仔女比TVB更入屋 停止同父母割裂

459 回覆
1802 Like 27 Dislike
我想講
你個concept對街外人係好好
我都係咁做

但係對屋企人...
前提係佢會討論會思考

當,
你同佢講道理,佢會話你知”我食鹽多過你食米”
你同佢講數據,佢會話你知”你而家讀過幾年大學好叻咩”
你同佢講感情,佢會話你知”我都唔知仲有幾年命啦”
...

我鼓勵大家繼續努力
但我只可以講句
not apply to all
深紫係咩玩法
藍絲奶共?
霸路阻你返工搵食算
撐極權,一國兩制緊要過市民性命嘅政府都算
但都唔好撐黑社會嘛
聽到個廢老撐黑社會已經放棄治療佢
已經唔係無知嘅問題,係冇人性

由612到依家都堅持630睇cctvb,睇83台
個人少少分享
要偏藍老豆老母聽你講
1) 切忌發脾氣屌9佢地,因為佢地會更加唔聽你講,仲會覺得運動洗9我地腦
2) 唔好諗住一次就成功,要慢慢嚟,起初可能要同意佢地一部分,例如反對暴力/禍必及家人,佢地未行到咁前唔會明,首先要說服佢地同意和理非抗爭
3) 同佢講制度暴力佢地未必明同未必想知,要用生活例子去講影響,最好由生活小事著手
雖然好難頂,但係可以離開同溫層,免費收風呢點都真係好
我用咗一個月時間 令全家人變黃
睇下東方講咩,我睇左:
日日小屌政府無能
仲屌緊貪曾
屌大波鄭龜縮
屌警隊唔專業

我覺得可以從屌政府開始,只會打壓,唔解決民生問題,逼得年輕人反抗,唔係都唔會被人煽動啦。但收錢要澄清,同佢計下200萬人乘幾千蚊係幾多。

具體情況要你加油!
Push
好典型姐
具體論點係咩?
對政府有咩不滿?
同你關係如何?
嘗試用討論方式去傾,最後講兩講都係收聲算
不過我有機會都會繼續同佢傾,等佢可以知道多啲其他媒體或者另一方面嘅資訊,唔係淨係得tvb,同埋睇得出傾完佢係多左獨立思考
正評係畀你男人老狗去嗲老豆而老豆冇推開你

我自問做唔到, 封閉到死, 講兩句唔啱聽就已讀不回(好少見), 更甚, 家族group都quit撚埋
哇你家姐唔係中毒咁簡單
係撞邪 身邊有兩隻牛鬼蛇神之餘重要唔用social media
真心可以做山洞人
中立派可以唔理,佢唔會支持亦阻止社會運動,其實唔到你說服
對待父母, 一定要有技巧
不要令他們覺得你
好自大, 沒有禮貌, 像狗吠般批評他們,
像教訓父母般,
或沒有站在他們角度去想。
儘管你對他們錯, 也請你們對父母有禮﹐
語氣要好好。
其實咪就係佢地覺得自己冇被壓逼就 OK 人地死唔關佢事既心態
咁要佢受到壓逼先會有體驗
同 D 小朋友打打下機比人剪電線一樣,根本唔關年齡事
如果獨立調查委員會話你知"無高官需要問責"你係咪要接受呀?
Push
已放棄成日都話示威者收左錢 佔路阻到人騎劫其他人嘅民意 仲話政府回應左 只係你地唔接受
父母好與壞 在乎溝通與關懷
支持政府都無問題,我地要既係民主社會唔係民粹逼人支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞