西藏後藏阿里轉山 -「 轉山轉水轉佛塔只為看那些最接近天堂的風景」

329 回覆
162 Like 18 Dislike
依家珠峰大本營係咪已經封左?
一直想去但係輕度潔癖真係頂唔順坐咁耐火車
其實無封 佢只係將個大本營移低咗,
依家嘅距離係無咁近睇珠峰
但你都可以係依家嘅大本營位置 行去果個石牌到影相,但果牌都係唔係原來果個位置。
所以基本上就係愈早去愈好 依家只會愈搬愈低😭
個陣去個行程應該同你一樣 除左無轉山
I was watching television and got sidetracked into browsing this forum🤣Love the photos of the dark sky park. I’ve been to many countries. In terms of scenery, Tibet and Scandinavia are the best I would say. Tibet is famous for its breathtaking scenery at high altitude. Xinjiang too is a place of outstanding scenic beauty. If you think you might have altitude sickness such as dizziness, headaches and trouble sleeping in Tibet I suggest you to bring along some medicine. It’s certainly a glamorous holiday destination. In fact, my friend who went to Mount Everest base camp showed me his photos taken there by which I was awestruck. A tour of Mount Everest base camp would be a once in a lifetime experience. In terms of city life🏙nightlife🌃food and shopping 🛍Hong Kong is really the best. In Europe shops close at four to five on weekdays and don’t open at weekends at all except big cities like London where shops 🏬 close at six on weekdays and four to five at weekends. Their main sorts of entertainment are pubs and clubs. Las Vegas has a spectacular night view but it was built primarily for tourism. It’s famous for gambling 🎰 unique hotel designs and shows like boxing events. Tibet is also the best place for stargazing 🔭 since it’s much closer to the heavens than any other places on earth 🌎 and the sky at night is often clear and cloudless. It has some of the highest lakes in the world which are rich with fish🐠🐟and other marine life🐬🐳🐋and the surrounding countrysides are inhabited by flicks of yellow ducks as well as wild horses 🐎 and donkeys. Its lakes including Lake Paiku which is four thousand five hundred and ninety two metres above sea level reflect the beauty of the stars ✨ giving a double view of the sky at night. You can even pitch camp there to get the best view of the stars and the Milky Way galaxy 🌌
收皮啦你
偷圖扮去,死傻鳩
Day 5
成晚都訓唔到覺,係由頭乾燥到落腳,喉嚨又乾,鼻又乾到有啲血,完全係乾到醒咗,成晚都訓得唔好。所以第二朝好早就醒咗,但我又真係完全唔想出門口,所以搞到10點咗右先願意出門口,可能真係太攰。
但我呢一日都係好不智咁第一日行程就去咗布達拉宮,我真係極後悔。我奉勸大家都唔好第一日就去,真係會頂唔順。

出咗門口買咗個包就由青旅行去布達拉宮,係15分鐘內嘅事,真係好近

依然係要過安檢,過咗安檢你正式入咗去布達拉宮嘅外圍,係未入到去嫁 !!我覺得呢好似日頭靚啲。

我好想同呢個西藏係最有名之地同佢合照,所以就搵咗三個台灣阿姨幫我影,佢幫我影咗好多張,有一張仲叫我將隻手放係後腦到,有啲唔好意思拒絕佢地一番提醒我點擺pose 嘅好意,雖然好尷尬但我還是做了

然後多謝完佢地之後我就諗住去買飛,點知我係完全路過咗果買飛個位,其實真係有啲唔清楚,所以我跟住人流一直行,我心諗點解行咁耐都仲未到。沿路有好多轉經筒,同好多虔誠嘅藏人會住呢求行幾圈,亦有藏人有拜三叩,佢地真係好虔誠,好配服佢地嘅堅持 !

「轉經筒是另一種祈禱方式,這種經筒大多裝在寺院周圍。經筒外雕有六字真言,桶內裝有整部經文,按藏傳佛教的教義,轉動一次經筒,相當於詠誦了一遍經文,轉動的次數越多,就代表把裏面的經文讀了若干遍,功德無量。」

而我就係跟住藏人行咗一圈都搵唔到買飛嘅地方,於是就問下人,點知原來係正布達拉宮嘅正前方,即係如果你面對布達拉宮嘅左手邊,有停車場,行入少少就見到買飛地方。而佢嘅格價係分咗淡季同旺季
5月1日-10月31日 $200
11月1日-4月30日 $100
而我係今年5月去,所以買咗200蚊,其實都真係好貴。
不過聽聞學生或者上網買可以買到更平,另外因為係有分時段進場,所以呢要自己衡量一下喇,我當時去就仲未係好旺季,所以都仲可以即日買到,不過就做唔到即刻入場,我果日大概11 點左去到買飛,都要1點半先入到,所以呢點要留意喇

之後我就過咗對面馬路個布達拉宮廣場到hea下
白塔

西藏和平解放紀念碑

到咗1點左右我就開始進場喇,入到去仲要過多一個安檢,同埋另外就係女仔們,唔好著短褲,同裙,一定要著長褲,我果日咁岩著咗條好似裙嘅闊腿褲,順利入到去。

入到去都仲要等下先入到去嘅,如果你唔想請導遊帶嘅話,你都可以入到去租一個聲音導航,你每去到一個地方佢都會自動播放同你睇緊嘅有關資料,又或者你可以咩都唔租,然後見到啲一團一團人,你行慢少少跟係後面,呢度聽聽,果度聽聽都可以。 而我就係租咗個聲音導航嘅,係未正式開始之前,都有個博物館可以去睇睇先

然後就入場喇,係要行好多樓梯,真係唔係講笑,本身行樓梯真係無咩問題,不過係呢個地方就係行幾步都喘氣,搞到好似好廢咁。
真係喘到有啲好唔合理,好似透唔到氣咁,

然後我坐低咗,有個女仔同佢男朋友都有低咗,我地係咁話:好累好累
抖一陣又繼續行幾步又休息。
終於上到黎白宮就正式開始,呢度入咗去之後就唔可以影相喇

布達拉宮由白宮和紅宮兩部分組成,白宮係歷代達賴喇嘛居住同埋從事政治活動嘅地方.紅宮係歷代達賴喇嘛嘅靈塔殿同各類佛堂。紅宮靈塔殿中以五世達校喇嘛洛桑嘉措的靈塔為最大、最講究。
我諗更多嘅資料想睇都可以上網睇到,我係呢度就唔太多講喇

係裡面你都會見到好多藏人黎拜
行哂嘅話大概係30-45分鐘左右,但途中係不斷向上行,所以都真係幾攰,我覺得自己有啲要往生嘅感覺。
我行完出返黎已經又變咗陰天,所以啲人話西藏天氣變幻莫測,係絕對正確嫁!!
完咗之黎我就諗住去行返去八廓街,呢度係拉薩好熱鬧嘅街,有好多旅客,姐係好似日本大阪心齋橋果啲咁喇 因為去完布達拉宮已經2點幾,所以係好肚餓但又無胃口,我是但搵咗間快餐店,因為好想食飯,但叫完真係完全唔好食,所以咗幾啖就無胃口,就坐下諗住去行下,但唔知係咪太曬嘅關系,我覺得當時我已經中中地暑所以想行返去hostel ,然後呢一日嘅行程就咁就完結了

同埋後來有好多人同我講原來第一日係唔應該去有達拉宮,因為佢都係比係平地高咗啲海拔,應該抖多一日先去,所以我覺得繼一到步就沖涼洗頭洗衫完全係玩命,大家嘅話真係盡量唔好好似我咁呀 !

後來返咗hostel 訓一覺就好啲喇,我間房就黎咗個廈門女仔,同佢都幾好傾,佢係第一日黎到拉薩,諗住聽日去八廓街同大昭寺,所以我就話不如聽日我地一齊去,然後我地就相約好,我地一齊去玩。

另外我間房有個50幾歲嘅廣州嘅姨姨自己黎咗西藏,佢係岩岩去完珠峰大本營返黎,佢話佢嘅夢想就係要睇到真身珠峰,但岩岩到拉薩嘅時候,又傷風,為咗要了呢個心願,佢去咗醫院打咗兩次針,希望快啲好返,結果皇天不負有心人,佢終於去得成,亦都好好彩,第一晚去到都睇唔到,比啲雲遮哂,但第二朝就清楚見到哂佢嘅真身喇 !佢返到黎勁興𡚒又手舞足蹈咁同我地分享。而我地同房仲有兩個女仔又係識講廣東話,一齊聽佢講,覺得呢個姨姨真係好QQ,同埋佢呢好照顧我地。佢仲話考慮緊去唔去埋尼泊爾好。

每次同呢個手舞足蹈姨姨傾計,我地成間房都充滿住笑聲。
加油
咩機影?
個時6月去
襯西藏未變西藏省真係快d去
個種靚係好震撼
去完西藏依家係瑞士都無咩feel
我都係由廣州開始搭到去西藏
仲要係即興去所以中間路段有d都冇位坐
辛苦到仆街 然後發誓以後唔再坐火車去西藏
結果第二次走青藏線入藏 又係辛苦到癲
Canon 5D4啊
上年10月去左十日阿里,反而更鐘意山南,好靚!
黎緊十月尾會去,絲打有無咩行程推介? 淨係想休休閒閒咁係拉薩為主咁hea下,會去兩三個大景點例如羊湖,納木措同埋冰川咁
有啲朋友話覺得比起瑞士覺得瑞士靚啲
我自己早兩年都有去過,
我覺得瑞士啲綠油油嘅山係好靚,但只係純粹係好岩人住,好舒服,但西藏如果去過阿里果邊就知道西藏嘅靚係震撼。係純粹係拉薩附近睇唔到
我諗我都唔會再搭,真係有種訓極都係好攰,又無野做嘅狀態,可能有朋友一齊去會好啲
我條線可能去山南嘅地方唔係好多,但我都仲係好想再去多次阿里,想去阿里北線玩成個圈;總係覺得今次仲有好多地方未去到
丙察察再入尼泊爾
如果近近地我覺得羊湖真係好值得去,咁應該羊湖會同珠峰大本營一齊去就比較順路,通常有啲三日團。 納木措要做定心理準備,真係搭勁耐車!你打算去幾多日??
下次會check 多幾次,我成日打錯字
我應該唔會去珠峰大本營,因為老婆唔想訓帳幕,我total個trip16日到,未定stay係拉薩幾耐,我個行程係深圳飛西寧stay1晚,然後坐青藏鐵路上拉薩,之後拉薩飛成都玩幾日,最後成都番香港
第一幅圖係羊湖?
瑞士d景點好單一
西藏係成個世界湧入對眼入面
納木措
我覺得羊湖靚d
可能高位睇嘅關係
那曲又真係出名冬蟲夏草
果陣當地人都有教我分黃眼紅眼既草
btw 係雪地見到d 狼群真係好驚訝
你會發覺佢地唔係慢你架火車好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞