望下烏克蘭革命 再望下香港嘅革命

440 回覆
2388 Like 22 Dislike
up
Support
烏克蘭東部和俄羅斯接讓地區 其實今日都仲打緊
克里米亞又無左
歐盟又入唔到...
睇到最尾 反對派話同總統講好聲 有一個抗爭者上台講 總統唔落台 唔答應佢地既要求 唔會停
反對黨個樣勁無奈
運動開始左一個月多啲我就睇
真心覺得整個過程好似
亦都正正因為佢哋整個過程都冇放棄
先至促使到我即使呢場運動都冇放棄到香港
香港人加油
希望有一日
真正可以放低口罩同大家見面
其實都係想比大家睇佢地果種精神 想令大家團結姐 起碼我地爭取過 最後點我地都係愛香港嘅香港人 有福同享有難同當
香港難打好多。
如果而家香港係獨立國家,林鄭係總統,相信香港咁既情況佢已經落左台。
而家最難係後面仲有個控制緊香港政府既政權。
主要是烏克蘭國會 投票罷免左個總統

當時 烏克蘭 其實都算係一個三權分立既國家
只係個總統特別仆街
但國會 有權罷免總統
睇完我都唔係好明 點解唔清左個據點佢
我絕對相信佢地要清一定清到
依家係講緊唔攻入去 ?
頂住 香港人
係得華人先係咁

上世紀韓國人, 日本人 勇武過好多歐洲人
雨傘革命一樣有據點..........
睇過,我體驗到個分別係

烏克蘭人:每日上街佔街抗議/抗爭

香港人:一陣柔 一陣「半剛」,花式多,以文宣為重;依家打打下開始有人宣傳低士氣、負面嘅post

我想講,無人開post唔代表少左人參加,只不過係多左共識、默契,所以先無一開始抗爭個陣咁多post
香港同烏克蘭前半段係好似 但當擺左上國際層面

我地更似邱吉爾係ww2果時 可以睇埋 darkesthour

我地香港人係水深火熱之中繼續反抗 等待其他人伸出援手

我地一定要堅持到中共倒台為止
其實而家都無咩道德底線架啦
核彈都唔割嗎
唔割姐 不過做唔做得出又係兩回事嘛 講左咁耐麻包袋都未出現
FF少陣
你有無呢個價值令到佢要出兵幫你
對於呢D港豬來講

「還眼」<<都好暴力
相信同道德無關係
係能力問題
都係既 比你計好哂落手個下既心理壓力 一個心軟隨時害死成班兄弟
我一直覺得唔會改變到香港最終變成大陸其中一個普通嘅省命運

但最起碼我哋唔認命

We won’t make it easy for them.
所以香港要成功, 就要連同 新疆, 西藏, 大陸一齊革命先得
令中共不能集中力量鎮壓香港
烏克蘭人真係好勇敢,出實彈都仲會同班黑警軍人死過。而香港就有班人叫勇武收手,反而真真正正出黎檔子彈既勇武派就唔驚
香港係世界上其中一個資本主義最癲既地方,你叫邊個可以掉低手頭上既野同你搞革命?香港而家呢個叫運動,你太睇得起香港人了
加泰有自治權

香港似車臣多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞