西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike
南京哥早過我地到補給站,我地諗住等埋兩個姨姨,但等咗好耐都等唔到,試過打俾佢地都打唔到,所以我留咗信息希望佢地收到就搵我報個平安。繼續向住仲有20k嘅路程前進,依家諗返起真係頹到一點。

不過行返啲平啲嘅路已經好好,一開始都仲有少少雪。不過比起頭先要上山已經好好多

每行一陣我都會望返轉頭,睇下見唔見到兩個姨姨,但都見唔到,我問咗幾次阿sam要唔要等埋兩個姨姨,佢話顧唔到咁多,等唔到,因為佢地真係行好慢,但我地又要趕住天黑前一定要行完,所以佢話等唔到,要繼續行。

又有牛喇,唉 我都想俾錢坐牛,唔想行呀

然後就係一路都係行咁樣嘅路,真係好似入咗西遊記咁,啲景好唔真實,但又無咩心情影相,行咗一個鐘左右又見到另一個補給站,我都唔明點解我行咗成朝一個都無,但20k係有好幾個補給站!

而呢啲補給站大部分都有床可以俾啲人留宿,不過果環境都係一樣好惡劣,基本上係呢度就只係滿足人嘅基本生存要求。

好記得轉山前一晚係住宿老闆娘同我地講轉完一圈就會明白,我地人本身就係咩都無,所以你去轉山唔洗帶太多野,帶一啲必須品就可以,對住嘅要求唔好抱太大期望、係天寒地凍嘅時候有得訓有瓦遮頭就已經好好至於野食方面都無得講究,食飽填飽個肚就夠,對我黎講其實好大感受。

呢段路大大話話都行咗最少3-4個鐘,然後我又一路叫話要抖,行到已經係唔想望前面,係望地下行,我覺得自己行到有啲靈魂出竅,完全唔想同人講野,路途中已經唔係好見到有藏人,但都見到有幾批外國人

係休息緊嘅時候我再打多次俾兩個姨姨,終於佢地聽咗我電話果陣5點幾喇已經,佢地原來係頭先我地係落第一個補給站果個沙石懸崖落黎嘅時候其中一個姨姨扭親腳,依家岩岩落咗去果個補給站先收到電話,頭先佢地係山到又打唔到俾救援,只好搵啲藏人一齊慢慢扶姨姨落黎,唉好擔心佢地,所以叫佢地快啲打俾救援隊,叫佢地接佢地落山,但其實都幾麻煩,果個位車又入唔到。希望佢地平安返到住宿啦至少知道佢地係平安,都安心啲

然後又黎到一個補級站,我同sam本身諗緊要唔要入去抖下,然後我地都話算啦,要趁天黑前走到,唔抖喇,所以繼續行,點知過咗無耐,車京哥問我地去到邊,佢話係果個補給站等我地,原來我地已經過咗,因為本來佢係行得快過我地。佢真係有強大嘅後勁!

然後我地繼續行行行,黎到祖楚寺,終於見到似有人住嘅地方,終於見到有車路。以後好快就到,望一望都仲有10k

都係要繼續行,6點幾嘅時候收到浪子嘅信息問我地去到邊,佢話佢岩岩到咗住宿,不過佢係臨最尾4k一個叫宗堆嘅地方叫左車車佢返去,所以佢係無行哂全程。佢都有叫我地問下師傅出唔出黎接我地,不過師傅話車入唔到果個位,我地兩個都打消呢個念頭,我地都覺得既然黎得就要轉哂一整個圈,咁樣中途放棄唔係咁好所以都係靠自己行

又係懸崖隔離行

行到呢個位以為就到,因為見到個景好似一開始行果個景咁,好似係非洲睇緊動物大遷徙
我諗呢度係差唔多最後5km左右,滿心歡喜問下隔離兩位輕做情侶仲有幾耐,佢話一個鐘左右,果下真係好開心終於仲有一個鐘可以返到起。
呢對輕便情侶嘅裝扮似係落街行行咁,咩都無,真係好配服佢地。

所謂一個鐘根本就係呃人最後呢段路真係最辛苦,一黎風沙一直迎面吹,真係眼會入哂沙咁,而且根本就用盡所有力氣,完全咩都靠唔到,靠嘅係只有意志,我同sam一句野都無講過,我行到又好想喊,行極都行唔遠,明明已經見到個鎮,但都一直到唔到,好似一直都仲係好遠

一直坐下又行下,我問阿sam

點解我地會行到咁痴線,你有無一刻想放棄?
有呀,我都好攰,其實你一路話唔想行我都覺得好攰,但係如果兩個都一齊話好攰唔行,就一定會放棄、所以我唯有做話一齊行哂佢,堅持落去果個。
可能如果唔係你係度,我一早放棄咗,我覺得我地兩個好似經歷咗生死咁。
係呀,我都覺得係,好難忘,呢世都會記住

呢段路行咗起馬有兩個幾鐘,沿路一路望住太陽係我地面前落幕,最後趕到係天黑前終於到咗,終點,真係一刻興奮都無,只係好想好想快啲沖涼訓覺。

坐係度抖一陣嘅時候終於見到埋南京哥都到終點,我地三個真係走完全程,南京哥同我講咗句,就係因為我係第一次見到佢果陣同佢講話我地一齊行哂全程嘅轉山佢! 所以佢先一直行得哂。所以話小伙伴嘅互相鼓勵真係好重要。

返到住宿已經係晚上十點幾,老闆娘煮咗好大碗面比我,我係無胃口食又手都震哂夾唔到面。但我成功挑戰到好感動。

覺得自己完成左一個壯舉、我轉山之前就同自己講如果走得完,以後人生上再大嘅難關難題我都可以挨得過。即使所有人都懷疑我係咪行得完,連我自己一開始都好懷孕,但我都係證明到我係可以堅持到最後。多謝阿sam同幾位小伙伴,佢地鼓勵真係好重要

將轉山比如為人生貼切不過,人生無可能總係一帆風順,就好似打機過關一樣,總有難過嘅時候,我地都係關關難過關關過, 或者呢段時間好難過,但當你再回頭睇,都不過就係雲淡風輕,一切以微笑帶過。52公里的轉山-岡仁波齊,成功

食完野之後兩位姨姨都被救護隊送返黎,佢隻腳真係腫得好西利,之後嘅行程都行唔到,佢地搞咗差唔多三個幾先有人黎到接佢地,仲震佢地果個位車入唔到,所以嘅救護隊震抬果姨姨行好遠嘅路先上到車,不過最緊要係大家都安全返到!
你果陣去應該仲未發展到咗西利,果陣去咗咩地方?? 阿里真係好靚,我終於明白點解啲人話無去過阿里等於無去過西藏! 希望之後你仲有機會去,的確中共真係辜負咗中國好多靚景
我都唔識講,又或者只係大家都係香港人比較依賴咗對方
經歷左生死
樓豬墮入SAM仔愛河啦
睇完你既文真係好想再去西藏
西藏係我最愛既地方 去過兩次都想再去
但最近反送中 已經唔想再返去同唔敢再去
明嘅, 我去西班牙徒步, 都好想遇到香港人, 可惜只係聽到有其他人幾日前遇過.
始終有自己人一齊係唔同D, 其他人感覺點都似外人, 雖然有講有笑.
不過核心價值唔夾, 就沒有辦法.
不過你又真係搵命博, 事前無train up自己, 仲說服個阿姨去行, 結果人地扭親腳, 之後嘅行程壽終正寢
支持

其實佢地本身就想行,因為呢個行程本來就係有轉山,本來大家報名都係諗住要轉山先報,有個去咗稻城亞丁,佢地話覺得自己ok,行到,身體好好。我只係個團一開始嘅時候問佢地行唔行,佢地都話想轉,我只係話咁我地一齊行哂佢。

到真係轉山嘅時候,第二佢地兩個係朝早自己堅持都係要轉哂佢 我有同佢地講 如果太攰就搵師傅睇有咩方法返去,吾好死頂。
無說服過佢地堅持一定要佢地轉
無喇 返咗黎現實就係有好多價值觀唔同嘅野
係會有D人唔知點解, 鍾意用種長輩嘅語氣同人講野, 好似佢啱哂咁
阿姨扭親都無人想嘅, 經一事蔡一智 以後再小心D
btw 你地無人有冰爪?
好開心終於係連登見到第二個成功轉山的post 希望d info真係幫得到你地
返大陸都咁激動
我係真心覺得中國有好多靚景,係中共辜負咗所有嘅景,依家叫我再去我都唔會去,慶幸自己去咗西藏。
我係你度做咗好多功課嫁
坐上那火車吔去拉殺
鎮壓那不聽話的喇嘛
機關槍 坦克車
運兵到唐古拉山

屌佢老母閪啦,天堂開咗黨支部,就係地獄
寧要小山小水唔要污腥紅旗下既嘢
我們到了,樓豬呢?
Sorry 呢排收好晏 過左國殤我會更新返
Day 15
琴日快速沖完涼就即刻訓咗教,真係好攰好攰,我覺得自己對腳完全唔屬於自己。

今日路經係轉山最後一段路,係好似睇動物大遷徙果邊望返過黎轉山,好難想像,琴日我就係呢度行到終點。依然覺得有啲不可思議,雖然係好辛苦,但行完之後果感覺好唔實在,好像發咗場好耐好耐夢咁,多謝上天一直保護我完成所有嘅夢。

師傅話呢個係女生的一滴淚,我唔知呢度叫咩,比其他山包住,形容得好浪漫。

搭咗好耐嘅車,去到一個廁所位,已經有種習慣呢度啲廁所係咁,所以都係排隊去,只有兩個廁格,然後忽然有個包到實一實嘅女仔叫我,我心諗邊個,點知佢除一除咗佢個面罩,原來係之前青旅其中一個女仔,佢join咗個15日嘅阿里北線,咁都遇到佢,所以要合照呀 。 然後我地就一齊入廁所喇。

屌 我入咗去勁後悔,唔記得唔好望,唔小心一野就望咗落去,屌,啲排泄物然後滿到好似一座小山丘,覺得自己可能只要痞低啲就會惦到。呢個可能係我見過最衰嘅廁所。然後出返去 我地就告別喇,其實佢係遲我一兩日出發,但都好有緣遇到。

師傅話番過呢啲山峰就係尼泊爾。

搭咗好一段路程,見到一個截然不同嘅景象,我覺得好似美國大峽谷,好誇張 真係同之前一直睇嘅都唔同。呢個地方叫札達土林。

扎達縣係阿裡地區六大縣城之一,根據考古研究就話,一百萬年前嘅扎達縣區域係一個方圓500多公里嘅大湖,因為喜馬拉雅造山運動,令到湖盆升高,水位線遞減,湖底沉積逐漸露出左咗水面,再經過風雨長期的侵蝕,雕琢而成今天嘅扎達土林。係完全想像唔到呢度本身係有水,好似乾旱咁,長年累月都唔會有水一樣

係呢度又見返頭先係廁所果個女仔,我地呢個高位到望返落黎。影相真係影唔到果個景。好想行落去企係度影

我地最後一張大合照,佢地好似好鐘意拎住果啲影相,不過我同sam,同埋浪子,完全避開唔想拎

整親腳果姨姨堅持要落車影相, 唯有上落都扶住佢,而另一個姨姨叫行雪地果陣無睇太陽眼鏡,所以今日對牙係咁淚眼水,所以奉勸各位行雪地時一定一定要有太陽眼鏡,因為太陽折射嘅光好勁,好易傷害到對眼!

終於落到去偽大峽谷,但都係坐住車,無得落去

樓主有無係札達住?係未都係間歇性供電?

11月開始香港有直航機飛拉薩
呢個時勢先開入藏線
都機鬼吓

師傅話番過呢啲山峰就係尼泊爾。

唔知點解有種feel, 係嗰種壯闊感, 影唔到出黎, 要親身到現場睇先有嗰種震撼...就好似有時個月光真係好大好大, 但點影到影唔到嗰種feel
然後我地入咗札達到,食飯,因為早兩日行咗好遠嘅路,佢地話要叫呢個唔知咩腳,補補腳喎,我淨係知我唔想食舊咁大嘅,因為會食到好狼狽

食完我地就返上今晚住果度擺低啲野,Hea 一陣我地就去今日嘅唯一嘅景點- 就係古格王朝遺址,都算係呢個西藏團嘅最後一個行程喇。

佢又係要上山,同埋要搭環保車上去,不過因為姨姨整親腳,所以我地個師傅諗住車埋我地上去,因為搭環保車落咗車之後仲要行一段斜路,點知我地上到去,師傅同果度啲職員講話因為我地有人整親腳,唔方便行,佢都係唔俾架車停係到,點知去到要參觀都係要行好多梯級上。

姨姨都係上唔到,佢就話都係係呢度等我地,另一個許姨姨就跟我地上去喇,我地組到另外4個人,組到十個人join咗個導遊(我唔知點解有啲影門口啲相同埋大殿外嘅相都無咗,唯有上網搵俾你地睇,)

呢度係有四個廟嘅, 包括咗紅殿、白殿、大威德殿、度母殿和輪回廟等五六座殿嘅
我地好似只係去到三個,咁由於呢度要保護啲殿嘅關系,佢係長期鎖咗門,如果要入去隨非你join咗導遊帶你地入去,或者咁岩你見到有團,你跟住人地入,如果唔係基本上係入唔到去。

呢個最印像深刻,佢好似係白殿如果無記錯。
殿裡日久失修嘅情况,裡面有古老嘅佛像,基中幾個係倒塌咗嘅,咁點解佢無整返好又或者清理咗佢呢,就係因為想維持呢個現狀。

近呢十年係古格遺址周圍不斷搵到雕刻、造像同埋壁畫,揭開咗古格王朝嘅神秘一面。古格壁畫全面咁反映咗當時社會生活嘅各方面。
佢地呢啲壁畫真係保留得好好,可能係因為唔係隨便俾人入嘅關系

睇完之後我地又準備攻頂,呢啲洞窟,係以往係古格最適合居住嘅地方,係完全想像唔到點樣住?好神奇

覺得呢度好荒涼,真係幻想唔到呢度以前係俾水浸哂

轉完山之後真係無力行,但都係上到頂。

係頂到影下相又默默咁落返山,搵返王姨姨,跟住我地就要去環保車落返去,王姨姨要慢慢行先落返去。等埋佢我地就搭返環保車落去嘅札達

師傅同我地講札達廣場果度睇日落好正,叫我地晏少少可以過去睇,所以我地各自返去抖抖,之後7點幾左右同sam出去食啲野,之後就諗住去睇埋日落。呢個地方沙塵滾滾,大風起上黎,會食哂沙。

後尾我地搵咗間串燒食,因為唔想再食川菜喇
但食完我極後悔,話說轉山果兩日無咩點揸潤唇膏,食完呢個串燒之後個咀開始爛,係腫咗成個上唇咁

之後我地行走廣場果邊就見到白塔,而呢度就係廣場果度喇

我地睇到嘅日落已經遲咗一步喇,無咗咸蛋黃喇,不過都睇到佢慢慢變色。

係最後一次係西藏睇日落,竟然係同一個識咗幾日嘅人睇,我地當時都覺得好似識咗對方好耐,好似咩都會講咁,好似唔會有尷尬嘅感覺,當時我真係咁諗。
我住果間好似無呢個問題,但試過有一下突然無電,之後又有返。
不過係塔欽果陣住就有,11點後就無電
咁奇怪嘅,呢個時勢仲有人去咩
不過直飛驚好易有高反,同埋都真係幾貴
同埋如果住大西北嘅話,可能飛深圳仲平啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞