『薪火Post』BNO續期資訊(46) 好大量伸手黨攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
有啲即日批有啲等兩個月
根本鳩黎無隊哩樣野
(突發)愛爾蘭對香港發出旅遊警告
https://lih.kg/dphOgT
原來舊系統遺民只有我
一定唔止,呢度最少仲有一個,不過佢有段時間冇update,唔知搞成點..

我等緊佢救命ga嘛
最怕佢話收唔到你申請文件,既然答你processing,已經唔係最差,只係時間問題,惟有耐心等候...
我係舊系統收皮前印左幾張form,叫個有美國passport老師幫我簽定兩份form,然後簡最靚仔果份寄比HMPO
大英祖國幾日宣佈畀海外國民及其子女返鄉下
來生咁長遠,不如諗吓今世點樣甩走支那魔爪先
小弟已自行用土方法註銷自己的廁所板鳥
方法:挍剪一把
平權都無用 中共唔承認因為回歸而得到嘅國籍(例如澳門人嘅葡籍同埋香港人因居英權計劃得到嘅英籍)
琴日e-express成功派遞

將會用e-express嘅巴絲請留意
因為英國地址print label 嘅時候有行數限制
所以將HM Passport Office, INT-E-LS(?) 同PEX寫埋落Receiver Name度
方便英國分信
btw HMPO話within 7 days 寄到嚟,你地通常係幾多日收到?
其實用掛號空郵都唔會耐過速遞幾多 都係七日到
好似FEDEX同DHL穩陣D喎
一般寄空郵英國,4個工作天左右,掛號要登記,會遲一日,根據呢度前人報告,空郵掛號正常唔使一星期,見親都好快,有case都係4日就到!!其實寄速遞定speed post還是掛號,都係心理因素,最緊要自己過心理關口。
我都係郵局寄空郵掛號,4日寄到

打翻個靚J先
宜家係咪只可以網上UPLOAD相片?
尋日英國果邊打左比我,已幫我取消舊個本比左個號碼我再申請
郵局保障自己,所以講話要耐啲,實際運作係空郵幾乎即晚上機,飛機去外國有數得計,追埋時差,到外國機場其實咪同速遞差不多,爭在人手同機隊。始終郵政係假手於各國郵政水平,我可以講外國係比唔上香港嘅,至於個失信率,其實大家都低嘅。

由於大家有機會要寄正本資料,例如上代身分證明之類,掛號就係俾你有得追查,叫做安心而已,而速遞俾嘅錢,係多一份信心,保障就唔知了。其實個問題在於自己有幾急,去到英國係無人同你急嘅,鐘意秒批亦得,放夠兩個月先處理亦得,咁俾幾百嚟又有乜用?當然值唔值得自己衡量,窮得很嘅空郵都已經足夠了,平郵真心耐而且唔係平好多。

利申:以前份工負責俾錢,每星期會發出過百當地貨幣支票,英國每年大約一千,報失個案平均唔多於十封。公司好慳,快遞多數speed post,真係要緊嘅,高層要求先寄dhl。
睇個人負擔能力
寄私人資料呢啲盡量用好少少 有得trace 點都安心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞