[億屌成材] Apple Pay x Octopus 等候區

1001 回覆
88 Like 7 Dislike
加咗落手機仲使乜用實體卡
信用卡同八達通嘅運作模式好大分別喎
仲有兩個月先出ios 13
呢兩個月好漫長
但唔係個人入唔到咩?
係,仲要通常都要9月中下旬至月尾先出新ios
係足足仲有兩個月慘絕人寰
iOS 7 - 18/9
iOS 8 - 17/9
iOS 9 - 16/9
iOS 10 - 13/9
iOS 11 - 19/9
iOS 12 - 17/9
iOS 13 - ?
11好似係20號?
如果今次不幸都係最遲20號既話
2個月點算呀
如果以地鐵入閂既的確係既
有時候落去真係就甘拎張卡就算嫁,同埋佢電話同apple watch都要分開卡喎?
就係唔明先上黎問
你有冇試過兩張八達通可以共用同一個號碼?
呢個係技術上嘅限制,唔八達通畀唔畀嘅問題,亦唔係第一日有嘅問題
同埋冇人迫你加落手機,你覺得唔方便咪撚用
你邊鳩度有問嘢?
攪清楚,信用卡都唔係同一個number 虛擬同實體卡一齊用
你每次加一張咭入Apple pay,佢都係即刻create一個新number俾你
credir card 八達通功能 應該食唔到去apple pay
你指 Citi Bank 八達通嗰啲?
一定唔得
信用卡Apple pay就好似自己名嘅虛擬附屬咭咁
無錯
就算同一張 credit card, iPhone 同 Watch 同時都有, 其實個 Device Account Number 都係唔同, 個 No. 係獨一無二
好想得
P.S. Apple Pay credit card 行 online, Device Account Number 會被 send 去對 token, 之後發卡銀行會對得返你個實體卡 No.

八達通行 offline, 如果有不同嘅 Device Account Number, 根本冇得即時對, 所以行唔通
咁你咪分開加囉
八達通太多功能
簡單啲,好多大廈黎做security card, 住戶/商戶可以登記自己張八達通,轉左落 smart octopus都一樣會用得返
如果俾你一卡多機,咪即係一張security card 變幾張?咁仲得了?
想問而家張卡係負35嘅轉左入Apple Pay之後係照舊負35定負50
如果照舊我可能開新卡了
唔會變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞