西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike
我就無,不過同行嘅人都有一兩個有高反
好好呀 ! 我地因為呢個運動無再聯絡
算啦, 整定, 好過以後先發現
我前排睇, D大陸網都話唔建議去麗江, 太多騙子, 黑店, 黑團, 小偷
咁徒步雨崩都唔係一日行哂嘅, 分3~4日行, 不過依家咁環境, 都唔知幾時先排到去雲南
Day 21
早餐又去返琴日老闆娘果度食。今日其實基本上係回程路,因為本來今日先去嘅茶卡鹽湖,琴日已經去咗,所以無咩特別景點,但係車司話帶我地去一個沙漠,玩係沙漠滑落黎果啲。

所以大部分嘅路程我都係訓琴死咗濟,又經過青海湖,今日好好天早知今日先去茶卡鹽湖啦
不過算喇,整定嘅真係

之後司機問我地要唔要食酸奶,我地就話去食,間野係路邊隔離,有個帳篷,俾啲人坐入去食

係一個婆婆經營,佢個酸奶真係新鮮係啲牛到整出黎,真係好好食,不過我要落啲糖先食到,如果唔係真係太酸。但都未必個個鐘意食

司機係咁話要幫我地影相同拍片

之後我地又繼續回程,我想講司機話帶我地去小沙漠最後都無去到,可能佢唔記得咗所以我地1點幾左右已經到咗西寧。

三個女仔今日返到西寧就會即刻搭火車返屋企,所以我地返到去西寧就搵咗間餐廳食野,之後佢地就要去搭火車,我地就分道揚鑣喇。

返到hostel 又見到老闆娘同個員工,佢地真係好好,原來一開始同佢地講話想報tour ,佢地就已經同tour果邊講,我係女仔睇下有無啲tour都係有女仔。我真係好鐘意佢地,佢地係好後生果啲黎。

我上房整理好我啲行裝,沖個涼。然後我間房黎咗個廈門女仔,佢同我講佢岩岩畢業,黎咗10日玩咗甘肅西寧、敦煌,大環遊,佢話真係好靚啲風景,覺得呢個世界好大。同佢傾咗好耐計,我又分享咗我嘅旅程俾佢知,搭52個鐘由廣州去到拉薩雖然好長時間又有啲辛苦又污穢,但呢啲係體驗;係珠峰大本營睇到滿天嘅星星,係轉山嘅經歷,西藏好值得去,真係會覺得天空離自己好近,近到好似只要一伸手就可以惦到,真係覺得果一刻自己好接近天堂。

後尾我地就落去同狗仔玩,今日隻狗仔仲跑咗出去,差啲走失咗;好彩最後搵得返佢返黎。今晚hostel有羊肉鍋食,係老闆突登出去買羊肉返黎,加上佢有兩個朋友黎搵佢,所以就問我地同其他客人一唔一齊食,今日嘅hostel真係好熱鬧。有係世界各地跑馬拉松嘅女仔,拎咗好多冠軍,跑到係有Nike Jordan sponsor佢啲跑鞋,今次佢係拎西寧參加馬拉松;有個係芬蘭嘅外國人打算遊哂整個中國;有一個男仔係幫一個好出名嘅賣登山用品嘅公司,佢嘅工作就係係唔同嘅山到登頂行山,咁所以登山嘅費用同用品都係間公司俾佢;今夜每一個人都有住唔同嘅人生故事。

我鐘意住hostel 都係因為咁,鐘意聽好多故事,因為每一個人都係獨一無二。

有一個女仔係研究生黎,佢知我係香港人覺得好好奇,不斷問我香港嘅事, 果陣仲未有反送中,好記得佢同我講:中國成日話香港無咗中國唔得,我唔係咁覺得,因為好多經濟,好多外資黎中國開公司果啲都要經香港,我就覺得話話香港無咗中國唔得,倒不如話中國無咗香港唔得
I've been to many countries. I'd always thought that many other countries were better than hong Kong but after I went on holiday in lots of countries I realised that in terms of city life, nightlife, shopping and food hong kong really is the best. In Europe shops close at four to five on weekdays and don't open at all at weekends except for big cities like London where shops close at six on weekdays and four at weekends. Their main sorts of entertainment are pubs and clubs. Las vegas has spectacular night views but it was primarily built for tourism. It's famous for gambling, unique hotel design and shows like boxing events.However in terms of scenery Tibet and Scandinavia are the most ravishing. Xinjiang is also a place of outstanding scenic beauty. If you might have altitude sickness such as dizziness, trouble sleeping and headaches I suggest you bring some medicine along with you. In fact a friend of mine who's just been to the Mount Everest base camp showed me her photos taken there by which I was awestruck. It's definitely a glamorous holiday destination. A tour of the base camp would be a once in a lifetime experience. Tibet is the best place for stargazing since it's much closer to the heavens than any other places on earth. It has some of the highest lakes in the world that are rich with fish and other marine life and the countryside is inhabited by flocks of yellow ducks as well as wild horses and donkeys. The lakes there such as Lake Paiku which is four thousand five hundred ninety two metres above sea level reflect the beauty of the stars giving a double view of the sky at night. You can even set up a tent and camp there to get the best view of the stars and the milky way galaxy.
收皮啦戇鳩仔,旅遊台垃圾,過街老鼠,次次偷圖扮去旅行都比人識穿
好好彩,我地黃既立場係一致既
不過係緣份黎既,都一齊左幾年lu
幾年前去麗江都還可以既
我地果時去雨崩2日1夜
係一個婆婆經營,佢個酸奶真係新鮮係啲牛到整出黎,真係好好食,不過我要落啲糖先食到,如果唔係真係太酸。但都未必個個鐘意食

超鍾意酸嘅野, 酸奶啱哂

紅衫個女仔幾pure咁喎, 司機其實係想影佢ja?
Day22

呢個遊記都黎到尾聲,我都係呢一日返香港。

好記得返黎第二日就係6月9日,一早睇完醫生諗住睇下個咀咩料,結果咩都無得搽,開咗啲藥俾我食,要由佢自然好。

好記得個日sam晏就問我做緊咩,我話發夢遊緊行,佢話乜你咁得閒,其實我好想同佢講,我唔係好得閒嫁咋,只不過我覺得我需要行出黎,但最後我都無同佢講。

返到香港之後其實我同佢都見過兩次面,不過唔知點解返到黎好似面對返現實咁,你就會覺得好多野都同果陣係西藏都有啲出入,因為一開始只係睇到去旅行果一面,一黎佢接受唔到我番工好忙,其實成日俾說話我聽,我心諗我果陣係西藏咪講咗我請左20幾日假,返到香港要還,係chur到年尾。同埋果段時期每個星期六日都有發夢,其實我真係無多餘時間去做其他野。

我會覺得如果你有心不如同我出去發下夢呀。
去到721,我地都睇到直播睇到好唔開心好嬲,同一個星期日就係光復元朗,發完夢返到屋企,我同佢講我覺得我應該要升級我嘅文具,可以做多少野,唔想淨係係後面傳文具,包下保鮮紙。

佢一黎就話

你有無諗過如果真係出解放軍會點? 你地係咪應該見好就收?

我就屌柒佢我真係好撚嬲

我地就係要佢出解放軍,你睇下佢出解放軍驚啲定我地呀! 仲有我地咩都無得到過,連撒回都無,點解我地要見好就收? 好啲咩 ?好係邊?

咁你地係咪應該諗下其他方法? 我覺得依家呢方法只會令到政府倒台,唔會達到你地嘅目標。

現實就係證明咗,和平遊行,政府唔聽。先會有勇武走出黎,你淨係識講用其他方法,咁你提議其他方法,唔好一味話呢樣唔得果樣唔得。

我意思係林鄭落左台之後再用呢啲方法係無用

咁林鄭落左台未? 我覺得我地唔好再討論呢個話題啦,根本我地都唔會得出啲咩結論。

ok 咁我收皮

之後我地都無再搵過大家,同一個政見唔到嘅人真係溝通唔到。有啲人就算再經歷過啲咩都未必可以行得埋一齊,好多野都整定嘅。不過點都好多謝你係西藏嘅照顧,呢啲回憶記一世。

最後多謝你地一直追到最後,我好懶成日無時間打,你地都肯追落去。希望下一次再同大家見面

最後最後,光復香港,時代革命。
我希望呢度咁多位每次都可以平平安安安返到屋企,終有一日,重光之後我地會係煲底相見。
我諗都係
我以前都好想去雲南
又追完一個遊記
樓豬
想問下絲打成個trip用咗幾多錢?
多謝你追哂呀! 希望下次旅行嘅遊的記都仲見到你
無記錯係萬四多啲,萬五內
Btw 絲打啲相好靚
係咪有執過嚟

小弟今天五月都由香港踩單車去拉薩
今年五月先啱
絲打遊記好好睇,睇完好想睇下你個樣
終於睇晒,等你下個遊記
政見唔同 其實真係好難搞  只會日日嘈

好彩我有聯絡開果D FD  全黃

我估以後識新朋友  黃定藍 已經係一個重點
成日淨係識批評, 無d實質嘅建議, 不值討論.
有啊,有執下啲色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞