仔女比TVB更入屋 停止同父母割裂

459 回覆
1802 Like 27 Dislike
父母係藍絲既人
你地一d都唔可憐
一d都唔慘
反而你有更多機會去離開同溫層
可以更快知道對家傳既流言

最重要係
你可以將佢地當做你對頑固藍絲做思想工作既練習
講到佢嬲 就即刻嗲佢地兩句
我男人老狗 對住唔知幾多年冇主動掂過既老豆(極不孝)
都可以攬住佢隻手 笑住叫佢唔好嬲
依樣係其他人冇辦法做到

老實講
咁樣真係好冇自尊
但依個係做人仔女既責任
比起我地自己既立場同觀點
更多係要教佢地多聆聽接納唔同聲音,主動搵其他媒體
教佢地獨立思考,講邏輯而唔係訴諸感覺同情緒
教佢地用事實同証據說話
教佢地批判思考,唔好人云亦云,要佢用自己語言重新組織
甚至可能唔使驚挑戰佢地嘅價值觀
只要你有足夠多既角度去spin
但要一直一直好好好脾氣,無論回應幾咁無理痴線,都唔好表現不屑,而係要理解

唯有咁樣,佢地先有機會肯去睇我地既資料。
黑警暴力合集,警黑勾結紀錄片,港台所有時政分析,民調報告...用數據、用事實、用權威去幫你建立論點

睇完應該至少覺得你唔係比人洗腦,但每個人父母唔同,唔敢話個個咁做都有用,但至少叫做真係盡左力

藍絲父母唔係不幸,而係責任同機會

需要文宣 教人點樣教化返自己父母
自己老母自己救!
救撚到先算啦
哂撚氣啦
嘈撚左十年啦
救到ga 只要一直唔放棄 一直好脾氣
狗人老狗 嗲?
唔係用對抗,用道理去駁既方式,而係教佢點樣去思考,點樣去判斷資訊
大是大非前 自尊算d咩
做法正確
要對抗政府記招+TVB一齊洗腦
係唯有靠我地每一個人
要connect 父母arrrrrrrrr
我老豆係外國讀大學,但同一般藍絲一鳩樣,又點砌?好認真
你唸得太簡單啦
你可能現實未遇過深藍賣港廢老
https://thestandnews.com/politics/藍絲攻略-拆解-18-種建制/

我老豆係人云亦云個type 我既經驗未必啱你
你可以睇住上面篇文先
Push
ON9, 大把家人, 白衫都支持!
唔好妄想會感化到人轉軑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞