望下烏克蘭革命 再望下香港嘅革命

440 回覆
2388 Like 22 Dislike
前提係烏克蘭不嬲都係啲落後地方
官黑呢啲關係習以為常
但香港人慣左有自由有教養,社會廉潔
而家係比中共拉返向後同佢地一齊墮落
最慘係, 家陣香港人 連港警都未打嬴到.........
總係有班左膠叫停又吹風話衝既係鬼
睇埋十年
係咪要打到伊拉克咁先叫幫
on撚9
咁佢地背後都有個普京
兩邊對手都係無底線
香港前線 仲要多數係學生

如果係 地盤佬, 運輸佬 呢D, 都話有機會同警察一戰
人地有軍隊支持,我哋得解放軍咋

烏克蘭東部 全部都是俄羅斯移民後代

基本上呢場革
主要是靠烏克蘭西部/中部 既人, 呢班先係真正烏克蘭人

而負責鎮壓既警察, 好多都是由 東部調過來, 所以特別凶狠
當然 但烏克蘭都唔似香港係發展度極高嘅城市
亦唔係國際金融中心或者中國嘅城市
大家加油
每段歷史都不同 我地創造緊新嘅歷史
點同烏克蘭比
我地既敵人咁撚醒一開波已經分化警民 大家已經慢慢針對警察 黑警必死》反對政策
你以為烏克蘭人 係香港果班和理非??

防暴警察 一進攻, 示威者即刻用大量雞尾酒 招呼
點清呀

基本上示威者用雞尾酒既數量, 仲多過警察放催淚彈既數量
只要警察一行前,示威者即刻出雞尾酒
認真,我一直有個疑問
烏克蘭有無捉鬼呢個風氣?
佢地點應對呢個問題?
我都睇左呢套winter on fire
感覺上佢地行動都算快
一齊做完決定,投完票,第日就即刻行動搬路障set 車呔等等
但就無提及「捉鬼」呢回事

定其實係香港先咁鐘意捉鬼
光復香港
可能亞洲人對違抗強權真係走得慢好多
如果普羅大眾對革命既成見無咁重既話
呢場運動當革命黎搞都無咩不可
烏克蘭個轉捩點係之後班示威者威脅搞9總統屋企人,佢先所以先潛逃。
呢個真係中點 佢次次攻其他地方都敗走
雖然 防暴隊 有出 狙擊手, 但數量太小
你可以見到, 大部份 防暴隊 都係用緊 警棍/盾牌 去打示威者

除非烏克蘭政府 好似六四屠殺咁, 出動正規軍, 每名軍人都有一支自動步槍, 咁先有能力鎮壓到

當時主要是總統無權力出動軍隊, 要有國會同意先得
所以總統只能出防暴隊
其實主要原因是 國會 投票罷免總統, 總統先要走佬
上面成班人都錯左

烏克蘭 都算係三權分立國家, 國會 有權罷免總統
都唔係變個省咁小事可能係變/直接送你地去新疆新疆,總知呢鋪堅係無得輸,輸左實要被清算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞