『薪火Post』BNO續期資訊(45) 伸手黨大量攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
曾沛慈(Pets) 19/5
此處不留萌 7/6
摸跟是旦你 7/6
東凍棟東凍 7/6
粥水三千 11/6
川崎重工業集團 13/6
皮蛋仔拉筋 14/6
EASYMONEY 17/6
hokccn 24/6 (first time)
藍天安達臣 25/6
ベロニカ 25/6
神力大雄 25/6
淮山茄子 26/6
己所不欲先發制人 27/6
Vbbp 1/7
王朝遺民_香港人 1/7
你話我話你 5/7
Fujiwara_Hiroshi 9/7
托雷士 10/7
Ox利子 16/7
Kay Tse 4/6
近一個星期好忙,而家至有時間做個簡單報告,舊BNO 2003年到期,13/5上網續領,剛轉新系統,因為過期太耐,系統將我歸類為成人首次申請,除即時upload softcopy證件相同信用卡俾錢,要求我提交:
舊BNO正本 (我影印埋彩色副本俾佢)
其它未註銷Passport彩色副本 (我交已過期廁板正本+彩色副本)
自己出世紙正本、一年內住址證明正本 (我交政府信)
父母出世紙正本、結婚證明正本、父親歸化證明正本 (我只交到父母結婚證明)
祖父母出世紙正本、結婚證明正本 (全部交唔到,連英文名都填唔到)
合資格朋友簽Identity confirmation form (我搵個持有效BNO做電訊朋友幫手)

我仲附加畫面解釋,解釋點解提交唔到部份證明文件,全部於17/5以空郵掛號寄去英國,郵局資料顯示21/5簽收,23/5joined queue,仲有一件事可能唔係咁多人試過,就係副簽朋友於19/6晚收到長途電話,原來係HMPO職員,問佢識唔識我,乜情況下認識,之後就收線,到1/7終於轉approved,5/7朝早收到DHL速遞員打黎,半個鐘後收到新BNO,support documents於12/7朝早再由DHL送到,好彩冇任何遺漏,BNO亦冇中獎,變唔到BC,多謝大家一直以來提供寶貴續領資訊,happy approved!God save the Queen!

Bb相
副簽 拎特衰既專業人士

真心想續既話 點都搏一搏
此處不留萌 7/6
摸跟是旦你 7/6
東凍棟東凍 7/6
粥水三千 11/6
皮蛋仔拉筋 14/6
藍天安達臣 25/6
ベロニカ 25/6
神力大雄 25/6
淮山茄子 26/6
Vbbp 1/7
你話我話你 5/7
托雷士 10/7
Ox利子 16/7
Kay Tse 4/6
一舊肉 1/7
如果你遇到 網上/手交 兩個選項,英國住嘅人簽署可以揀網上和手交選項。BNO香港人幫你簽只能用手交。手交就要print
我後來發現 原來要比埋錢 down張副簽個到先有寫
Btw 感謝你解答
Kay Tse 4/6
此處不留萌 7/6
摸跟是旦你 7/6
東凍棟東凍 7/6
粥水三千 11/6
皮蛋仔拉筋 14/6
藍天安達臣 25/6
ベロニカ 25/6
神力大雄 25/6
淮山茄子 26/6
Vbbp 1/7
一舊肉 1/7
你話我話你 5/7
托雷士 10/7
Ox利子 16/7
補充多少少,原來我本新BNO封面頭三行字都係印歪少少,左邊高過右邊大約1mm,同上post有兩位師兄所講一樣情況,睇黎大家係同一批貨,都係歪少少,仲有Observation頁張證件相原來由我個姓+出生日月年細字組成 (如CHAN01011997),應該係防偽設計。
完全唔知原來Observation 張相有啲hidden message
Kay Tse 4/6
此處不留萌 7/6
摸跟是旦你 7/6
東凍棟東凍 7/6
粥水三千 11/6
皮蛋仔拉筋 14/6
藍天安達臣 25/6
ベロニカ 25/6
神力大雄 25/6
淮山茄子 26/6
Vbbp 1/7
一舊肉 1/7
你話我話你 5/7
托雷士 10/7
Ox利子 16/7
正港 12/6
真係幾歪下
英港警察係人
我檢查新BNO時,心諗冇理由特別印張咁低解像度證件相,用放大鏡睇,就睇到全部由我個姓同出生日期組成..
其實廁板都有類似設計,我估大部分護照既第二相片都有呢個設計

好似快左少少
剛拎本2016年到期廁板出黎睇,張相係完整,唔係BNO咁用細字組成,但相下面有個長方格,入面有無數點小黑點,應該就係防偽。
我果本21年到期
第二相片係好似bno咁用細字組成
不過係英文全名同出生日期外,仲加埋身分證號碼
禮拜日唔開工都批 公平咩
哦,咁雖然相差五年,但設計好大分別,我本舊廁板得一張相..
講起印歪左既問題,我資料頁奶左野
P<GBR既上面,相既下面果一段,明顯地歪左
我睇過我朋友果本,唔會見到條線
應該係張防偽膠片貼歪左,原本被膠片遮住條線外露出黎,應該問題不大,可以照用掛..
改錯user name
6月12申請,個幾月都未申請成功
個人同商業都印唔到咁細,政府級先印到
係又點

舊護照啲issue date 同issue authority有得揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞