Sony真無線豆豆 WF-1000XM3 (3)

985 回覆
10 Like 6 Dislike
Sony真無線豆豆 WF-1000XM3入手
https://lih.kg/1302885

Sony真無線豆豆 WF-1000XM3 post²
https://lih.kg/1328202

繼續討論
ching(拒做霸權龜)係如此評價:

戴得超舒服唔洗換塞,隔音一流。

初試noise canceling比起一代勁咗好多出街聽真係好自閉,不過音質會變得有少少焗不過對我無乜影響,低音唔暴力,但下潛得深,走小均衡路線,人聲同一代差唔多都係靠前。整體音質比較好似都係sennheiser TW 好D。

講電話就差少少喺街要講得偏大聲對方先聽得清,可能我中氣唔夠,touch操作反應算快無投訴,頭先灣仔行咗轉軒尼詩道都無斷過線,基本上已經改晒一代D死症。

關於 WF-1000XM3,索尼工程師告訴了我們這些:

原文網址:https://kknews.cc/digital/342q653.html

Q¹:WF-1000XM3 僅沒有採用高通的 QCC5100 晶片,也沒有採用 Apple 的藍牙晶片,那麼是怎麼樣實現雙耳機均為主機的傳輸模式呢?

A:其實一開始我們有考慮使用高通的 QCC5100 晶片,但這枚晶片在降噪效果和功耗上達不到我們的要求,所以只能自己開發了,至於如何實現的,這個是秘密,但可以說的是,索尼開發產品的目標是讓所有人都可以體驗到相同的技術,譬如 Apple 所開發的藍牙晶片,它和 Apple 的產品搭配時或許才是最佳的體驗,但索尼不同,WF-1000XM3 的雙耳主機對於前端設備是沒有要求的,任何設備連接都可以實現該功能。

Q²:目前 WF-1000XM3 是不支持 aptX 或者 LDAC 的,但官網對其的介紹說,WF-1000XM3 的 QN1e 支持 24bit 音樂的處理,但它的藍牙編碼技術並不能傳輸這樣高規格的音樂,請問這是出於什麼樣的考慮?

A:我們在開發 WF-1000XM3 時,主要的目標就是解決延遲、續航和穩定性三大要素,如果我們採用了 LDAC,那麼對於 WF-1000XM3 的連接穩定是有著影響的,所以我們捨棄了藍牙傳輸這一塊,轉而選擇保持產品的連接穩定,這是一個不可兼得的事情。

以上便為這次 WF-1000XM3 採訪的部分內容了,其實基本可以了解到索尼這次對於 WF-1000XM3 的願景就是希望可以完善之前的不足,做到性能足夠全面的產品。顯然,這次他們真的做到了。
大家用緊咩耳棉/耳膠?
我覺得原裝耳膠夠用
只係用到原裝帶住果粒 其他好鬆
想問用海棉耳塞會唔會有更好既隔音效果?

有冇巴絲有用海棉耳塞?
Comply truegrip
用緊cp360 ss..如果想轉truegrip pro係咪買細碼好啲?
如果呢隻同sp700n淨係比較聲音, 新呢隻會唔會靚聲好多呢?
有2個問題,
1. 想問隻野係咪只可以單邊時用左耳?連左線放番隻左耳入電池盒會斷藍牙,放右耳就無問題。
2. 係咪WINDOWS 用唔到? 連左去SURFACE GO藍牙轉唔到去用隻野
問題1 已解決,原來ANDORID 是但一隻耳個輕觸板較左GOOGLE ASSISANT 果隻耳一斷成個藍牙就會斷。
變相果隻會做左MAIN。

由GOOGLE ASSISANT較左做環境音設定就即刻正常番
truegrip 冇分size
你cp360 ss 唔太細咩
用左一個星期,原裝耳膠戴得耐唔太舒服
擔心細鋪會唔會冇保養
s 既左耳行行下會跌出黎
ss 就穩陣得多

意外地唔痴塵,good fit唔厚,摸落去嘅感覺同個盒本身有d似,係30蚊人仔有d貴
淘寶?
最近間唔時會自己斷藍芽/傾傾下電話對方把聲好似數碼化咗咁

各位巴斯有無試過
我訂左另一隻未發貨 冇右邊個突出黎個圈仔 簡潔d
本身用緊 B&o e6,不過前兩日唔小心放左落洗衣機,報銷左

爭扎緊買返 e6 定 WFF-1000XM3,想問下用 iphone X 斷線問題會唔會好嚴重?

正常, 如果BT5.0
好驚去旺角尖沙咀果 d 地方會係咁斷
咁實會跳一兩下
就係貪呢款可以掛鎖匙扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞