[億屌成材] Apple Pay x Octopus 等候區

1001 回覆
88 Like 7 Dislike
問 8 仔
想買iPhone X
除左細鋪邊到有得買
Draft 緊個新版Q&A,麻煩各位巴打幫手睇吓有咩錯漏或者有嘢要加

FAQ 常見問題
1. 點樣加八達通落iPhone?
可以轉移實體卡,就噉將張八達通卡拍喺機背就得
或者買一張虛擬卡,不過要Apple Pay有一張信用卡先,用嚟畀按金

2. 實體卡轉咗落去仲有冇得用?
實體卡一經轉移即時作廢,虛擬卡亦都唔可以轉返落實體卡

3. 按金點算?有冇得負錢?
同普通租用版八達通一樣有50蚊按金,轉移實體卡會自動變成虛擬按金
最多可以負$35

4. 嘟卡畀錢使唔使解鎖?
如果set做特快交通卡就唔使用Face ID、Touch ID
好似真八達通噉直接放埋讀卡器就得

5. 自動增值、月票、大廈出入嗰啲有冇影響?
以上同大部份其他原有服務都會自動轉落虛擬卡,另外全新嘅虛擬卡亦都可以正常登記呢啲服務
轉移唔到嘅服務包括:停車場時租/月租服務、港鐵泊車轉乘計劃

6. 點樣增值?
只要唔係插卡式增值都可以正常增值Apple Pay八達通,另外亦都可以用Apple Pay信用卡增值或者用八達通app轉錢出入

7. 可唔可以用信用卡增值?有冇手續費?
可以用Apple Pay裏面嘅信用卡增值,手續費方面就要等八達通公布

8. 有邊幾代iPhone/Apple Watch支援?
iPhone 8或以上、Apple Watch Series 3或以上,另外仲有日版iPhone 7同Apple swatch Series 2,詳細睇下圖:
[圖]
XS/XR特設慳電模式,死機之後5個鐘都用得
非日版嘅iPhone 7都有可能support,等八達通公布

9. iPhone同Apple Watch可唔可以用同一張卡?
唔得,如果兩邊都想用就要有兩張

10. 將張八達通卡放咗落手機咪好易畀人追縱?
Apple Pay交易係會將你部機嘅裝置帳戶號碼share畀佢,換言之八達通會知道張卡屬於你部機,不過咁驚就咪撚用啦

11. 會唔會畀人好易噉嘟走晒我啲錢?
呢個問題唔第一日出現,八達通機係要商業登記,O! ePay拍卡過數都要登記帳戶
而且拍卡畀錢iPhone會第一時間通知,比起傳統實體八達通更勝一籌

12. 唔見咗部電話點算?
可以經iCloud鎖機,即時冇得用,唔使取消

13. 換電話、洗機會唔會冇咗張八達通?
唔會,張卡跟你account而唔係跟機,可以好方便噉喺同一帳戶嘅iPhone/Apple Watch之間過來過去,就算delete咗可以隨時restore

14. 點樣退卡?
上八達通個網填份form,佢會將餘額同按金一齊加埋,寄張支票畀你或者入落你銀行

15. Support邊種八達通卡?
不記名租用版成人/長者八達通
個人租用版成人/長者八達通
必須印有9位數字嘅八達通號碼(8個數字加1個括號內數字,例如12345678(9))
學生、殘疾、員工八達通唔得
(註:過咗期嘅學生八達通等於成人八達通)

16. 幾時出呀屌你老母
最大機會9月中後期同iOS 13一齊出,港版iOS 13 db4/pb3 Apple Pay加卡嗰頁都已經加咗「交通卡」字眼,離正式推出應該不遠矣

17. 八達通會唔會搞回贈?
根據以往經驗,頭20,000人加卡會送$50 O! ePay儲值額,想要嘅就到時捕定,好大機會朝頭早9點零鐘出
Csl網店有,不過已經上返8588
前排做緊7349入咗部
256GB淨機依家賣8549(非網店)
唔建議幫細舖買
咁快又上返去
8588買XS仲
支那移動同Smartone年初都仲賣緊7千幾
Smartone仲跌過落6499,不過好快畀人搶晒,依家兩邊都落咗架
暫時剩返蘇寧網有,黑銀64一樣7499,不過就出新機,等XS減價再買
唯有等XS減價
新機個鏡頭好柒
但唔知要等到幾時
應(希)該(望)可以, 舊嘢而家都要減價賣
嗰舊嘢真係好on9
讀寫又慢又要駁藍牙
個舊野賣得又貴
有一排仲要8仔個app 有問題
搞到根本係連接唔到舊野,變左廢物
耐勁之後更新左個app先正常返痴線
error完仲要hang
焗住kill app
Studio a 見到6899
唔好買喇,等多陣用新 app
新 app 可直接讀 8 仔?
可。
元朗單野好嬲,聽日再傾
第7 信用卡增值果度
而家仲有呢個價
定係等iPhone XS減價先買
有 都冇改過 Xs 就8588
諗緊買XS 定 X好
正 ~!
仲水人買x
Since dec
八仔同三叔個獨家12月已經完咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞