[億屌成材] Apple Pay x Octopus 等候區

1001 回覆
88 Like 7 Dislike
咁信用卡八達通用唔用到?

11.Support邊種八達通卡?
租用版成人/長者八達通
個人八達通同銷售版八達通都唔得

但係信用卡自動增值一張卡又只可以增一張八達通(from 幾年前hsbc資訊)
咁我咪又要甩咗原本嗰張個人八達誧轉去新嗰張
唔得
要租用版先得
呢條有錯
正確係租用版個人八達通係得嘅
如果ios13先有得用 咪等於逼人上ios13
希望13唔好似10 11咁廢
何謂租用/非租用個人八達通?
13好正喎
我覺得 13 好正喎, 係而家 beta 期間有多啲 bugs 啫, 而家 DB4 / PB3 都冇乜大 bugs
要比按金嘅就係租用版
學生八達通係咪姐係唔得
唔得
即使冇左學生身份都唔得
有無得check
我已經唔記得咗
我屌 咁要點
除銀行聯營八達通外, 其他個人八達通一定係租用版
冇咗學生身份, 佢會轉一張成日八達通比你
更正: 成人
成人就可以用到?
同payme個d一樣,銀行睇到個approval code當電子錢包咪無分
成人當然得
如果係機場staff 嗰張呢?
唔得
總之要純一張普通個人八達通先得, 職員八達通已經唔係普通個人八達通
我張機場八達通number好靚好鐘意
喺月結單見到自動增值落呢張卡都開心啲
最正確講係咁:

只有不記名租用版成人/長者八達通及個人租用版成人/長者八達通可轉移成Smart Octopus*,該八達通亦必須印有9位數字的八達通號碼(即8個數字加1個括號內數字,如12345678(9))

*以下個人租用版八達通並不可轉移成Smart Octopus:

-年齡在12歲以下的個人八達通
-附有殘疾人士及學生優惠的個人八達通
-員工個人八達通
-已購買羅湖/落馬洲/廸士尼月票的個人八達通

請注意: 如個人八達通附有的學生優惠及上述月票服務計劃已過期,你可以將該八達通轉移成Smart Octopus。惟一經轉移,你將不可為該Smart Octopus申請任何上述之優惠或月票服務。如你想再次使用有關服務,你須向相關服務供應商以實體八達通重新申請並繳交申請費用。
其實點解學生八達通唔比轉smart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞