西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike
LM 唔知我幾時先有機會去呢 錯過咗幾次機會
我都係,想去埋阿里條線
依家個湖係咪要俾錢影相
係羊湖如果同藏獒或者耗牛合照先要比錢
你有?
有同藏獒影
我都諗過單拖去, 但拎唔到咁長嘅假, 睇怕要下次轉工先有機會.

小弟都係5月中去左西藏!夜晚9點前個天都係陽光燦爛🤣🤣🤣
睇完你篇遊記,就好似返左去4年前自己去西藏咁
果度係我咁耐以黎最中意既目的地有機會想再去一次呢個最接近天堂既地方

「轉山轉水轉佛塔,只為了途中與你相遇」
可能有草會好睇d
2017-09
Day 7
琴晚叫咗手舞足蹈嘅姨姨今朝叫醒我,因為佢7點左右就要集合出發去納木措一日遊,因為車程比較耐,所以一日遊係要更早出發,而我去兩日一夜就可以遲一個鐘左右啦。

開始可以訓得好少少,但係都係個人好乾,一早起身執埋啲野同我琴日嘅一日model 告別之後就出發喇,因為聽日我返黎佢就join咗團去珠峰,羊湖果啲,所以我地最後一次見面喇。大紅就放係hostel ,係hostel 嘅小餐廳食咗個早餐,好似係$10 嘅小自助餐,有啲菜呀、粥、雞蛋之類嘅簡單食物,因為要去到布達拉宮果邊集合,所以都有啲啲趕,我選擇行過去。

其實集合嘅地方就係布達拉宮前嘅白塔果度,大部分嘅團都係果度集合,見到勁多遊客,勁多果啲面包車,我架車終於都黎,係一架好似唔知12人定15人嘅車,我地totel 11個人, 又係有好多廣洲人,有湖南嘅有雲南嘅。 終於有少少要睇景嘅感覺喇 ! 好興奮

不過我想講坐呢架車真係好辛苦,係戥到痴左線,然後唔知係味個司機為左省錢,架車又唔開冷氣,一開窗啲塵又會吹哂入黎,真係兩難。
大量嘅牛,去到邊都係牛

第一站係唐古拉山嘅某一個地方,因為我係影完相上返車先知係邊度,
終於見到好多經幡。 有個男仔帶埋航拍機黎影,佢係成副裝備黎,聽聞佢前兩日想去珠峰影星,因為佢發燒影唔到,所以要再接再黎。
朝早嘅時候都仲係幾好天嫁

呢團似好彩都有三個女仔係自己黎,所以又有人幫我影下相喇

我完程都唔敢飲水,我諗大家都好清楚呢邊嘅廁所係有幾咁惡劣嫁啦,但終於我都係忍唔住想去,於是係下一次再停車果陣諗住去,去到那根拉山口,點知果廁所竟然係無開 !!咁算啦,諗住影下相,大風到嘔,仲飄住微微嘅雪。

大家上網見到西藏嘅女神相係好飄逸好靚,但實際上係咁樣

呢度都有5000幾海拔嫁,呢個牌實在係太多人影,然後趕住上車都影唔到,又要走返上車。

繼續戥到嘔之旅,每次想係果車到影返出去,頂每次都戥到影唔到,起碼手機有幾百張係震到睇唔到影乜嘅相

11點幾左右就到左我地lunch嘅地方喇~

呢個lunch 就係,有幾3-4 種餸任夾任拎嘅,我諗都好食過到日食嘅藏餐 係呢度有胃口有得食野已經好好

話說呢度有個同我一樣年紀嘅女仔,又識講廣東話,所以我地都成日一齊嘅,咁呢我就問佢去唔去廁所,叫佢陪我去,我就話我真係好驚污糟啦,佢就話我地一齊去,然後就閉氣,同埋唔好望落果廁格,即刻除褲就屙落去然後頭也不回走返出去應該ok,佢係咁叫我唔好望唔好望,最後我終於係呢度一嘗呢個西藏嘅廁所,我係呢度個覺得呢個廁所值6分,因為之後我有去過啲更差,所以大家去到呢個食飯嘅地方,記得去!

食完飯就黎到今日行程嘅重點,終於黎到呢個聖象天門喇!
呢個地方車機會俾多啲時間我地影相

納木措係西藏第二大嘅湖泊,亦都係中國三大鹹水湖,我覺得納木措真係好大,大到我覺得佢完全唔似一個湖,成個海咁唔 睇唔到盡頭,同埋唔知點樣先影到佢靚,或者咁講,我呢趟旅程完全覺得好多景都影唔出佢嘅靚,真係要親身去睇先睇到

玩咗一輪之後,我地上返車就開始落雨,落落下好似變左雪咗,然後行咗無耐,佢又叫我地落車,係可以行上山咁嘅地方,但果陣其實見到已經落緊雪,有啲男仔好快咁落左車,我都想落去睇下,然後我又跟住佢地行上去,行到中間,好似經歷咗一場大風雪咁

因為太大雪喇,所以司機就無再帶我地去其他地方,就直接車我地
去咗今晚住嘅地方,去到呢度都係勁凍,我諗我今晚都係同星星無緣,陰天到咁樣。係呀,呢一晚我就係訓呢啲營

然後我地就分咗兩個營,一個男仔營,我地就4個女仔一個營。

啲被係一陣味,好才仲可以接受到,但我想講我之後又訓過啲更加差嘅地方,所以呢個已經算係乾淨喇,但其實都仲係好凍,我仲要揀得慢,得返門口位。 雖然係可以叫人幫你開爐取暖,但係呢係唔可以燒成晚,因為怕會缺氧,所以你要係仲暖嘅時候就訓著,如果唔係真係會好辛苦!

我地四個都係自己一個黎西藏,有兩個係已經有咗小朋友嘅媽咪黎,不過已經離咗婚。聽佢地兩個不斷分享,係咁話依家不知幾好自由自在⋯⋯預期同一個對自己唔好嘅人,倒不如自己一個生活,我贊成嫁!班男仔話今晚要走出黎睇星,我地同佢講,如果有星先走入黎叫醒我地啦,無就唔洗叫啦,因為其實真係好凍,要半夜起身走出個營係需要極大嘅勇氣。

呢個地方有兩個營係俾大家食飯,都係食返啲好似lunch 食果啲野,所以無咩好介紹,黎到呢度唔可以要求啲咩好野食,只為填飽果肚嘅時候,其實咩都要食,因為都無得揀

去到夜晚,呢度會有個類似營火晚會咁,好多藏人會圍住果火堆跳舞,我走咗去望下,因為太凍喇真係,所以我都係敵不過暖暖嘅火爐所以都係走返入營入面。然後就同佢地吹下水,跟住就訓喇。

10點幾就比班男仔叫醒咗話睇星啦睇星啦,頂一出到去睇到3-4 粒,然後就係勁大個月亮,雖然月亮好大好近,同時又好多雲,但我想睇星咋,你地點解都要叫醒我地 然後我就放棄咗喇,佢地好似搞咗一輪都訓返。
我都錯過咗好幾次先去到,希望你都盡快去到啦!
你最多可以一次過拎到幾多日假??如果直搭飛機,兩個星期都可以 玩10日嘅阿里南線
真係好爽 好似成日都仲有好多時間
啲景真係好震撼
我都唔知,轉咗新工幾個月,未見過有同事放超過2星期嘅假。
南線之前有睇過,其實都ok。
單人拼車我比較想知點搞,睇下個post再決定。
我都鍾意羊湖多啲
當年去納木措夜晚出去觀星果陣有隻鈴羊好似發羊吊咁又彈又跳咁係咁追住我

西藏果種天氣係令人覺得大自然真係好利害
左邊藍天右邊落緊風雪

當年唔識影星係大本營到捱左成晚北風影左一pat 狗屎出黎out 哂fo
但似眼睇銀河真係好震撼
好正 次次睇你話之後去過啲更差嘅就諗起嗰啲西藏前後對比圖
係苦行
有啲客棧報都係差唔多,有啲團會平啲,但都視乎佢用咩車載你,我阿里南線10日都要3700幾,都係咩都唔包,但係就坐越野車,真係舒服啲嘅,坐四個人。 有啲客棧就2000幾可能搞惦,可能啲咩住宿都包,但就可能多啲人 ,逼啲。同埋因爲去阿里嘅路其實都幾爛,所以要自己衡量下
留名留名
唔該晒
咁你邊防證係咪都係俾個司機搞?
有冇攻擊你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞