[億屌成材] Apple Pay x Octopus 等候區

1001 回覆
88 Like 7 Dislike
張八達通入左落iphone仲可唔可以轉錢去oepay?
直接用iphone oepay app? 要另一部an機?
你係apple 員工?
倫敦用
香港咭 英國咭都有咁嘅現象
應該直接app搞掂架啦 唔使再拍黎拍去
因為apple pay本身唔會識分個讀卡器係交易工具定普通商戶既
其實調返轉就算你set左交通卡,例如八達通做express transit card,去返普通商戶做apple pay+信用卡交易個陣,如果唔事前手動揀返信用卡先靠近讀卡器既話,一樣會fail。因為佢可能自動彈出黎做交易個張卡係預設左既交通卡,信用卡讀卡器自然讀唔到

以上係用大陸交通卡既少少經驗,上個post我都提過可以加入Q&A 或者大家分享下相關經驗睇下有無唔同

Q 將八達通加入apple pay 並將其設定為express transit card會否影響其他使用visa/mastercard 信用卡的apple pay的交易?
A 會,因為當靠近visa/mastercard等信用卡讀卡器時,八達通將會自動被選為用作交易的預設卡。因此需要在靠近信用卡讀卡器前,手動更改或選定wallet內其他visa/mastercard卡為該次付款的交易卡才能在信用卡讀卡器上正常交易。
EMV 就算把啦
香港短期內都唔會有
遲啲出埋apple pay octopus, 更加唔會有人理EMV
用左兩個禮拜Apple Pay EMV transit 發現都幾多問題吓:

1.有Lost data現象:拍左機開左閘但System會Record唔到
2. 成日錯誤感應有兩張卡,彈出Use one card only

搭車都係用返交通卡穩陣啲
您用邊張卡,係邊度用
倫敦用
香港咭 英國咭都有咁嘅現象
因為apple pay本身唔會識分個讀卡器係交工具定普通商戶既
其實調返轉就算你set左交通卡,例如八達通做express transit card,去返普通商戶做apple pay+信用卡交易個陣,如果唔事前手動揀返信用卡先靠近讀卡器既話,一樣會fail。因為佢可能自動彈出黎做交易個張卡係預設左既交通卡,信用卡讀卡器自然讀唔到

以上係用大陸交通卡既少少經驗,上個post我都提過可以加入Q&A 或者大家分享下相關經驗睇下有無唔同

Q 將八達通加入apple pay 並將其設定為express transit card會否影響其他使用visa/mastercard 信用卡的apple pay的交易?
A 會,因為當靠近visa/mastercard等信用卡讀卡器時,八達通將會自動被選為用作交易的預設卡。因此需要在靠近信用卡讀卡器前,手動更改或選定wallet內其他visa/mastercard卡為該次付款的交易卡才能在信用卡讀卡器上正常交易。
而家咁嘅時勢 大家小心如果連結咗apple pay 更加容易追蹤
您仲用八達通?租用版都唔得喇
首先要出左ios13 先嘛
真係好撚痴線, 開個 post 好似要同佢申請咁, 好似驚死比人奪去青山醫院個皇位咁, 戅鳩到核爆
唔好意思, 呢度只受APPLE 玩
香港商家仆街諗頭
信用卡收發卡銀行, 發卡銀行收服務提供者

即係三星仆直 應該唔關八仔正常
唔出奇, 大陸銀聯都有問題
好以要DFU 部機先正常番
Samsung Pay
不割蓆 係反送中 全力支持

IOS user 同 Android user 本身都唔岩既
等如黃同藍陣營
係肯定左收手續費?
網上 9 up 玩吓啫, 我係果迷, 現實生活最 friend 最好傾嘅朋友好多咪又係用 Android
槍口向外,反赤化,反 QR Code 殺入香港,iOS 係和理非,Android 係衝,WeConnect。 支持 NFC 支持 Felica ...

721 走出來。
好好彩,我最friend嗰啲全部用iPhone 同Mac
Ok 對唔住
大家係應該繼續屌八達通嘅
但我同我啲戰友未來會屌手續費或其他問題
加入google pay就交俾你
無所謂啦, 其實現實生活唔會因為佢用 Android 就唔 friend 㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞