[億屌成材] Apple Pay x Octopus 等候區

1001 回覆
88 Like 7 Dislike
FAQ呢

官方新聞稿
八達通將可在 iPhone 和 Apple Watch 上使用
(香港,2019年7月11日)八達通卡有限公司一向致力提供創新的支付服務,以配合客戶多元化支付需要,公司宣布今年稍後,客戶將可在 iPhone 或 Apple Watch 上透過 Apple Pay ,使用八達通支付公共交通及零售交易。公司會於稍後公布更多詳情。

常見問題
1.點樣加八達通落iPhone?
可以轉移實體卡或者買一張虛擬卡
前者就噉將張八達通卡拍喺機背就得
後者要Apple Pay有一張信用卡先

2.實體卡轉咗落去仲有冇得用?
實體卡一經轉移即作廢
虛擬卡亦都唔可以轉返落實體卡

3.嘟卡畀錢使唔使解鎖?
如果set做特快交通卡就唔使
好似真八達通噉直接放埋讀卡器就得

3.月票、大廈出入、自動增值嗰啲有冇影響?
大部份服務都會自動轉落虛擬卡

4.可唔可以用信用卡增值?有冇手續費?
可以用Apple Pay裏面嘅信用卡增值
手續費方面就要等八達通公布

5.有邊幾款機support?

XS/XR有慳電模式,死機之後5個鐘都用得
非日版嘅iPhone 7都有可能support,等八達通公布

6.iPhone同Apple Watch可唔可以用同一張卡?
唔得,如果兩邊都想用就要有兩張

7.將張八達通卡放咗落手機咪好易畀人追縱?
Apple Pay交易係會將你部機嘅裝置帳戶號碼share畀佢
換言之八達通會知道張卡屬於你部機
不過咁驚就咪撚用啦

8.唔見咗部電話點算?
可以經iCloud鎖機

9.換電話、洗機會唔會冇咗張八達通?
唔會,張卡跟你account而唔係跟機
delete咗可以隨時restore

10.點樣退卡?
上八達通個網填份form
佢會寄張支票畀你或者入落你銀行
11.Support邊種八達通卡?
租用版成人/長者八達通
個人八達通同銷售版八達通都唔得

12.幾時出呀屌你老母

港版iOS 13 db4/pb3 Apple Pay加卡嗰頁已經加咗「交通卡」字眼
最大機會9月同iOS 13一齊出
不過12.4出都唔出奇
Pre iPhone 8嗰班唔洗FF啦
咩叫慳電模式? 開左慳電先用到? 唔開用唔到百屌通?
慳電模式唔同低電量模式
用晒啲電死機之後見到粒紅色電嗰個就係叫慳電模式
iPhone Xr Xs Xs Max 可以冇電自動熄機情況下 5 小時內用到 Express Transit 功能
次前係咪有師兄睇過 iOS 12.4 b7 都有提及交通卡?
Lm
其實由噚日係咪普通 iOS 12.x Apple pay 加卡時都可以出到 “交通卡” 呢句嘢?
12.3.1冇

咁屈機 , 無電唔洗變磚, 可以變八屌通啦
日本suica已經有啦,瞓咗幾耐
Google pay就算鳩數啦
就算Google Pay support都淨係得好少機用得
因為唔係部部機硬件上都支援
好似Google Pay Suica噉
都係得幾隻牌子嘅日版機先用到
你都識講日本啦, 我港豬識閪日本有D咩
但一定要部 iPhone 冇電自己熄先得
你手動熄機係用唔到
手續費
狗改不了吃屎
真? Apple Pay 增值 Octopus 要 charge??
唔知
Samsung Pay Smart Octopus信用卡增值收2.5%
Apple Pay Suica唔收
我相信 Apple 唔會比佢咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞