『薪火Post』BNO續期資訊(46) 好大量伸手黨攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
呢度係講申請BNO續期資訊, 唔係新申請 BNO, 而家亦都無得新申請

前提係你需要曾經擁有過BNO 呢個身份
其實個身份證大法係寫得有啲亂

背景皆因好多人都唔肯定細個時父母有無幫自己申請過BNO
有啲父母甚至申請過都唔記得仲好肯定咁話無(我老母就係)

於是就有呢個大法畀啲唔知自己係咪合資格嘅人評估值唔值得循報失方法搏一搏

你唔需要遞交額外文件
HMPO亦唔會睇
純粹係評估有幾大機會掉咗啲申請費用落鹹水海

====== 評估流程基本係咁 ======
是否申領過BNO或被父母以Include child方式納入其BNO
不肯定 | 是 ▶ 去馬 | 否 ▶ GG

身份證首次簽發日期是否早於97淪陷
是 | 否 ▶ GG

97淪陷前是否未滿11歲
是 | 否 ▶ 無法判定

值得搏Lost
唔肯定

同佢講寄BNO
佢會話$428
再問要唔要有簽收左有sms功能 要就加$20
寫好哂PEX個number 同個邊地址
仲有你自己地址 聯絡方式 全名
星期六都會開
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
寄郵政speedpost 都係百幾蚊乍wor
唔得,而家要二百幾。
其實你仲可以改去便利店(711,ok)自取
section 3唔關之前嗰本lost passport事喎
你再睇清楚佢啲句子寫乜?
太和商場東翼一樓
哩d錢唔慳得
冇人同HMPO講印斜哂? 如果係我真係接受唔到
有強迫症真係會頂唔順
希望遲啲批我 下一批封面印返正
岩岩睇左張出世紙,有寫個established 呢個

我符合左以上3個,,係咪可以搞得
....
上面先講有人寄失
要講寄失,間間公司都有既
真係怕寄失就唔好寄真果份,比百幾蚊申請過張出世紙果D

利申 寄左皇冠頭果張正本出世紙未收返,重淆緊
我乜都寄正本仲要求撚其用透明file裝哂算撚數
跟住寄完上番黎先知hmpo做野那西
仲要下兩個星期去旅行
本passport都唔知寄唔寄得切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞