西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike
我要睇文
一次過追返晒
見到絲打真係向住夢想努力,好厲害
Day20
報咗個兩日tour,去茶卡鹽湖同青海湖,其實去埋西寧主要就係想黎睇天空之鏡。琴晚hostel 老闆娘好好,問我要唔要訂定早餐,因為今日好早我就要出發,佢地係跟訂嘅人數佢煮早餐,咁會有個姨姨負責煮野食,早餐就係有兩個餐包,一隻雞蛋,同一碗粥

食到8點左右,司機就黎接我喇,上到車今次我坐嘅係5人車,後面有個三個女仔同我差唔多大,所以好安心,沿路上西寧嘅風景同西藏好唔同,西寧嘅山都係綠色,有啲睇唔慣。 呢度都好多牛,周圍都係牛。

又係一個九曲十三彎

佢地就係我呢兩日旅程嘅小伙伴,佢地係來自甘肅嘅三個女仔,其實佢地係黎西寧三日,我覺得佢地去小旅行咁,好似我地去澳門咁,住兩晚就返去咁。

之後佢地都發現我個咀,佢地都話係呢邊太乾燥,你地南方人唔慣。佢地都係咁提我拎個圍巾包住個咀,唔好再俾風吹,叫我一陣去買個口罩。

我地又黎到一個寺,都唔係太記得叫咩名,真係全部山都係綠色,係西藏果種光禿禿

佢地見到雪山會好興奮, 但我已經睇到有啲麻木咗

去到呢度好多地方,都有得俾人住果啲民族衫,但我地司機不斷提我地唔好著,好唔抵,一陣帶你地去個地方,俾入場費入面就已經有得著,又好多地方影相咁,其實我都唔係太大興趣著。

其實入到去無咩特別,就係有個類似元朗個大棠荔枝山莊,咩都有啲,每樣動物有一隻,可以俾你騎上去影相咁,其實無咩人。

跟我地就去食晏就喇,繼食菜之後蕃茄炒蛋又係我最常食嘅野

本身應該呢啲tour,都係要包埋司機食同住,但係呢我地我地呢個好好,帶我地去食野嘅餐廳,都係包司機食飯,食完飯之後,司機好好人,幫我買咗兩個口罩

之黎我地就真係出發去青海湖喇,司機叫我地一定要去廁所,本身仲懷住唔想去廁所嘅心態,跟住佢地三個女仔一齊去咗,點知個司機真係無點我地,呢個廁所係入青海湖前果個位油站隔離,係我去過咁多個廁所最乾淨,真心!仲係最靚

呢個車程都幾遠,見住一路都好似幾好天咁,心認今日日落應該幾靚啦。一路訓下又醒下,係咁不斷提自己要飲多啲水。沿路見到好多踩單車嘅人,佢地係黎青海環島。

司機同我地講,青海湖個正門入口,要好似百幾蚊唔係好抵,話附近有啲私人入口,唔洗俾咁貴,都有果啲湖海湖嘅牌影。 都係睇啲一模一樣嘅野,咁我地就話無所謂啦。

對面果個就係青海湖喇,咁佢所講果啲私人入口,其實就係啲果啲地係佢地自己嘅,咁佢地會係自己個地到種啲花,特別係夏天生到滿滿油菜花,就係佢地種嫁喇,咁佢地種嘅用意係咩呢,就當然係收錢俾人入黎影相啦,我去嘅時候就無呢啲喇,大概7月左右先會見到花海。

然後我地就搵到一家係每人$30蚊就可以入去,咁就俾咗佢喇,唔好睇個距離好似好近,其實都幾遠,行一行都要花啲時間,黎到呢度好多雲,無想像中咁靚,有啲失望

其實呢個牌真係差唔多家家戶戶都有咁濟,所以真心唔洗一定要去正門果度俾咁貴入去易,加上個日唔好天,所以我好好彩無俾百幾蚊

循例都要影返張合照
絲打有無去德令哈?
果度仲靚!
茶卡鹽湖 我睇都有打算以後會去, d人教搭想避開人潮, 要最早入場, 再行入去, 唔好搭小火車
我都影完即刻入返被竇,但都勁凍
Lm
呀 好耐無見喇 估唔到 新嘅遊記都仲有舊巴打睇,多謝支持最近有無去邊度啊,果陣記得你話去冰島,有無去得成?
無去呀 果陣純粹留幾日係青海,後尾睇返應該玩個十日遊 青海 甘肅 敦煌果邊玩哂佢
我果陣去麻麻地 聽日會打埋 去到有啲失望 真係太多太多人 可能我遲入去
結合埋前面, 中伏之旅喎, 不過遇到d唔錯嘅人
去完,去左二十日
塊石上面d字好似p上去咁
Day 20
再補返張影到爛嘅千秋

我真係勁慘,真係長期帶住口罩,只有影相果陣除低

我地行返出黎之後,見到有一家嘅地係種哂花,超多人影,但好多人都係唔俾錢入去影,所以個老闆係咁叫啲人出返去山,其實如果真係黎嘅話,到咗花季黎真係會好啲,你想像下成個青海湖隔離開滿哂呢啲花,真係好靚,絕對係推介大家如果要去西寧,甘肅呢幾個地方,要等7月先

跟住上返車之後,司機就想我地今日一次過去埋茶卡鹽湖,因為佢話驚聽日落雨,今日可能都仲睇到日落,其實我都判斷唔到,唯有信佢嘅專業意見啦。 又係一路訓一路醒起,其實車程真係好遠,唔知搭咗幾耐嘅車。果天氣就一直一直差這落去,愈黎愈多雲

茶卡鹽湖出面有個火車站,係可以係西寧直接買火車飛黎到呢個站,但個司機係咁同我講,話去西藏架火車,有啲季節都會係呢個站停,唔知係咪真呢??未去探究。

因為真係這趕住入去,我地係差唔多六點早少少先去到,因為果邊大概7點幾左右先日落,但係6點後已經唔俾入。司機都叫我地唔好搭小火車入去,但係佢地其中有一個唔想行,所以我地都係俾咗錢搭小火車

好多用鹽整嘅鹽雕像,其實真係幾靚。我多著人專登著紅色裙,或者披住啲紅色斗篷,我都著咗條紅色闊腿褲黎,影相靚啲嘛 不過講真我覺得入到黎好似去咗小迪士尼咁,因為搞到成個感覺好似主題公園咁,我自己覺得有少少過度發展咗咁。

但我地到咗總站落車,中途有好幾個車站

落到車見到好多人影,多人到痴咗線,又多雲,又多人完全同我想像中好大出入,仲滿心歡喜,有時真係覺得係西藏全部都好好天已經係執到,算啦,今次旅行嘅運氣都用盡哂係西藏。我都係一心打算唉,算啦,我遲啲要去玻利維亞睇。

你地睇下,哪來嘅天空之鏡 ???

仲要之後無啦啦落雨,大家都紛紛打算離開,我地收到司機嘅信息,就叫我地唔好走住,一陣啲雲會清,叫我地係入面等多陣,我地又聽佢講啦,咁我就周圍影下相,慢慢一路行。

點知過咗三個字之後啲耐真係散咗好多,出返個藍天,但都仲係有好多雲係太陽附近

但係太陽嘅另一邊係勁清,救命總算都叫睇到天空之鏡

之後我地就沿路行返出去,唔知點解仲有小火車入黎。

大家如果下次唔係好似我咗趕時間,都可以行入黎,真係唔太需要搭,因為沿路嘅景都幾靚,好多位影相都好好。

由於因為我係唯一一個香港人啦,所以呢出到黎呢邊都係一定要住可以俾外國人住嘅酒店,但因為價錢會貴好多,而且司機又覺得我唔係好抵,所以佢今日全日都幫我諗方法,又話叫我到時同佢地三個女仔揀一間可以住四個人嘅房,到時同啲職員講話你唔見到證件,不過後來佢問咗好幾間酒店,佢地都唔肯俾我住,我就同佢講唔緊要啦,都係辦法,佢就幫我搵咗間最平嘅

今晚我地去咗間維吾爾族人開嘅餐廳食野,司機同老闆娘佢地應該係幾熟,而且啲野都唔貴,老闆娘仲好好,見我個咀咁樣,即刻裝咗啲佢地嘅蜜糖俾我叫我搽下個咀,等佢潤下,唔好乾。
我叫咗個蕃茄牛面,真心幾好食。

食完野,司機就帶佢地三個去佢地嘅酒店,然後老闆娘就帶我去我果間。覺得呢個老闆娘真係好好人
天空之鏡係要坐火車到最尾個站,然後再行出水面先有
我果日無你咁好天 我好似有望到呢個位 但係好多雲
呢度都見到雪糕巴
當年睇完你個捷奧匈就跟手去左
咁又唔係喎,同你一樣,去到入口時多雲都阿媽都唔認得,心諗:仆街喇。之後半個鐘都冇突然啲雲散哂
茶卡鹽湖出面有個火車站,係可以係西寧直接買火車飛黎到呢個站,但個司機係咁同我講,話去西藏架火車,有啲季節都會係呢個站停,唔知係咪真呢??未去探究。

之前搵資料, d人話西寧入藏嘅火車飛基本上被黃牛炒起哂

呢張個意景幾好, 不過太多雲了, 又逆光, 朝早黎就應該正
珠峰大本營有沒有高山反應?
我同而家既男朋友都係拼車去完西藏返黎就一齊左
徒步雨崩簡直想死
當年我地坐驢上山都坐左4個鐘
落山行路用左7個鐘
你好好彩 我果陣都無咩期望, 去到有啲攰,咀又痛無咩心機
全部都係雲,放棄咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞