『薪火Post』BNO續期資訊(46) 好大量伸手黨攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
好耐無見過巴打你上水
我嗰本BC係2010年簽發 寫住FCO,係咪BNO同BC有分別?
其實真係睇人
countersigner本bno過咗期嘅眼睇都有6~7成係OK
我都係平滑 唔覺歪到
明明記得舊bno個皮厚d
我有度過,第一行頭尾兩隻字母同passport頂都係隔1cm
本身係有兩款物料 一隻平滑 一隻有凹凸 質感好啲 凹凸嗰隻依家印歪咗所以用平滑頂上
你錯左咩
啱啱拎咗,都係歪
Status Date
Joined processing queue 11:37am on 24 July 2019
Documents received 2:08pm on 22 July 2019

睇下要等幾耐先轉Approved
你應該差不多轉
我14:08 收到文件 , 剛剛Joined processing queue
終於收到本斜野

其實我睇返之前有巴打放上嚟段印製護照片,個封面熨金應該係最後印資料時,先至印埋上去,而唔係預先印定,所以個存貨係吉封面,而Home Office用於所有護照,到印資料時先因應情況印唔印EU字眼,而唔係有大量無印EU嘅存貨,原用嚟印bno依家用嚟印全部護照。

至於印斜咗,應該係條生產線斜咗,咁亦解釋咗有巴絲話內頁印字都有斜嘅問題。
搞掂
我並唔係鼓勵人咁做
畢竟send多幾份文件幾咁閒
就算我父母文件唔齊都係揀Others

只係我諗
申請根據唔同IA所提交資料有所不同嘅理由究竟係乜?
當然就係經某啲IA簽發嘅passport 持有人嘅部分可靠資料已經喺系統入面

如果翻查唔到
我唔認為會直接成功簽發

反過來說
香港簽發BNO時嘅相關資料好可能有別於其他領使館
已經整合到當年IPS嘅系統 (包括2010年前嘅資料)
畢竟香港係當年7個與IPS交接嘅RPPC之一

以上猜想應該唔可能證明完全正確
或者只可能某日當有勇者去再試而又失敗時證明係錯

純粹只係近日見到兩個巴打分享
以常理角度去討論下
簽發地應該無分別
Yes, check網上,個status 係13號updated, send email問郵局,覆埋d standard reply

媽,我得左啦~~~
我嘅意思係,根本所有封面都係吉嘅,係去到最後獨立印本護照時先印埋熨金上去,所以就算以前,都係bc會即印埋EU,而唔係一早由印刷廠印定有EU同無EU兩隻封面咁啫。
睇左咁耐好似得我一個內頁係唔對位
但係我封面無斜,頭尾都係1cm
我係13號speedpost寄失...
佢架機d件一路行一路跌架!?
你email佢,佢話你知寄失?
我都係新system 6月 續 但無呢句
我25都未有
睇黎今晚又無份
星期一寄document 今日hmpo覆我收到
佢話幫我向英郵追緊,未有回覆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞