西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike

就係佢圍住我又彈又跳
趕極都唔走
我驚既原因係佢跟到我實一實
佢又有隻角
最後佢係跟埋我返酒店好彩無跟入房
我分享下先
果陣保險同埋邊防證都係我司機幫我搞
跟你去酒店? 笑死我
我岩岩果次呢 聽聞好似已經係一定要旅行社先做到邊防證,我都係join旅行社 做邊防證
最慘我拖住女朋友
佢又有返咁上下大隻有角
咁可能係藏人司機幫我地去旅行社搞
真藏人真係好純良
果d 共產黨供養拎黎做show 既除外
留名等睇轉山
文西兄呢排有咩搞作?搵到工未
無去玩咩?來睇遊記
聽講唔開冷氣係因為開咗架車會死火
架車嘅性能唔夠好
聽閒即日起由拉薩開始入藏要請埋導遊先玩得
嘩 好開心 多謝文西師兄都有睇我個遊記。

我都有睇你果啲vlog, 最記得句審美疲勞
咁應該係架車真係好舊性能唔好
連登轉山第一人
大把人去過la

6月尾去左
Day 9

今日我上網報咗個10日阿里南線嘅團,旅行社老闆一早黎車我去整邊防證,聽聞我果陣去已經係香港人一定要經旅行社先申請到,佢會接埋其他人一齊去整,通常四個人整一個邊防證,咁我今日我會見到黎緊10日嘅小伙伴。 但第一個係我上車,之後老闆仲去咗第二度接其他人,其中一個係香港人,佢叫阿Sam, 另外有兩個叔叔係南京人,老闆話我地會分兩架車,兩架車一齊去呢10日嘅旅程,total 7個,有兩個係上海姨姨同一個新疆男仔,但呢三位自己整咗邊防證,所以呢今日只有我地四個整,其他三位就會聽日見到佢喇

我地去咗一個地邊整邊防證,我地本人唔洗入去,車機叫我地係出面影下相先,呢個地方好似南山圍 我又搵唔到張相,總知就好似。
因為今朝趕住出門口,諗住都係上一上車整完就返hostel ,所以就踢咗拖出去,因為我對鞋好難著,跟住老闆話我西利,呢啲都無人咁樣出街,我話慣咗係香港踢拖落街,之後兩位叔叔就話我咁樣好易凍親,好啦,對唔住,我以後唔敢喇 ,佢地話要幫我張踢拖相

我後尾問下佢地會唔會去轉山,因為呢個行程係可以唔行可以行,跟據返自己嘅能力,可以行頭2-3 公里或者行半程轉山姐係36公里,然後折返,又或者係行全程,我其實一心就諗住行哂全程,不過我好驚得自己一個行,所以就問下佢地,阿sam就話想行全程,而兩個南京叔叔就話,可能行一半再睇程況。
我:
南京叔叔:
:一起去完全程吧
:我們都50幾歲喇,不知道行不行
:你們行的,我們會一直去互相鼓勵嘛
: 好吧,那就一起去吧

因為佢地今日係第二日到拉薩,仲要搭飛機,所以其中一個有啲感冒。佢地係咁話我身體好好,係咁跳跳札。

後面邊防證終於搞惦,老闆幫我地7個人同埋兩個車機開咗個group,方便之後聯絡,咁我同阿sam都交換咗whatsapp,可能大家都係香港人,就會有種親切感同信任。我地約咗晏啲一齊買啲裝備咁。
諗住返去同手舞足蹈姨姨say byebye, 點知佢已經走咗喇,希望佢一路順風。我就去咗KFC食早餐

我同阿sam約咗去呢個八廓街,佢話未試過果間飲甜茶,於是我就帶咗佢去喇。

飲咗一杯之後就去周圍行下,睇下有無咩野要買。
我今日先正式行下八廓街裡面嘅鋪頭,其實好多都係買一式一樣嘅野

見到好多人圍住轉經筒轉,我地都走咗入去轉口咗三圈

因為我想買啲postcard , 係旅途中想一路,因為頭呢幾日真係無咩直得我分享嘅事同未睇到啲咩景,好似無咩mood寫,呢間聽聞好多人去,我見呢度有好多postcard買,所以走咗入去睇下,但我睇唔岩,所以只係打咗個白鴿轉, 見到佢有得買飲野,但好貴,同香港差唔多

ps.另外如果大家想買postcard可以去飲甜茶果度門口買或者佢對面都有間裝修幾靚,又係有得買飲野嘅鋪頭到買,佢一入門口左手邊放到成牆都係postcard 嘅,同相幾靚嘅

之後我都唔係好睇得岩,阿sam話郵局都有得買,於是佢就帶我去郵局,郵局都有好多款,間郵局就係係布達拉宮未過安檢前,真係有好多,不過靚唔靚就見人見智,我都買咗幾張,寄返香港郵局姐姐就話係4.5。

買完之後呢就陪佢買咗件抓毛外套,佢話其實基本上都帶齊野,係驚唔夠暖,所以買件帶定底,而我就買咗少少乾糧同暖水壺,呢個係極之重要!

之後我就介紹佢黎我間hostel 食果個好好味嘅面,佢都話好好食,而我就叫咗個湯丸,因為呢一晚又唔係好肚餓。我地坐係hostel 樓下,唉,果個報團老闆又黎煩9我,又話知道我報咗邊間,到時一定無人行呀,我話呢個男仔係我團友,佢話到時就只有你們兩個人,果個雪山路好易迷路,唔會有人帶住你行,總知就係有咁誇張得咁誇張,我真係發誓唔會再坐樓下 我話聽日都出發喇 ,都無計。佢就只好話,那就祝你平安回來,總知就佢就講到好忍悔咁,我每次同佢講野都好炆。

同阿sam 道別之後,我就返咗房喇

今晚間房都係好熱鬧,有個女仔岩岩去完15日嘅阿里北線,佢話佢果個車啲人都好奇怪,有啲又唔想比司機師傳房錢,因為呢邊係要幾個人平分司機嘅食飯錢同房錢。佢話呢個行程真係啲人都莫名其微,不過佢係一個極樂觀嘅女仔黎,係勁歡樂,佢打算之後就去尼泊爾。

其中一個係四川女仔,佢琴日仲有啲高反唔舒服,見佢今日好好多,佢係辭職黎玩,所以係無計劃亦都無時限,而佢打算去阿里北線。

我都好想去阿里北線,果度有兩日係去無人區 聽聞風景好正,好喇我都係時候要執野,聽朝一朝就要出發喇,好緊要

西藏之旅終於要入正題,多謝大家支持,我盡量之後可以出快啲。
你去果陣都好好天,我上到去完全唔想影相,覺得自己無咗半條人命
我分2日行
上到頂,落山都行左好似2個鐘
果陣我自己包車d 七人商務現代H1 長開冷氣無野bor
斤斤計較到連司機房錢飯錢都唔想比咁小家?
衰d 講句係無人區條命仔押係佢手上
佢要乜都要比架啦
當年好好彩 係呢到同埋背包客棧組到團出發包車
大家都唔太計較又玩得
終於等到樓主出新遊記啦
Support!
樓豬?
Day 1https://na.cx/i/WbiMTB8.jpg
今日終於出發喇 !不過有個壞消息就係其中一個南京叔叔因為琴日發燒,所以琴晚就係我地個群到宣佈要搭飛機返去喇,而另一個叔叔都會照出發。

我同阿sam上咗車之後,就去咗第二度接兩個上海姨姨,見到兩個姨姨拖住兩個喼,我隔住窗同佢地揮手,佢地放咗行李就上車喇,我地就各自介紹一下自己,類似係係邊度黎,點黎西藏咁啦,咁佢地原來係搭火車黎,前一日先到。

得知原來佢地兩個以前係上海係做廚師,一個就叫王姐,一個叫許姐,因為佢地兩個見我同阿sam 都係香港人以為我地本身就識,許姐係一個好熱情嘅人,佢成日都會拎啲hand cream 俾我地搽,又拎啲野食。佢地兩個係好好嘅朋友。

然後我又問佢地會唔會去轉山,佢地都係話想去,不過都係話睇身體狀況。而王姐本身就係已經黎過西藏,今次係一心帶許姐黎,而佢之前都去過四川嘅稻城亞丁行過山,所以佢都有問個司機,佢行唔行到,而司機都話真係要睇當時自己嘅身體狀況。 不過如果唔得就行少啲,然黎返轉頭都可以,不過佢地睇黎都想一齊行。太好喇,總算有5個人一定會行。

而我地今次嘅導遊兼司機係一個藏人,佢係會成日播廣東話歌,而且唱歌幾好天 !

終於出發喇 天氣勁好 !

我地向住羊湖出發 !

第一站就去咗崗巴拉山口

見到勁多藏獒同埋啲綿羊 ,但係呢唔可以偷偷影相,見到好多人係側邊影相,果啲人即刻走過黎要你俾佢睇影咗啲咩,我就叫阿sam企係我前而扮影佢,其實係想影佢地。

同埋係咁見到佢地啲主人打佢地就覺得好慘 所以我無同佢地影到相。 同藏獒影就係 $1https://na.cx/i/WbiMTB8.jpg ,同綿羊仔影就係 $5 ,果啲人我係咁逼我同啲羊影,我好無奈,好彩阿sam拉走咗我。

影咗陣相就去另一個地方,係一個可以影到哂羊湖嘅高位

呢個位真係勁靚,而我都覺得羊湖係三大聖湖最靚一個湖
係不同嘅位置觀賞佢去

跟住我地就去咗水平線位置近距離接觸,

真係好藍好靚,係香港好耐無見過咁藍嘅天,真係同天空好近
中間跳得最高果個就係王姐,而右邊果個就係許姐。

跟住sam話想同藏獒影相,咁就幫佢影啦,頂,老闆見兩隻藏獒成日唔望鏡頭就打佢,佢地就係咁叫佢唔好打啦,佢先收手,跟住sam俾$2https://na.cx/i/WbiMTB8.jpg俾佢,佢話無得找,然後佢地焗住叫我過去影,我覺得佢地好慘

之後就去咗一個小鎮食lunch, 咁呢基本上我地6個人係要請兩架車嘅司機食嘅同埋住嘅,其實都好合理。平均除返去都唔係話真係好貴。
呢間餐廳係川菜,之後都係keep住食川菜。

見到雪山就興奮

呢個呢真係又係一個西藏特色,話說我地嘅藏人師傅說話喇,呢邊成日都無啦啦整路,你就焗住要係度等到佢俾你過,有時可能好快,有時可能要成個鐘,我地呢段時間都成日無啦啦要係度等。 許姐叫我幫我影到佢好似有一隊車隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞