望下烏克蘭革命 再望下香港嘅革命

440 回覆
2388 Like 22 Dislike
然後 俄羅斯
人地幾大隻,香港後生出黎個啲個個瘦到呢
唔似嘅係人地可以直接對準政權
我地要對嗰個仲响北京
香港註定難行
我都有睇,心態上係可以參考,不過我覺得有啲文化太唔同

烏黑蘭民意係親歐遠多於親俄,但我地黃vs藍無一邊明顯有優勢,仲有一堆中立無意見。佢地仲可以有軍人教抗爭者佈陣同打交

烏黑蘭戰鬥民族,抗爭者&政府都係用武多過用文。政府好狠手咁立法,用實彈,而大家知有實彈都照沖,亦唔會反對大家用武力反擊。相反香港一向沖突較少,大家都係文多於武。要過到死人/殺人嘅心理關口
同埋最尾段字勁sad,俄羅斯都係成功反擊。。。
但同時香港起世界上獨特嘅經濟地位都係我地嘅籌碼
其實香港情況一撚定仲衰過烏克蘭,假假地人地都叫一個獨立國家,香港唔係噤易可以相顯並論。

如果要相題並論,好明顯要犧牲更加多
套野其實係sad ending .....
不過
有一點希望
都要努力
一條命換一個黨嘅滅亡
我願意
人命係共產黨之下好廉價
唔值得大家犧牲自己條命
係...其實而家俄羅斯不斷佔領烏克蘭邊界
對於烏克蘭人來講, 烏克蘭政府只是小boss, 類似香港政府
而俄羅斯先係大Boss, 類似中共政府
加油
唔好放棄就有希望
我岩岩都睇完WINTER ON FIRE
我可以同大家講,香港只可以靠香港人自己救
就算出到實彈射平民,歐美國家都只係會譴責
做到盡都只係經濟制裁,短暫既制裁對中共同港共只係蚊咬咁
唔好諗住會有國家出兵,大家真係唔好放鬆

香港只可以靠香港人自己救,唔好心存繞倖會有國家出兵幫手
呢幾日各國都講支持香港,其實都係得把口,千奇唔因為咁而鬆懈
唔好諗住會有咩實際行動,經濟制裁對極權政府根本不痛不癢
俄羅斯一直比歐美經濟制裁,當權者依然態度不變
冇可以為香港而出兵

自己香港自己救
話你ON9 怕你嬲
人地會因為你出兵打救你?
人地有國會可以拉總統落台 香港呢?
香港個情況其實仲難搞過烏克蘭
因為人地本身已經有普選
就算佢地唔出黎勇武抗爭,淨係做文宜
過幾年一樣可以換曬賣國既總統同議員
但香港只會永遠食屎直到2047
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞