【一齊攪旺個場】錶撚討論區(3)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
其實點解會鐘意steinhart? 平?
有無gmt 介紹
budget 7k

求指教

冇咩留意 gmt 款,不過見 massdrop 啲鬼佬幾鍾意 airman,俾啲相你睇吓有冇興趣先

正就係正

不過小弟手比較幼

真係好鐘意既上到10k勉強得

求大家指教

平嘅定義係咩

平得嚟肯用靚料,你可以睇吓 titanium 500 ,佢機芯用 eta 2892-a2 top,錶身錶帶用 grade 5 titanium,陶瓷圈,雙藍寶石玻璃,都係賣緊 500 euro,我真係搵唔到第二間廠
有無gmt 介紹
budget 7k

求指教

冇咩留意 gmt 款,不過見 massdrop 啲鬼佬幾鍾意 airman,俾啲相你睇吓有冇興趣先

正就係正

不過小弟手比較幼

求大家指教

你有冇話想要咩嘢款先

Casio G-shock GA-110DC-2A7

Casio G-shock GA-110DC-2A

Casio G-Shock GA-110TX-2A

唔識揀., 2A7會唔會太女性化
有無gmt 介紹
budget 7k

求指教

正就係正

不過小弟手比較幼

求大家指教

你有冇話想要咩嘢款先

C60 Trident Pro GMT 600 個款咁都好似唔錯
不過仲想睇下有無更好選擇
有無gmt 介紹
budget 7k

求指教

正就係正

不過小弟手比較幼

求大家指教

你有冇話想要咩嘢款先

C60 Trident Pro GMT 600 個款咁都好似唔錯
不過仲想睇下有無更好選擇

C60 已經好靚,係好似之前巴打話唔夠粗豪啫

唔小心買埋

聽鬼佬講呢隻錶身錶帶兩隻色
粒的唔係鈦係鋼
真?

粒的係鈦嘅,係個圈係同底係鋼
開頭我都擔心兩隻色唔好睇,不過玩過實物就覺得 ok, 仲有少少特別,不過鈦真係好易花

信和買?

唔小心買埋

聽鬼佬講呢隻錶身錶帶兩隻色
粒的唔係鈦係鋼
真?

粒的係鈦嘅,係個圈係同底係鋼
開頭我都擔心兩隻色唔好睇,不過玩過實物就覺得 ok, 仲有少少特別,不過鈦真係好易花

信和買?

係呀

唔少得NATO帶

Stowa Limited Edition
大家覺得點
貼多幾張

唔少得NATO帶

呢條 nato 啲色好襯

Stowa Limited Edition
大家覺得點

點解 type A 粒的咁嘅
我想要大隻啲,但Stowa好似唔夠大隻……

Big pilot

好多人都覺得 Stowa 唔夠大隻,所以阿 Jorg 整隻43mm 版 Flieger,但只是換過個殼,錶面完全冇加大,結果個 bezel 攪到好粗好核凸

呢幾年 Stowa 越來越貴,但機芯質素又冇乜大改進,幾年前話會轉用 Durowe 機芯,結果不了了之,之後 Jorg 又堅持轉 logo ,結果流失咗好多客,同埋今年批 90 週年限量版好冇誠意,只是改左舊化夜光物料,完全冇興趣入手

好多人都覺得 Stowa 唔夠大隻,所以阿 Jorg 整隻43mm 版 Flieger,但只是換過個殼,錶面完全冇加大,結果個 bezel 攪到好粗好核凸

呢幾年 Stowa 越來越貴,但機芯質素又冇乜大改進,幾年前話會轉用 Durowe 機芯,結果不了了之,之後 Jorg 又堅持轉 logo ,結果流失咗好多客,同埋今年批 90 週年限量版好冇誠意,只是改左舊化夜光物料,完全冇興趣入手

Durowe係咩機芯? 比eta好? 留名學野

Btw 我有訂到90週年 鍾意隻色

In 2002, Jörg Schauer, the owner of the STOWA and Schauer watch brands, purchased the rights to the DUROWE brand and plans to recommence production of DUROWE-branded movements in the future.[3] According to DUROWE's website, this movement is likely to be the Calibre 7440, a hand-wound movement based upon the Unitas 6498, and the aim of DUROWE is to produce 200-500 movements by the end of 2010, first to be used in STOWA and Schauer watches but later made available to third party brands.

from wiki。

Durowe 係德國機芯廠,七十年代俾電子錶打巢咗,之後俾 Jorg 買咗個版權可以用 Durowe 個名出機芯,Jorg 曾經整過個 Durowe 官網講生產進度,好多人好期待,點知過咗幾年都冇消息,依家去 durowe.com 會 redirect 去 Stowa 官網

Jorg 個 Durowe 機芯其實是改自 Unitas 6498

Durowe 係德國機芯廠,七十年代俾電子錶打巢咗,之後俾 Jorg 買咗個版權可以用 Durowe 個名出機芯,Jorg 曾經整過個 Durowe 官網講生產進度,好多人好期待,點知過咗幾年都冇消息,依家去 http://durowe.com 會 redirect 去 Stowa 官網

Jorg 個 Durowe 機芯其實是改自 Unitas 6498

如果咁講 咁咪即係自家芯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞