望下烏克蘭革命 再望下香港嘅革命

440 回覆
2388 Like 22 Dislike
我真心唔希望香港好似烏克蘭咁要死幾十人之後先學識要點反抗暴政
聽聞俄羅斯有派軍人 混入烏克蘭射殺示威者, 但無證據

類似大陸派武警混入港警打示威者咁
最重要是 俄羅斯 大報復, 出兵入侵烏克蘭東部.........
睇咗,點都好撐落去
香港其實都差唔遠...望下呢幾日D新聞就知
香港失業率低到爆, 幾乎人人有工開

同烏克蘭差好遠
所以由第一日已經有心理準備最後要對真槍的了.
不同的是,烏克蘭人有種愛國心,香港人內部分裂好嚴重,絕大部份人都唔係覺得要港獨,只係想爭取真雙普選同一國兩制不走樣
我地要槍。 冇槍冇炮冇人理
要留意就算革命成功,當年佢地仲係近俄羅斯打左場仗。靠曬NATO都死左好多人。
痴線韓國同以前既台灣係對抗強權上面勁到仆街啊
香港人同烏克蘭人個勇氣差得遠
佢哋d 鐵盾 , 燒灼路障可以學
巴打,其實身邊有學識嘅外國人同喺外國住過耐嘅香港人有樣野唔明,就係佢哋以為依個運動淨係關反送中事。大家手足應該明白唔係咁簡單,所以佢哋所謂中間派表面舉手,但係每次阻到佢都反哂眼。

以上係我依兩個月嘅觀察。

我覺得依家撤唔撤回都未必係重點,重點係要 spin 個 focus 去更高層次嘅目標,就係

追求自由,追求民主

因為我哋對制度失信,依家己經返唔到轉頭,正如你攀山唔會原路落山,好大機會粉身碎骨。

我有啲覺得五大訴求入面有啲小小過時。再繼續講落去未必爭取到游離派支持,反正要明嘅都應該明左。
所以呢個係獨派入唔到屋既其中一大死穴,唔係解決東江水咁簡單,係要有方案解決到一半人口點維生。
唔係個個唔想獨,係諗唔掂,所以五大訴求先會成為最大公約數。
香港人應該當睇唔到
你諗吓今時今日都仲可以咁多人係咁自私就知
我明, 你明, 但其實仲有好多人唔明.
身邊唔少淺藍, TVB FANS.
https://lihkg.com/thread/1493766/page/1
入黎傾
行到呢度既170萬都應該心知,其實最緊要根本就係個雙真普啫,不過一路都宣傳左咁耐,一下子轉又重混亂。而雙真普又係好有籍口佢可以話做緊,去拖你時間攪既,咁放人同阻止黑警濫捕濫暴既訴求係用黎過度性袋住先啫。
冇得比 人地真係同你搏命
呢壇野比著係烏克蘭 起碼死十個黑警
問題係林鄭落台又點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞