[億屌成材] Apple Pay x Octopus 等候區

1001 回覆
88 Like 7 Dislike
覺得Airport Staff嗰張有用好多喺呢三張入面唯一一張有優惠
我而家先知一人只可一張個人卡
我個fd張個人用到殘晒 9月佢想續學生果陣換埋新咭
唔可以Keep一張個人成人+一張個人學生咁?
計埋巴士公司職員 家屬 退休職員

都唔少人有兩張
唔會有幾多個敢冒險,要搵你出黎好易
到時用得apple octopus,就取消其他除左airport staff
個人八達通卡唔係可以用好耐㗎咩?
學生優惠只係一個額外加入去張卡入面嘅優惠 過咗期就會自動取消
咁樓上個巴打
啱 Airport staff寫明唔可以附加student status

但所謂AIRPORT STAFF只不過係個人成人再加入面有項AEL Discount嘅嘢係Enabled 同埋卡背特別啲
申請表都話其他功能如一般成人卡
咁咪可以完左優惠先入落applepay,唔洗買多張成人
係呀 如果apple pay支援個人八達通卡
Samsung Pay現已支援
唔知佢點用 佢用到兩面八角飛起晒 拎埋出黎都有時感應唔到果隻

咁過左期變個人成人 基於一個人只可一張個人卡呢個原則下咁如果佢想換卡只有報失?
咁樣嘅話應該要打畀八達通公司,佢哋會再安排
用個人卡嘅 真係要錫住張卡用
用殘左要換都唔係易
如果set做特快交通卡,唔洗解鎖,可唔可以用黎比其他非交通用途既錢倒如係7仔買野,定係特快交通卡只for入閘唔洗解鎖,又或者有冇得直接set唔洗解鎖就比到錢,依家用緊xs,同埋set完會唔會有誤啫呢個情況

Thankss

佢哋話係要完全失效先可以更換
如果經報失程序一定要收手續費$50

若你在成功報失個人八達通後的三個工作天內尋回該卡並交回港鐵客務中心,你可獲豁免港幣30元費用。假若交回的八達通已遭損壞或改動,如分層、摺曲、切割、破損、塗寫,或附加物件如貼上貼紙、照片或水晶,則須繳交港幣30元費用。
等於按金打靶 都幾仆街

銀行報失信用卡 都免費寄新卡去你屋企 自動舊轉新
報失八達通煩過閪 拎信收錢 好似要再填表搞過新卡
(好耐無唔見 唔知仲係咪咁)
明明八達通有晒你所有資料
咪就係 呢間公司係靠手續費賺錢
做乜都唔使解鎖,買野,去7仔增值等等都唔使
簡單講同正常一張八達通卡無異。
咩叫誤啫
唔小心啪咗卡?
我諗佢地打嘟

不過講番啦 set咗特快交通卡就好似將部電話變咗做張八達通咁 八達通嘟到嘅佢都嘟到 你如果將張八達通亂咁嘟咪會誤嘟囉 想穩陣啲嘅可以唔set 入閘前用touch id/ Face ID 開一次Apple Pay 都唔係要多好多時間
所以點解會有特快交通卡就係咁解,個人又覺得好少有誤嘟呢個情況
如果好似七仔果啲paywave同八達通機放得咁近 係有機會想用paywave但最終用咗八達通比錢嘅我覺得 實際真係要試下先知 好期待呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞