢導演的《不汗黨:壞傢伙們的世界》和鄭秉吉導演的《惡女》入圍午夜展映單元,較去年的《小姐》《哭聲》《釜山行》增加了兩部。​​​​「第70屆戛納電影節」將於5月17日到28日舉行。

原來係不汗黨,但呢套似係大型商業片黎喔

原本以為會入圍競賽單元既洪常秀新作Claire’s Camera只係Special Screening,之不過佢同時間有另一套新作The Day After入圍競賽單元

兩套都金敏喜
洪常秀:你班仆街俾我抖下啦,我求撚其hea拍架咋
其實康城都幾鐘意南韓片

兩套都金敏喜

通常d導演搵到個繆思之後創作力特別旺盛
琴日睇左被操縱的都市
劇情好緊張好正
韓國動作戲黎講池昌旭top
The k2 同 healer簡直冇得頂

我聽日去睇

有無巴打介紹下

今年韓國電影在 ​​​​「第70屆戛納電影節」共5部作品入圍,分別是奉俊昊導演的《玉子》和洪常秀導演的《那之後》入圍主競賽單元,洪常秀導演的​​​​《克萊爾的相機》入圍特別展映單元,卞成賢導演的《不汗黨:壞傢伙們的世界》和鄭秉吉導演的《惡女》入圍午夜展映單元,較去年的《小姐》《哭聲》《釜山行》增加了兩部。​​​​「第70屆戛納電影節」將於5月17日到28日舉行。

midnight screening係咪多數入商業片
鄭秉吉既戲我淨係睇過星級殺人犯

兩套都金敏喜

韓國邱禮濤 戳中笑點
玉子都入到,應該係第一套入圍影展既Netflix電影
琴日睇左被操縱的都市
劇情好緊張好正
韓國動作戲黎講池昌旭top
The k2 同 healer簡直冇得頂

我聽日去睇

最近韓片好似有d平淡
我睇左日片
奏不響的風琴,都幾sad
請問邊度有得睇阿修羅
係千尋下載唔到

有無巴打介紹下

midnight screening係咪多數入商業片
鄭秉吉既戲我淨係睇過星級殺人犯

唔一定,通常係d暴力、色情、光怪陸離既電影,例如兩年前既勁凹3D
港產片入過既有武俠同盲探

btw,原來《惡女》係饑渴誘罪個金玉彬做女殺手

兩套都金敏喜

韓國邱禮濤 戳中笑點
玉子都入到,應該係第一套入圍影展既Netflix電影

康城應該係第一套
不過兩年前威尼斯影展有套Beast of No Nation都係Netflix
Hkiff 睇左愛國雙驕
都幾cult
16 17年份有咩推介返

睇左 下女誘惑 哭聲 随道 流氓檢察官

屍殺列車
寒流黑金
我們的世界
密探
季春奶奶
阿修羅

依家上緊果套虛擬都市都唔錯
Hkiff 睇左愛國雙驕
都幾cult

馬sir推介?
岩岩睇咗套叫'怒'既日片 幾正 劇情幾緊湊 1d都唔悶 結局又有意義

我都好鐘意呢套,遲啲仲有套差唔多題材既愚行錄 都係超期待

屍殺列車
寒流黑金
我們的世界
密探
季春奶奶
阿修羅

依家上緊果套虛擬都市都唔錯

季春奶奶溫情小品黎講好好睇,不過冇乜人講
請問有冇link 睇阿修羅
剛睇完無聲吶喊,好震撼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞