『薪火Post』BNO續期資訊(45) 伸手黨大量攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
可能空郵掛號最後就係送達處理中心?
status update 不嬲都唔係 real time
93 唔知自己有冇整過bno
老豆老母都唔記得唔肯定
但3條身分證大法要點都中曬

所以早排我apply左lost and stolen
收左email 打左電話過去 早兩日再收到email話
「The passport that you have reported as lost or stolen has been cancelled.」

咁依加佢cancel到 係唔係代表我真係申請過bno?
我係咪可以再做下一步
BNO都SEND緊番黎
郵局個邊仲係->送達處理中心(目的地互換局)
佢哋香港時間3點先返工
其實你打去第二次嗰陣條友問你個人資料嘅時候已經㩒機睇到你個記錄

我嗰陣打去,佢都睇到我嗰本過咗期好耐
持有有效bno巴打路過
佢 cancel 得即係有申請過啦,你問佢攞返 case number 再申請過本新的就得
一個邏輯問題
如果無的話人哋又點可以cancel 呢?

既然人哋cancel 到而你又收到ref. no, 咁你仲等咩?

BB相+已剪角 - 因為佢話我重有一本冇剪既,叫我補Lost Form by email
要副簽(加拿大人)
特衰+ID+自己出世紙正本
課金啦
比錢啦仲等
唔該曬幾位
我仲有個問題
我18歲既時候加左英文名落去身分證
所以冇改名契個啲

我依加填資料係唔係照填埋英文名落去?
ps. 出世紙冇英文名
我都唔知,同埋我在網上攪掂咗後,遅咗成個禮拜先寄出。
佢寄比我果時都係用縮寫寫我個名
仲要過份到我地址只係寫左三分一,後面果段係省略號,人地點樣寄比我
之後DHL打比我,問我係唔係 K Ma (例子),我開頭都R晒頭。之後佢話有份速遞起英國寄黎,不過地址唔完整,打黎確認一下。
確認完就即晚收件,好彩咁都無打回頭
大家記住 副簽係可以另紙寄去HMPO唔一定要跟Application
最緊要寫清楚Ref
我都係18歲先加英文名落身分證, 佢無要求我証明
如果佢要的話, 有巴打之前話可以用宣誓紙去証明, 有無巴打可以update 下果結果?

呢頁我有填英文名, 之後"Yes"

呢頁 "Yes" 之後入返無英文名

Web chat完 佢答我 我呢個case要打advice line 問 再等佢地pass比delivery department
點解可以咁早
Why
反射動作咁負左皮
又等到4點上黎比負評
岩岩webchat完 得到咁既回覆
The application was received on the 5/6/2019 and is currently undergoing standard examination checks.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞