仔女比TVB更入屋 停止同父母割裂

459 回覆
1802 Like 27 Dislike
真係傾唔到 可能可以試下資訊轟炸
其實網上好多有公信力既資料可以用
講得好好,我決定由今日起無限文宣,不與所有相反立場人士割席(泯滅人性者除外),直至成功將所有深藍變黃。

第一步係要將佢地帶入理性討論嘅狀態,同佢地冷靜地以事論事,不以情緒說話溝通討論。

加油各位

我父母個類型真係好難傾
中產自私型.....
我只好選擇搵人傾下
禁佢哋睇tvb同時要畀替代品佢哋睇 以前我老豆會長開tvb新聞台掛機 每次佢開tvb我都會係側邊同佢講返tvb冇報到啲咩嘢 仲叫佢可以睇返rthk/viutv 新聞

雖然而家佢仲會開tvb新聞台掛機 但當viutv 播新聞嘅時候佢就會自動波轉去睇viutv

其實有腦嘅都知tvb新聞loop嚟loop去都係都嗰啲嘢 有時有新資訊佢哋會好樂意睇架 最緊要畀佢哋知tvb新聞唔夠全面 要睇埋其他台先夠
收到雖然失敗過好多次 但係因為呢個post決定再嘗試下
多謝你!我會努力!
感謝樓主
我都有藍絲屋企人,佢地成日突擊比啲歪曲事實既片我睇,好想可以第一時間揾到片播返比佢地睇,有冇可能做到幾輯video講唔同時間警狗做過既仆街野

Eg: 元朗事件拉閘 , 啲狗係度換黑衫, 警察宿舍放煙花係高處 etc
平時佢可能都重要請話係中立派
但一講政治時事佢就黎料
果D食鹽多過我食米什麼什麼的
我真係聽唔少

然後就係「中國依家好不容易富強起黎,呢班學生竟然係重搞搞陣::()&@(()9」(太長唔想記呢D精神污染既內容)

試過嬲到我忍住唔爆炸
出左屋企門口就眼淚缺堤
咁你搞完父母,父母咪覺得你係搞事廢青,死心蹋地藍囉。
咁係咪要報警告你呢,你事實係破壞緊野窩
樓主成功未?
佢讀咩先
如果係商科同史科之類的
我勸你都係唔好哂水口了
其實已經做得好夠
恐共已經代表佢唔認同中共
有恐懼 就有反抗
今次運動 又何嘗唔係出自於對赤化既恐懼
Push
有力既都值得試
活到老 學到老呀
(嗲住講)
真係要極強大心臟先做到,要操下先
男人老狗咪去嗲下媽媽囉
咁唔逼你啦
心態一定要夠好,說服時受委屈/嬲係必然。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞