仔女比TVB更入屋 停止同父母割裂

459 回覆
1802 Like 27 Dislike
push
其實佢地先係文宣既最前線,最有用
始終係你地屋企人
心平氣和咁講俾佢地知 可能效果更大
我知對住老豆老母好易燥
試下分析下各方面俾佢知 理性啲逐點解釋
可能好過你一鳩屌柒佢
自以為文化水平高啫
呢個係有冇腦既問題
咁佢又分得清既 只係扮訓
晒氣 聽森美講 有人信個地球係平
你點講佢都係覺得係平 所以唔洗晒口水
如果佢唔想睇多D咁點
肯教都冇用
藍絲廢老都唔受教
你講得啱

但亦有人係 人講佢就信
人地話係地平 佢就話係地平

你一日唔用盡一切辦法去試
一日都唔會知 對方有冇可能明白你 理解你

所以森美既講法 唔係要我地停止做思想工作
而係當思想工作唔成功之後 明白有d人係講唔通 用黎安慰自己
陪佢睇 嗲佢 discredit佢睇開既
生兒育女又唔為佢地謀求自由幸福嘅未來
淨係識對比自己以前有幾慘
我地有幾唔應該逼人地同自己同一立場
話每人都有自己想法
講到喊曬
都講唔掂
最後我唯有同佢講
如果呢場運動輸咗
對住個絕望嘅社會
我都無想生存嘅意欲
你好好做定心理準備啦
做唔出,由鳩佢
屋企放映會
咁成年之後 幸福係應該要自己爭取既
每個人亦的確可以有自己諗法

但唔代表 父母子女之間既溝通就唔需要
唔通子女吸毒 又話自己可以有自己諗法 唔話得

溝通唔代表強逼要對方認同
但至少雙方之間既討論 應該要係坦誠 高質 有唔認同既地方可以一路傾落去 講到攰就下次再講

無論以前幾慘,人都要活在當下,並為未來籌劃。
但又唔洗去到話唔成功就要死既
Push
首先要剪左條電視機條電線,幫父母係手機裝毒果apps 逼佢地睇番應該睇既野
中國係邊個中國
我愛嘅係古中國,係戰國百家爭鳴,係漢,係唐,係宋,明清勉強
文革同你破四舊立四新,有無尊重過中國文化?
依家網絡文革2.0,連網絡小說題材都要限制,時弊唔寫得、軍政唔寫得、神鬼唔寫得,有何文化可言?
既然根在中國,為何漠視CCP對中國文化嘅扼殺?
為何漠視CCP滅聲對以後幾代人嘅影響?
【孟子:梁惠王下】
齊宣王問曰:「湯放桀,武王伐紂,有諸?」
孟子對曰:「於傳有之。」
曰:「臣弒其君可乎?」
曰:「賊仁者謂之賊,賊義者謂之殘,殘賊之人謂之一夫。聞誅一夫紂矣,未聞弒君也。」

既然愛中國,更應該醒
如果話一個人無力對抗國家機器,滴水可以穿石
如果話有CCP先安居樂業,君不見官員尸位素餐,平民上訴無門?有錢一帶一路但係無錢改善民生(毒疫苗etc.),政府唔係應該為人民服務咩?未安内就攘外,即係好大喜功啦
如果話怕似蘇聯解體咁搞到各種分裂,起碼一個民主嘅社會起你無飯開時你可以大聲講無飯開,依家CCP係:無飯開?你造謠,入去坐下啦!香港當年輕工業轉型都有陣痛(失業潮),但係咪咁就要放棄轉型?

利申:雖然想同屋企件中華膠傾,不過未夠冷靜所以都係未傾過,唔知有無用
係嘅,我明
尚餘理智嘅,温和啲講道理,比fact check佢
冇乜智商但又尚有父母愛嘅,就放低自尊去嗲,雖然好惡頂但大是大非面前算得咩(我老母)

有種人渣廢佬智商又冇人性又冇(嗰啲撕子王)
把口淨係識粗言穢語屌人嗰啲,就真係冇救
其實我個人覺得剪tv線唔係咁好
睇得越多 其實越有助了解事實全部
應該鼓勵佢地唔單止睇TVB,亦應該睇31,77,99台,咁就可以更完整知道,社會發生緊咩事

其實冇話咩係應該睇 咩係唔應該睇
唯一應該既係 要睇晒全部
但冇咁既時間
就唯有鼓勵佢地睇d比較完整報導既媒體,即係tvb以外既電視新聞
通常呢啲覺得自己好叻好有見地嘅藍絲,要用大量史實權威數據嚟說服佢,指出佢論據中嘅繆誤,同埋分析政府紅媒點樣偷換概念等等
自己老母自己救
我老母本身都係港豬
係我極力挽救之下終於變黃
push
教左十幾年 寧願聽d濕鳩錄音都唔聽我講野 就黎想劈柒佢
其實有啲人真係無得救...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞