[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (3)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
個男人好似高過田宮,會唔會就係西村...
我覺得個final boss唔洗出人意表既
合理就OK
我相信冇問題嘅
見今集佐野啲伏筆收得都好快
染血熊仔、染血毛巾、内臟、行樓梯、去凍肉廠、埋地
五分鐘就解晒
呢個真
隻鱷魚應該係個時打到佐野訓低個女仔要佢養
其實如果宏觀d睇, 呢套野成20集咁長, 唔計我地呢d深度觀眾要抽套劇每個細節出黎分析估劇情, 對好多一般家庭觀眾黎講, 黑島都係呢一兩集先正式洗黑(尤其南踢爆佢黎自高知呢吓好爆)其實我諗對好多人黎講已經出人意表

我覺得呢套劇同平時d劇唔同, 拍成兩季又埋左咁多未解既伏線, 好難好似一般劇咁到左最後一集先整個好出人意表既boss出黎
到最後如果唔係一個正路既疑犯(例如所謂big3), 無啦啦話條戲份極少既2打6(it佬, 鎖匙佬)係last boss既話, 真係點拍都爛尾, 屌聲四起
it佬, 鎖匙佬雖然戲份少但如果佢既劇情係有關 咁就唔同講法
集集/隔集出一出黎 觀眾其實好易miss左佢地d野 因為覺得係閒雜角色(雖然可能真係)

其實咁耐佢地都有d可疑位一直未解同好少人提
我會咁睇
如果只係男主認為因為洋子寫 有洋子指紋係理所當然 所以係居民會無提有洋子指紋 咁佢推斷就會錯哂

另一個睇法係假設好似佢推斷尾野寫洋子 洋子交白紙 但洋子一聲稱自己寫自己 一直都無事
到宜家男主拎左張佢無預計過真係有自己名既紙條出黎
相信以佢性格同人設應該唔係咁簡單 正常會比平時仲癲咁屈人係兇手
搵西野做黑島呢個角色真係絕
好多時都唔知係演技問題定係角色有可疑
例如黑島睇內山段片睇到喊個幕
佢係眼角瞄一瞄門口先轉身好慘咁叫翔太さん
究竟係演技差丫
定係想表達佢知翔太黎左所以做戲
唔識佢嘅覺得佢好可疑
識佢又覺得係演技問題
一野撚晒兩班觀眾
但係其實班演員都唔知邊個先係boss
田宮唔係知咩佢話同佢有好深既淵緣
內山拍片個陣話咁做先會比人讚 會唔會係咁所以比人利用左
加埋尾野窗簾個線索 可能係尾野唆擺內山殺人
咁講實中㗎喎
話晒都住埋同一座大廈
有咁既可能
不過唔符合尾野人設
因為尾野如果知內山咁迷戀黑島
佢應該會搶佢而唔係利用佢
可能最後其實係一個完全唔識既路人係兇手
因為第一集管理員講既殺人案最難搵係完全唔識既路人
成套野就比哂線索讀者 但都搵唔到兇手 比讀者體驗呢類案幾難搵兇手
唔好,唔想爛尾
寧願佢話鱷魚係凶手
幹子

冷靜啲 唔使爭
其實醫生有無可能呢?
一路扮弱者扮驚青
但玩game 時,佢係好積極話
如果人地幫左你殺,你應該都要殺番你抽到既人
護士,內山呢d 都係比佢引導利用來殺人
如果係輪椅婆婆就爆喇
佢比警察chok兩chok都幾乎自爆
可能性應該極低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞