西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike
我到想去那曲,但d團唔去果頭
兩年前都去左西藏
係珠峰大本營見到滿天星真係好震撼
不過我諗而家已經再無勇氣去多次
衛生環境真係好難接受

啲相好靚 (有follow到絲打ig)
好好睇 相都好靚,旅途中認識到唔同人係好開心既事
Day 6
我依然係訓得唔好,可能真係唔係好慣
同埋今日約咗果個廈門女仔一齊出去,所以可以訓晏啲,因為佢都想抖夠先出去,所以我地今日十點幾左右出門口。佢搭火車嘅時候識咗個深圳男仔都係住呢間hostel ,所以都約埋今日一齊出去。

我地第一站係去食早餐!去邊食呢?就係去一間好出名飲甜茶嘅茶館-光明港琼甜茶館係所有遊客都必去嘅茶館,佢嘅位置係一入到八廓街左手邊

其實我琴日經過都想去嫁喇,但我一入到去,入面好多人黑炆炆咁樣完全唔夠膽自己走一入。入面其實好多人藏,好似佢地都唔洗返工咁,長期都有用坐係度,飲茶吹水。

一碗麵係$6,咁就去收銀果度比錢佢就會比個牌仔你去廚房換個面嘅,甜茶一杯$1 蚊,去廚房拎個杯,搵個位坐低,將一蚊放係枱面就會有人斟茶嫁喇

甜茶就好似珍珠幻茶無珍珠咁,其實幾好飲,但個麵我唔係太鐘意食,太硬,好奇怪

食完我地就去大昭寺,其實就係附近,一樣都係要過安檢,買咗飛之黎就入去喇,門票係$80

可以見到好多藏人係度做大禮拜(即俗語說五體投地的禮佛方式)
呢個廣州女我仔就係我今日嘅Model 喇

入到去依然係唔可以影相嘅,我覺得大昭寺係比布達拉宮更加多人,寺內主要係供奉的是唐朝文成公主帶去的十二歲等身像,即覺沃仁波切,係藏傳佛教最殊勝嘅一尊佛像。釋迦牟尼在世時,弟子們為使他的真容傳之後世,特請工匠替他造咗4尊8歲等身像和4尊12歲等身像又稱覺沃佛。松贊干布迎娶文成公主時,唐太宗將呢尊12歲等身像作為嫁妝,由都城長安送抵拉薩,供奉在大昭寺。 更多故事我就唔係呢度多講喇。

原本我地三個諗住跟住啲團偷聽,但咩都聽唔到,所以最後我地跟住啲藏人拜咗一個圈,內面大概嘅環境就係分咗兩層,每一層都有類似好多間房,裡面通常係擺放咗7-8 個佛像,行入去順時針方向行一圈,我地就行哂咁多間,有好多好多藏人會排隊一個跟一個供奉。

好記得有有啲婆婆,行動唔方便,大昭寺裡面有啲僧人,扶住佢上樓梯供奉,我覺得藏人真係有種對佛教嘅執著同堅持,我好配服佢地,有啲位我覺得好值得我地去學習。

呢度係大昭寺嘅二樓,唯一可以影概嘅地方,呢一日天氣依然好好

我地三個坐係度休息嘅時候,識咗個廣州女仔佢自己一個人,我真係好想講係西藏我識咗勁多廣州人。 咁我地就邀請佢同我地一齊玩
呢個廣州男仔,成日都要我地一齊擺啲奇怪pose, 我又唔好意思拒絕,唯有繼續配合

呢度都一樣有轉經筒

既然大家都咁鐘意影打卡相,我就幫大家都影跳起嘅旅行相啦

我就黎張低調的跳

大昭寺裡面好多貓貓,呢隻貓好多毛
經典打卡pose
咁我諗你可能去到拉薩睇下身體狀況再決定,因為有啲地方有唔舒服最好都唔好去,但如果羊湖都建議嘅;納木措真係要睇身體,因為聽說有啲人去珠峰無高反,去納木措反而有
我無一口氣上都扯哂哮
係呀 佢地真係跑好快
我都覺得好震撼,果天好似一伸手就會惦到,睇到好想喊
我反而覺得今次去環境我仲可以接受到
多謝你呀
多謝呀 真係好開心同唔同嘅人咁樣認識,因為係最無利益衝突,最自然
21日洗左萬五左右
我果陣係大本營郵局寄既每一張卡都失哂
兩年前畢業去過!
第一眼見到 真係靚到無與倫比 成個window桌面咁!
黎緊九月去西藏,想問下絲打你去阿里10日幾多錢?
我上網睇阿里北線13日個d要4000幾5000仲要唔包食宿門票
係唔係當地客棧報團會平d
舊年去咗西藏,完全明白搭火車嗰種心情。
想體驗下但又好辛苦,仲要訓上舖
好係其他地方寄都有啲收到有啲收唔到,真係好講運氣
主要係你一定要拼車或者join團先去到啲地方,呢啲費用最貴 同埋啲門票
8月頭都去咗西藏,去咗珠峰納木措羊湖,好想去埋阿里,可惜時間唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞