西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike
hello第二次遊記,呢個旅程由五月中出發,過左差唔多三個月先打返遊記,
一開始諗住返到香港就打,但係香港最近呢兩個月實在發生太多事,真係無咩心情,
但依家我覺得自己好似除左返工,追新聞,發夢,好似就做唔到其他野,
心情長期係好崩緊嘅狀態,仲好似無咗啲寄託咁。我希望呢個時候打呢個遊記,
可以分散下自己注意力,同埋希望睇緊嘅你地都可以輕鬆下啦!
香港人加油

入返正題...自歐遊五十日之後,隔咗無耐我就搵到份工嫁喇,
做緊攝影助手,本來返到香港果陣身邊好多朋友都已經搵到野做,但我就好似仲返緊炒散。
有啲唔開心,我仲同自己講,如果搵唔到助手做,我就去做地勤,我都唔知自己當時諗緊咩,
純粹覺得一定請,但好彩最後呢個老闆請左我,仲好錫我,不過就真心好辛苦,
收工時間唔穩定,所以有時要返十幾個鐘,但做到自己想做嘅工好值得真係。
做左一年多啲之後,到今年三月就膽粗粗同佢講,
我想請一個月假休息下,揀咗5月,因為果陣算係我地呢行嘅淡季,然我佢又俾,佢真係勁好,
我都知我有啲任性,不過返到香港我真係會更加努力做野

西藏呢個地方,其實由我中學畢業已經好想去,有一兩次差啲去到,但每次都係臨訂野之前有不同原因去唔成。今年我覺得我真係一定要去到,有啲地方再唔去佢就發展得愈來愈勁。

今年終於係好多野臨出發前先準備,就出發咗。 我仲決定左呢個旅程最大嘅目標係要行到全程嘅轉山,係俾自己一個挑戰。
或者好多人都未必知咩係轉山,上網搵少少簡介比你地
「佛經上說,從印度往北走過九座山,有座「大雪山」,這就是綿延千里的岡底斯山脈的主峰岡仁波齊。
相傳這裏是世界的中心,釋迦牟尼佛祖的修道場,以往人們多以為釋迦牟尼道場是一處虛幻的所在,不知竟是一座現實的山。現在,轉山已經是西藏較為盛行的宗教活動。朝聖者來此轉山一圈,可洗盡一生罪孽;轉山十圈可在五百輪迴中免下地獄之苦;轉山百圈可在今生成佛升天。如今朝聖者絡繹不絕,在通往神山的道路上,形成了一支永動流。神山已深深地寓於西藏的宗教歷史文化之中,她神奇誘人,是一座信仰之山。」
轉山全程52公里,普通人大概要行2-3 日,但好多當地藏人一日之內就行得哂,
去到最高海拔係5630,其實係一件好辛苦嘅事,因為面對本來就高原地區會出現海反,
仲要去轉山,真係要意志去堅持,同埋一定要令自己唔好感冒,如果唔係好易出事。

亦都係咁樣「那一世,轉山轉水轉佛塔,不為修來世,只為途中與妳相見」
呢句詩就成為左我呢個旅程嘅主題喇

呢兩張星空係珠峰大本營到影,果晚天氣好好,亦都願左我一個要係珠峰睇到滿天星嘅願望,
可惜我嘅技術有限,影唔到好靚,呢張星空已經盡左力,同埋當時真係十分之凍

Lm
Day1

繼續有大紅陪我呢個旅程,今次因為旅途太辛苦,所以唔係帶左好多件衫,淨係內面嘅衫換咗,日日都係同一件嬲,你地唔好話我唔換衫喇,我入面有換嫁

第一日我會先去廣洲住一晚,因為呢第二日係11點幾火車出發上拉薩,
避免第二朝要趕頭趕命,搵左間平平地又係火車站附近嘅酒店住左一晚。

如果有睇我上一個遊記嘅朋友,應該記得我係冰島有一日同左成班人一個tour,好似家族旅行咁

咁今次去到廣洲,就約左其中三個人一齊食左餐飯

其中一個仲係係冰島成日問要唔要幫我成相,同問我食唔食朱古力嘅姨姨,都真係幾開心,無諗過會見返面,佢地話之前都去過西藏,不過淨係去咗林芝,話果度開滿桃花好靚,不過因為桃花季節3-5 月,但我去果陣應該得返好少,所以我無將林芝擺落我個行程到。
食完飯之後佢地仲帶我去買左啲零食,係火車食。 不過其實後來上到火車都無咩胃口。佢地送我走嘅時候,仲提醒我唔好凍親呀,自己一個要小心。

希望我地下一次仲會再見啦 !
LM
Day 2

由廣洲搭火車去到拉薩係要搭 52 個鐘多啲, 點解我會搭火車呢,
一黎就係想體驗下搭長途火車係咩感覺,人一世物一世,我覺得有啲野點都要試一次,總使時間係好難過,啲廁所係好污糟,但都叫做試過。
二黎就係,唔搭飛機去係怕好易有高反,搭火車就可以慢慢適應。

咁我都搵朋友幫我開咗啲高反藥,我果隻就係Acetazolamide, 咁就係出發前一日食嘅,早晚一次,不過我食完唯一嘅副作用就係啲手腳會好痹,
基本上就無咩其他問題。

咁今次火車就買左硬臥嘅,好好彩咁又買到下鋪,其實我都想像唔到如果買到上鋪,我點樣將大紅拎上去都拎落黎。

而同我同一卡有一個男仔佢同我主動say hi ,我覺得佢好nice,聽佢講原來佢每年都要去三四次西藏,佢岩岩畢業,就同啲師兄師姐 類似係幫西藏藏人賣一啲冬蟲草,咁之後賣到嘅錢就係會幫果邊嘅小朋友,咁佢嘅工作,就去探唔同嘅小朋友然後返到黎就要寫返啲小朋友嘅狀況,或者係係果邊啲情況比返啲買家,我聽到嘅就係類似咁嘅意思,幫到果邊嘅藏人又幫到啲小朋友,其實係一件好有意義嘅事。

基本上,係呢程火車頭一日都係無咩景睇,中途會經過好多站,有啲大站就停耐少少,有啲好快就走。所以想落車行下嘅朋友要留意佢究竟幾時會開車。

因為我本身都唔係太鐘意食杯面,所以我係一個杯面都無帶去,
咁就同左呢個小男孩去咗餐車都食,我覺得可能呢餐係我西藏之旅,
都算係頭幾名最好食嘅一餐, 有啲似屋企會食到嘅野咁。

因為本身夜晚想試下火車上嘅便當,但因佢為佢地5點幾開始賣,可能6點幾已經無,但當時又未肚餓,想食嘅時候又已經無,所以我自己一個又去左餐卡到食,好啦 第一日唔可以對自己唔好 !

食完飯又無咩野食,電話成唔係成日上到網,其實真係無咩野做,所以好早就想訓,但當然又係訓得唔好啦。 中間埋站好多人上落車,其實都好嘈,果一晚好似係10點幾就到咗蘭州,我隔離床黎咗個姨姨。不過當時我已經係半訓著嘅狀態,所以都係繼續訓。

Day 3

第二日訓醒,要涮牙洗面,係勁多人等洗手盆,然後啲水又勁細,不過廁所暫時還可以接受,但要閉氣囉 比我想像中好嫁喇已經。
我嘅早餐就係八寶粥

今日同個個新黎嘅姨姨傾計,原來佢地係公司去西藏旅行,佢地同行有7個人左右,每個人都係唔同嘅車卡,因為實在太難買到一齊嘅火車飛喇。
有朋友黎搵佢,咁我地又傾下計,個個賣冬蟲草嘅小男孩都一齊傾下計,
傾下大家做緊啲咩,佢地都好驚訝點解我老細可以比我放咁耐假,我諗咁先係有人性嘅老細,咁樣員工先會繼續為公司努力。

我無記錯大概晏就四點幾就到咗西寧,

呢度我地需要轉一架含氧嘅火車,呢個站都會停比較耐,所以可以買下野食,影下相,其實我同卡都有個香港男仔,不過佢好cool 。 為左保護返呢個香港男仔,我都要遮埋佢個樣 。左手邊就係果個冬蟲草男孩,同埋兩個姨姨 。

呢架含氧火車比一開始嘅火車靚少少,不過廁所係比上一架更加惡劣,完全係唔想去廁所,真係好臭,臭到好想嘔 ,然後近廁所嘅地下又濕哂。
真係只要經歷一次就夠。

不過最值得嘅就係由西寧開始嘅風景真係好靚,係我第一個日落
支持 呢排無時間去旅行 睇下都好
絲打好勁
去無咩人既地方令心靈寧靜下來不失為一件好事

西藏撚留名
可能聽日我再update 呢兩日心好攰
多謝你支持
唔係啦
都係諗住睇下自己得唔得嫁咋
我是青藏Boy, 西藏我唔夠錢去,睇住你去先
不過如果去西藏真係要去阿里; 果邊真係比較少人 少啲旅客
你係咪都有轉山? 你係幾時去
無轉
3,4月去㗎。凍撚到仆街
好佩服你坐咁耐火車! 我只係坐由拉薩去日喀則已經覺得好辛苦
Day 4
呢一日我好興奮,因為今日就終於可以到拉薩喇。
一起身就望到呢個景,真係望到唔捨得合埋眼,真係勁開心,終於有啲感覺喇 !!
我仲見到有狼定唔知狐狸,但影唔切

唐古拉係呢條青藏鐵路嘅最高海拔,咁過咗呢知位,
就會去番低少少海拔嘅 所以之後會見返多啲草

呢個就係傳說中嘅青海湖

話說由西寧轉車之後,同我同一個車箱嘅人,有啲唔同咗
因為有啲人,係西寧落車,有啲就西寧上車
最記得當時有個叔叔,我覺得佢好瘦,咁我叫佢瘦叔叔
佢係湖南人,不過係西藏做咗好耐野,佢係起基建果啲阿頭黎,
話係度做野做咗好多年喇,佢話果陣西藏乜都未有,見證住依家
如果我無理解錯,呢啲好似呢啲電纜係佢都有份起

然黎仲話我知,呢啲羊好值錢,600-700蚊隻,牛就千幾蚊,
所以呢如果係西藏見到啲人放咁多羊或者牛,都係啲有錢人家
啲羊同牛真係多到有啲誇張

呢條路線我覺得自己好似經歷咗四季咁
一時白茫茫一片,一時藍天白雲,好難捉摸,不過終於體驗到,
呢啲景真係好值得,不過如果唔想搭50幾個鐘,可以揀係西寧先開始坐火車會無咁辛苦,二黎廣州到西寧呢段真係無咩野睇

另外就係西寧呢程火車,職員會派個健康表比你填,類似都係要你知道
依家係高海拔嘅地方喇,你身體係咪適應到果啲

不過好好彩,我呢程火車上面都無咩高原反應。

拉薩前一個站就係那曲,果個賣冬蟲草嘅小男孩要落車

佢落車前係咁同我講,要好好享受呢個旅程,我地仲交換咗聯絡方法
我係咁話一陣要送佢落車,佢叫我著多件衫,呢度落車會好凍嫁,我即刻著返件嬲。落車嘅時候真係凍,同我係廣州熱到流哂汗完全係兩件事。

我真係好欣賞呢啲做緊啲好有義意嘅嘅野,仲幫到人嘅人 到依家我都仲係成日見到佢post一啲幫小朋友嘅相。
好人會一世平安,送比大家,賣冬蟲草的小男孩

那曲呢個站其實都實真係幾荒涼,佢係一個完全四面都係沙地?定泥定 ?其實我都唔係好知係咩,總知就係四周咩都無,得個站,但其實有好多藏人係呢度落車。我真係好難想像啲人落咗火車之後點樣去佢地嘅目的地 ???
係呢火車上你會離遠就見到一個市中心係比啲山包圍住,好神奇!
我明明記得我有影低,又搵唔返啲相
大概四點幾左右,終於黎到拉薩喇!好興奮我終於可以去沖涼同洗頭
但其實都唔敢太興奮,因為好驚會有高反,所以我盡量都抑壓住自己嘅情緒

然後記搭車去hostel ,呢個hostel 都係包背界都幾出名
就係平措康桑國際青年旅舍 女生6人房 1day@ $60-130人仔,房佢嘅價錢其實都幾浮動,有時早一兩日book又會平啲,但我早成個月前book仲貴咗,所以大家要自己衡量一下。不過真係我係呢度住得好開心,識咗好多人。
呢個係青旅嘅天井,下面可以報團,之後我再講報團事件。

check in 咗之後入到房,有兩個女仔係度,同佢地打咗招呼之後,我就問我好想沖涼,因為住咗兩日幾火車,果身好唔舒服,問佢地我沖唔沖好,其實佢地都唔建議我沖,不過佢地都話如果你真係好想沖我就抖多陣先沖。 所以最後我都係沖咗,因為真係頂唔順,我諗住最多我即刻吹乾個頭啦,沖完我由即刻手洗咗幾件衫,佢地話我知如果要晾衫可以上天台,然後我吹乾咗個頭就爬上天台,我即刻覺得喘哂氣唔係講聲,頭都暈埋,真係係呢個海拔高嘅地方唔可以睇少佢嘅威力。
呢個天台可以望到布達拉宮嫁 !!!

搞惦哂啲野之後就出去搵野食,我覺得呢度真係好似啲深圳地方,如果你無視佢係比山包圍住嘅話。同我想像中係有啲出入,不過可能因為仲係市中心

好多鋪頭都係啲川菜,因為本人唔係好食得辣,所以其實無咩選擇,所以求其見到間食餃子嘅就入咗去喇,叫咗碟20 蚊左右,起碼有這12隻實真係超多,跟住就去咗布達拉宮行下,影下佢嘅夜景, 5月嘅拉薩差唔多9點左右先天黑。

去布達拉宮前要過安檢,即使你唔入去,係接近旅遊景點之前都要過安檢,其實好似都唔係太認真咁檢嘅

搭車去hostel 嘅時候其實都經過咗,不過依家咁樣真實咁睇,其實都真係幾壯觀,雖然我係完全無宗教信仰,真係有種好神聖,同埋有種,嘩我終於見到你嘅真身喇 !
係布達拉宮嘅對面就係上面果張白塔呢合位,係可以上去影相嫁喇,而人民幣50蚊果張布達拉宮果個景就係呢個位影嫁喇,大家都可以去打個卡。影咗陣相,我就返咗hostel
黎緊6月完sem都想去!一直想去好耐
諗住成都 重慶 西藏 尼泊爾咁去
但未試過自己backpack去玩 所以真係要好大勇氣
你係咪呢篇野打到好興奮
幾個錯字
我都覺得好辛苦 不過想體驗一下搭長途火車
真係要趁早去 ,遲啲發展得愈來愈貴
[/quote]你係咪呢篇野打到好興奮
幾個錯字[/quote]
下次要check 多幾次先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞