『薪火Post』BNO續期資訊(45) 伸手黨大量攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
我咩出世紙+結婚證書都無寄都搞掂
驚既話可以博下既
DHL服務幾好㗎
上網可以自己改點樣送、幾時送
我仲等緊佢俾tracking number我
HMPO除咗第一個mail寫我全名之外,每封都skip咗中間個名,我諗呢個純粹係auto mail系統嘅問題嚟
另外HMPO俾我個mail係話一般會用DX delivery送,其實係咪唔駛理佢,照等DHL俾號碼我?
好奇一問,申請出世紙核證副本,個副本會唔會無左個英女皇頭logo?
罐頭email唔洗理,DX係默認寄比local
北歐酒膠糖
Joined processing queue 5:24pm on 27 June 2019
好似個號碼你skip咗頭個啲英文字母PEX後面數字就係DHL個number
變抽氣扇
不過舊個張唔會收返即係多一張
尋日成功派遞 但HMPO嗰邊未有update
1. 有巴打講左可以攞多張出世紙寄
2.其實呢,你可以寫封信話邊啲文件係兩個applications 共用嘅,禁就可以一次過寄
正本只有生死註冊處有
你手上果張女皇頭都係核證副本
新申請嘅核證副本當然唔會有女皇頭, 舊果張亦唔需要交回, 即係你可以有超過一張核證副本做申請BNO

但係效力新舊都係一樣
因為我睇佢琴日已經話send左俾DHL⋯
唔知佢果陣有無意識到呢個問題
其實佢個個都寫全名又穩陣啲唔洗煩~
我睇返佢第一封email都係全名
跟住其他都係skip左我名最尾果個字
想問問webchat 個網址係咩
而家空郵掛號仲係“送達處理中心(目的地互換局)”,幾時先肯派遞
真係會整唔見..............我都係去整多幾張核副本先
我想問online application
填漏自己住邊個building
可以點改
用 webchat 講返,佢應該會叫你除左地址證明之後再寫多封信講返 online application 打錯地址
寫信解釋
我同你一樣空郵掛號
去到送達處理中心(目的地互換局)就停左
過多兩日無啦啦HMPO就Documents received
再入去郵件追蹤睇下幾時派 但都仲係送達處理中心(目的地互換局)
thx bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞