仔女比TVB更入屋 停止同父母割裂

459 回覆
1802 Like 27 Dislike
五大訴求夠難爭取,唔通就唔爭取咩?
係難㗎喇,但你唔救佢哋
就會任由cctvb呢啲垃圾媒體荼毒你老豆老母
點解要成為佢哋嘅幫兇?
大家一齊
愛香港 愛家人 守護親情 保衛我城
之前已經試過一次俾我屌
之後睇老豆老母睇新聞唔敢出聲
點知我個港豬家姐乜撚都唔知成日係度加把咀
好撚想剪左條線佢
雖然抗爭時間久了,但絕對不能忘記,
我們一直以來的理念,一定要堅持下去。

教化父母 你我有責
勿被同温層麻目你嘅思考能力

做事手法好重要
對家文宣強咗 文宣要大大力做
記者會都係文宣嘅一種
對內:AirDrop同路人 行動 戰略 方向
對外:Facebook扮中立拉攏藍絲 放分化藍絲嘅文宣 WhatsApp forward都係重要嘅渠道
國際:機場派外文文宣 播英文片 最新派埋文宣USB

冷靜思考 謀求對策
對準政權 勿生雜念
五大訴求 缺一不可
光復香港 時代革命

如果佢拋道理出黎就用返道理講
佢無理就用之前佢既道理反擊
推 自己父母自己救
push
佢地當時讀書機會少 又無通識科個啲 完全無辦法訓練自己批判思考 其實某程度上佢地都好可憐 準備比社會淘汰
唔好屌佢哋 俾耐性
大中華膠我覺得對佢地問題唔大,但點解乜撚都係收錢
試下關心政治之餘
同時變得特別關心父母,噓寒問暖
佢地會Feel 到政治令仔女成長,變好變乖
慢慢就會軟化
上網播直播比佢睇,話佢知幾千人同時睇住,無典型cut頭cut尾手腳。
反守為攻,問返佢,佢睇到咩消息
最緊要係站在佢角度分析
我真係唔知....十世無睇過電視
我都想,我好想分亨我嘅所見所聞,但佢地唔願意聽我講,兩個一齊圍攻,明明我好冷靜想一齊分析,我老母只係叫我冷靜但冇叫停我老豆,個時仲要係出面,我話返屋企先傾,佢就一直講一直講

佢話支持個啲人係可恥、前線係可悲

試過好多次,我真係好唔開心

利申:我爸係紅底、我媽係犬儒
push
冇撚用㗎
啱啱先同佢講完
佢一句「我係你老豆,你咁撚本事咪去你覺得有民主嘅國家生活囉」
講得啱啊
我老豆老母之前都覺得示威者收左錢,又話佢地俾人利用
有晚睇新聞我突然係到喊,話其實我出黎夢遊都好驚,好驚會受傷,好驚會再都見唔到佢地
佢地先開始去理解點解我驚住都要去做,我就逐少逐少同佢講,如果真係個個都驚又唔出,咁就大家都玩完,雖然好驚,但我得返呢種方式去抗爭
然後繼續喊住話我唔想同佢地嘈交,我想將來可以幫你地養老(打感情牌+半威脅)
然後佢地再都無係我面前講,我仲幫老豆裝左連登app,至少令佢睇多啲野
有時真係唔好太強硬
(不過深藍家庭就算啦)
我相信無得一單一單,太多啦
連登都屌泛民啦,唔等於撐政府。
我地係要屌政府。
生於亂世
有種責任

Ok?

其實藍絲好純真,要佢地支持可能比想像中易
https://lih.kg/1438639
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞