仔女比TVB更入屋 停止同父母割裂

459 回覆
1802 Like 27 Dislike
子曰:「事父母幾諫,見志不從,又敬不違,勞而不怨。」(《里仁》第四)
咁難得佢有鐘意既野 又唔好逼佢戒
其實Netflix 有唔少韓劇
可能佢會鍾意

其實父母可以理解到我地 已經好好
唔一定要100%認同
一撚樣
父母永遠是對的<<金句
點解一定要說服佢地? 唔同政見唔得?
所以先有需要教佢地去思考
佢地未必有機會 系統性咁學過點思考
但依個唔係佢地既錯

佢地供書教學我地咁多年 我地先識得諗
係咪都應該回報返比父母
係咪要由得佢地被人洗腦?
支持但唔易
如果手足有返廿幾三十歲係適婚年齡,又或者已經結左婚,威脅父母一日五大訴求冇回應,香港都冇希望,自己都唔會結婚或生仔。信我,呢個方法有用,可以令父母聽你講。
唔一定要自己攞證據去prove自己
Disprove 其實係更容易
可以問返佢攞證據
唔比佢用經驗同直覺去做証明
其實對家d料 係可以比你批到一文不值
唔work 都可以試下discredit 講個個人
例如YouTube 有何妖Facebook 叫元朗六鄉打人打到片甲不留既片
可以偷睇佢哋啲 Wechat group 攞料。起碼知道對家輿論係咩
呢篇一定要推爆
有時唔好怪自己老豆老母點解會投民建聯
反而要問下自己近排係咪冇陪過佢
屋企件廢老到今時今日仲可以話啲人收錢
屌佢老味點撚樣救
警暴片 警黑合作紀錄片 rthk

中國係有錢但殘害人民 危害世界
Bbc中文 新疆集中營片
有線中國組 社會信用體系片

美國係點唔關我事 我又唔係美國人 理得佢 佢幫到手就得
支持
永遠淨係睇連登其實都會令自己思想變得狹窄
了解下對家諗緊啲乜,訓練下自己思維能力都好
Connect with parents
當然可以

但最弊係父母本身唔理解子女,誤以為佢地係比人洗腦,會令到仔女承擔左好多不必要既壓力

其實睇內文 你會知道
比起要說服佢地 我更想父母都可以做到 獨立 多角度 批判思考
而我亦相信 做到依種思考模式 可以令父母子女互相理解

仲可以減少父母被人洗腦既可能
佢地覺得子女俾人洗腦,d仔女咪又係覺得父母俾人洗腦 唔同政見就覺得對方俾人洗腦
有啲難度 我努力下
所以要involved 更高層次既思考同討論
就可以避免互相覺得對方被洗腦
唔係既話,成日雞同鴨講真係好攰
岩 我依加同佢一齊屌住林奠先,再慢慢滲入
Sorry 巴打 其實我絲打黎 幫你唔到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞